Kelkáposzta szabdzsi – édes fűszerekkel
2010. május 17. írta: meiszner.kati

Kelkáposzta szabdzsi – édes fűszerekkel

Boldogan hoztam haza ezeket a csodálatos kelkáposztákat Budaházi Kati és Tóni  Domonyvölgyi biokertészetéből. Már amikor szedtük a zöldségeket tudtam hogy ezt az ételt fogom elkészíteni belőle. Eredetileg krumplival szokták párosítani, de már inkább csicsókát, vagy batátát használok, mikor melyik illik jobban a recept ízvilágába.
Ez egy nagyon ősi Indiai étel, és még ma is ugyanolyan nagyszerű és egyszerű, mint valamikor több száz évvel ezelőtt lehetett.

 

 

 

Kelkáposzta szabdzsi – édes fűszerekkel – csicsókával

 Hozzávalók 2 adaghoz

egy kis fej kelkáposzta
3 evőkanál ghí
4 közepes csicsóka (burgonya)
2 teáskanál friss gyömbér lereszelve
¼ teáskanál cayenne bors (más chili is lehet)
½ teáskanál kurkuma
2 paradicsom (héja és a magok nélkül)
¼ teáskanál só
¼ teáskanál cukor
100ml víz
¼ teáskanál kardamom
½ teáskanál fahéj
¼ teáskanál szegfűszeg

 

 

 
Megmossuk a káposztát, és nagyobb kockákra vágjuk, hagyjuk, hogy megszáradjon.
Egy vastag magasabb falú edényben (vasedényben szoktam) megmelegítjük a ghít és az apró kockákra vágott csicsókát (burgonyát) világos barnára sütjük benne, kevergessük, és ügyeljünk, hogy le ne piruljon. Kivesszük egy szűrőlapáttal és félretesszük.
A meleg ghíbe beletesszük a gyömbért, és a cayenne borsot pár másodpercig pirítjuk, és hozzáadjuk a káposztát, erre még jobban ügyeljünk, hogy le ne égjen, inkább állandóan kevergessük. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, sült csicsókát (burgonyát), sót, cukrot, és a vizet. Lefedve puhára pároljuk, a végén hozzákeverjük az édes fűszereket, a kardamomot, fahéjat, és szegfűszeget.

 Vata+, Pitta-, Kapha-
A vata alkatúak mértékkel fogyasszák ezt az ételt, a kurkuma mellett fekete mustármagot is tegyenek bele, ezek segítenek elhárítani a kelkáposzta durva tulajdonságait


 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr822011323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása