GONDOLATOK A BIOGAZDÁLKODÁSRÓL
2010. május 08. írta: meiszner.kati

GONDOLATOK A BIOGAZDÁLKODÁSRÓL

Ma, amikor a levegő, víz, és a Föld az ember élettevékenységének termékeivel szennyezett és az ökológiai helyzet minden erőfeszítésünk ellenére tovább romlik
Egyre többet elgondolkodnak az emberek az egészségükről

Az egészséges táplálkozás egyik pillére az az organikus vagy BIO élelmiszerek.
A bio gazdálkodás azt jelenti a természet törvényei szerint műveljük kertünket.
Nem a komposztrakás szabályait vagy az erjesztett csalán lé receptjét szeretném ismertetni, hiszen a gyakorlati ismereteken kívül, bizonyos gondolkodást kell elsajátítania a biokertésznek, alapvetően azt kell tudnia miért, és hogyan működnek bizonyos dolgok.
Az ősrégi tapasztalatokat és a modern tudományeredményeit összhangban alkalmazva.

A kert az elveszett Paradicsom utolsó földi maradványa, egy korlátozott térben megpróbáljuk megvalósítani az életről szőtt gyermekkori álmainkat.
A világban zajló irigység, viszályok, békétlenség a kertekbe is behatolt a növényeket és az állatokat hasznos és káros skatulyákba zártuk be.

Kultúrnövényeinknek a talajban élő állatokhoz, a levegőhöz, a vízhez, valamint a mikroklímához  fűződő sokrétű kapcsolatát vesszük alapul, s hogy minden kapavágásnak az egész élő rendszerre gyakorolt hatását elemezzük.
Ezért, a biológiai alapú kertművelés nem csupán a  szerves eredetű anyagok alkalmazására, hanem sokkal inkább azok minőségére koncentrál.
Ha valaki szerves trágyát használ talajjavításhoz, még nem jelenti azt, hogy biológiai kertművelést végez, annak érdekében, hogy ténylegesen magas minőségi színvonalhoz jussunk meghatározó jelentősége van eljuttatni a komposztált állapotba.

Minden élő bonyolult körforgásos kapcsolatok szövevényén át kapcsolódik egymáshoz.
EBBŐL KÖVETKEZIK HOGY A LEGAPRÓBB TALAJBAN LÉVŐ ÉLŐLÉNYEKTŐL IS FÜGG ÉLETÜNK ÉS JÓLÉTÜNK (MÉHEK).

A biokertben a kártevők ellen pozitív módon védekezünk. A legfontosabb hogy elősegítsük a hasznos élőlények jelenlétét.
A talajhoz és éghajlathoz illő fajták választása, megfelelő fényviszonyok, elegendő levegő, víz és tápanyag egyaránt feltétele az egészséges erőteljes növekedésnek.
A vegyszerek általában, mint a bumeráng visszafelé sülnek el. Még olyan nem történt hogy sikerült volna teljesen kiirtani bármit is.
A gondolkodásunk megváltoztatásával kell kezdeni.
Elégtelen a negatív álláspont, amely szerint, sem műtrágyát, sem mérgező permetszert nem használunk.
Sokkal fontosabb ennél, a pozitív célkitűzés
A biológiai kertművelés alapkövei: talaj ápolása, komposztálás, árnyékolás, szerves trágyázás, vegyes növény kultúra, vetésforgó,  talajtakarás,  zöldtrágya , az állat és növényvilág kínálta segítség elfogadása, a jóakarat talaján. Így alakul ki körülöttünk a félelem nélküli kert, ahol nyoma sincs agressziónak.
Persze a biokertész sem ülhet ölbetett kézzel, hiszen a környezetterhelése a biológiailag művelt kertben is nyomot hagy, ez ellen nem tehetünk, csak felvértezzük magunkat a Földdarabkánk sorsa, a gazdáéra hasonlít, aki  egészségesen él és növeli szervezete ellenálló képességét, és nincs aggodalomra oka amikor környezetében tombolnak a vírusok , és baktériumok.
Ám nagyon világosan látnunk kell hogy akár a testi egészség az egészséges kert is a tudatosan végzett fegyelmezett munka eredménye.
A kertművelés békés, műalkotás, értelmes tevékenység, nem csak saját magunk, hanem minden velünk élő lény számára.

A minőség olyan nehezen definiálható kategória, amely egészen eltérő szempontok alapján állapítható meg.  Milyen ízek rejlenek a bio zöldségekben, csak az tudja, aki megkóstolta őket, és rákapva rendszeres fogyasztóvá válik. Lassan azt veszi észre, milyen ízetlen különösen nyersen fűszerek nélkül a konvencionálisan termesztett zöldség-gyümölcs. Például a bio káposzta 20-25 % -al kevesebb vizet tartalmaz, mint vegyszeres társa, vagyis több benne a tápanyag, tehát kevesebb is elég belőle, ezáltal végeredményében nem drágább. Ugyan itt, muszáj feltennem a kérdést – MENNYIT ÉR AZ EGÉSZSÉGÜNK?  A bio gabonából készült teljeskiőrlésű kenyerekből, egy szelet is elég étkezésenként a jóllakáshoz, nem lesz másnapra gumiszerűen összetapadt ehetetlen massza, akár két hét után is finom, és nem penészedik meg.

Az élmény, hogy minden nap egészséges frissen szedett nyersanyagokat viszek be a konyhába, azt jelenti a legtágabb értelemben, gyógynövényekből készíthetem az ételeket.
Napjainkban, amikor a jóléti társadalom okozta betegségek mindennapossá váltak, az orvosságok és tabletták mindennapi kenyérré avanzsáltak mesevilágnak tűnik, hogy az egészséges kerten át vezet az út az egészséges emberhez, és ezen az úton mindenki célba érhet. Fontos, hogy vigyünk magunkkal nyitott szívet, szemet, amely nem homályos az előítéleteinktől, tettrekészséget és kitartást gondolkodásunk átállásához.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr201984843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radiris 2010.06.04. 01:11:55

A legnagyobb probléma az, hogy hiányzik a BIZALOM.

Miután eddig négy "biotermelőről" derült ki a környezetemben, hogy jogtalanul használják a "bio"-előtagot a termékeinél, hogy orrba-szájba permeteznek, hogy vegyszereznek, de kétszer-háromszor olyan drágán adták a zöldséget, gyümölcsöt, tojást és tejterméket, én ezentúl (sajnos) nem hiszek egyetlen hazai "biogazdálkodónak" sem.

És amíg a valódi biotermelők nem gondoskodnak valahogy arról, hogy kóklerek és csalók ne élhessenek vissza az emberek bizalmával, én egyetlen "BIO"-feliratnak sem fogok hinni Magyarországon.

cérnamama 2010.12.04. 17:44:39

Három éve én is elhatároztam, hogy házkörüli kiskerembe, picike kertembe vegyszermentesen termelem konyhakerti növényeimet-nem is olyan könnyü, megörültem ennek a blognak
süti beállítások módosítása