Kenyér kukoricából
2010. május 20. írta: meiszner.kati

Kenyér kukoricából

Annyiféle kenyér létezik szerte a világban, hogy csak győzzük kipróbálni. Amikor először hozzálátunk a kenyérsütéshez, azt hiszem tele vagyunk érzelmekkel, mert valahol ez a folyamat egy szent dolog. Aztán ugyanezt érezzük újra és újra, ahogyan a tészta a kezünk alatt formálódik. Még a kenyérsütő gépből kivéve is megható felvágni és megkóstolni az első falatot. Ilyenkor próbáljuk fékezni mohóságunkat, ami nagyon nehéz érezve a friss kenyér illatát mert, különösen a meleg, de a friss kenyér is megterheli a gyomrot, és nehezen emészthető. Ha sikerül nem borítjuk fel az emésztésünket.
A leggyakrabban búzából és rozsból sütök kenyeret, és minden évben kapok egy zsák bio tönkölybúzát Jászárokszállásról. Az idén rosszul mértem fel mennyire lesz szükségem és már szinte csak a tavalyi kukorica árválkodott a kamrában. Ebből lett ez a rég elfelejtett recept alapján olyan kenyerünk, amely minden várakozást felülmúlt.

Kenyér kukoricából                                  Egyszerű elkészíteni és nagyszerű

200g kukoricaliszt
50g  tönkölybúzaliszt (ha sima búzalisztet használunk, abból többet tegyünk bele, és annyival csökkentsük a kukoricaliszt mennyiségét)
100g vaj felolvasztva
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
2-3 tojás
2dl meleg de nem forró tej (ha tojás nélkül készítjük 3dl tejet adjunk hozzá)
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
A tetejét megszórni:
durvára vágott mogyoró, és koriandermag.

Egy kerek 20-22 cm-es magasabb sütőformát kivajazunk. Süthetjük a püspökkenyér formában is.

Először összekeverjük a száraz hozzávalókat, a liszteket, sütőport, szódabikarbónát, sót, cukrot.
Beleöntjük a folyékony összetevőket, és jól kidolgozzuk a tésztát.
A sütőformába öntjük és elsimítjuk a tetejét, majd megszórjuk a koriandermagokkal és a mogyoróval.
Amíg a tészta pihen  – 20 perc – előmelegítjük a sütőt 200 ºC.
Sütési idő 20 perc, ha szárazabb és30 perc, ha lágyabb nedvesebb volt a tésztánk, amikor kivesszük, ellenőrizzük átsült-e. Amikor kihűlt úgy szeleteljük fel, mint a tortát.
Vajasan, feta sajttal, vagy pesttóval megkenve fenséges, átérződik a kellemes  kukorica íz, bármivel fogyasztjuk, ez egy jellegzetes kenyér.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr142019468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása