Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.


Bemutatkozás

Az ételed a gyógyszered
- minden mellékhatás nélkül!




Hirdetés

Közösség

           

Saját tevékenységek

bannervalodisafrany250.jpg

Friss topikok

  • meiszner.kati: @évapécs: Kedves Éva! A liszt fajtája lehet az ok. A durum liszt már önmagában sárga. Szerintem pr... (2014.08.30. 08:01) Házi tészta készítése
  • meiszner.kati: @Túrós: majdnem! A tengeri halfilék válfajai közül is választhatsz. (2014.08.21. 19:35) Pácolt fogasfilé zöldségekkel
  • meiszner.kati: @Ráérek: ez a paradicsomos recept valóban nagyon finom változata a töltött zöldségeknek (2014.08.12. 21:25) Töltött zöldségek
  • titan: Hm.. vajon azért szeretem a krumplit, mert vékony alkatú vagyok, vagy azért vagyok vékony alkatú, ... (2014.08.03. 22:53) Darabos burgonyapüré
  • meiszner.kati: @társasházkezelő: Eddig Karácsonynál tovább nem volt alkalmam kipróbálni (mindig elfogy addigra) é... (2014.08.03. 22:15) Érlelt paradicsom saláta

Partnerek

 

hevizre_banner_kicis (1).jpg

selfness_logo_csillnelkul.jpg

 

Legjobb receptes blogok

Felhaszhnálás

A valódi sáfrány blog képeinek és írásainak felhasználásakor a forrásra való egyértelmű hivatkozással(link megnezvezés) történjen.

Címkék

adalékanyagok (3) áfonyaédeskömény (1) agyagedényben készült ételek (4) ájurvéda (69) ajurvéda (2) ájurvédikus (2) alapanyagok (17) alga (1) algériai konyha (1) alma (8) almás lepény (1) almás pite (1) alma csatni (2) alma torta (1) amalfi citrom (1) amur (1) ananász (1) antioxidánsok (2) antropozófia táplálkozástan (1) arab konyha (3) arctisztítás (1) árpa (1) aszalt (1) aszalt gyümölcsök (3) aszalt sárgabarack (3) aszalt szilva (1) auguszt cukrászda (1) autentikus receptek (135) avokádó (6) ayurvéda (3) ayurveda (1) azeri konyha (1) a (1) a konyha (1) à table francia pékség (1) bab (2) babfélék (2) bab ételek (4) bakui lepények (1) bambuszrügy (1) bámia (3) bámia termesztése (1) banán (3) bárány (3) bárány curry (1) bárány vese (1) basmati rizs (4) batáta (3) bazsalikom (7) bébicékla (1) befőzés (2) bejgli (1) beluga lencse (2) bemutatkozás (1) bimbós kel (1) bio (25) biodinamikus (1) biogazdálkodás (4) biokert (58) birs (1) birsalma (1) biryani (1) blini (2) bodzavirág (1) böjt (5) böjti (2) böjti (1) bolgár konyha (2) bor (1) börek (1) borscs leves (1) brokkoli (9) bulgur (1) burgonya (15) burgonyakrokett (1) burgonyapüré (1) burgonya lepény (1) búza (4) búzacsíra (2) búzadara (3) capunti (3) cékla (17) ceruzabab (1) chili (1) cicákról (1) citrom (2) citromcirok (2) clafoutis (1) coeliákia (2) csalán (1) csana (2) csatni (3) csatnik (1) cseresznye (1) csicseriborsó (9) csicsóka (4) csipkebogyó (1) csirke (1) csőben sült (1) csokoládémousse (2) csontritkulás (1) csúcsgasztronómia (2) cukkini (13) cukor (1) cukorbetegek étrendje (3) cukorbetegség (1) cukorborsó (2) curry (8) C vitamin (1) c vitamin (3) datolya (2) datolyaszilva (4) datolyaszirup (1) delikátesz (1) délutáni teázás (1) desszert (29) desszertek (1) dhal (2) diéták (9) dió (10) díó (1) diós padlizsánkrém (1) dip (1) durum liszt (1) édeskömény (3) édesség (37) édességek (11) egészséges (6) egészséges életmód (71) egészséges táplálkozás (252) egytálételek (46) egzotikus ízek (37) ehető virágok (8) élesztő (2) életmód (4) életstílus (2) elhízás (4) előadás (2) előételek (43) eper (2) eperlekvár (1) erdei gomba (1) ételbemutató (1) ételek (1) ételmérgezések (2) e vitamin (2) fahéj (6) fahéjas túrós sütemény (1) farfalle (2) fekete (2) fekete bab (2) fekete ribizli (1) felfedezések (1) félrefordítások (1) felszerelése (1) fenntartható mezőgazdaság (3) fitness akadémia (1) flódni (1) főételek (2) fogas (1) fogyás (2) fokhagyma (2) Föld napja (1) fonnyasztott paradicsom (1) főtelek (1) főzelék (1) főzőiskola (15) főzősarok hotel Helios (1) főzőtanfolyam (4) francia konyha (3) francia krémes (1) friss sajt (1) füge (4) füge lekvár (1) fűszerek (12) fűszernövények (8) gabonák (38) garnéla (3) garnéla rák (7) gastro humor (1) gasztronómia (4) gazpacho (2) gesztenye (1) gesztenye liszt (1) gluténmentes (1) gomba (12) gombaételek (15) gombamártás (2) görögdinnye (1) görögdinnye dzsem (1) görögdinnye héj (1) görögszéna (6) grapefruit (1) gratin (1) gravlax (1) grill receptek (1) grúz konyha (2) guacamole (1) gumós kömény (1) gyerekek (1) gyermekek táplálkozása (6) gyógynövények (6) gyömbér (2) gyümölcs (3) gyümölcskenyér (2) gyümölcslé (1) gyümölcsök (7) gyümölcsoltó nap (1) gyümölcsös édesség (6) hagyma (6) hagymahéj (1) hajdina (8) hal (3) halak (1) halalaplé (2) halételek (38) halszósz (1) hántolt mungóbab (1) harcso leves (1) házi gyúrt tészta (1) házi kenyér (2) hibiszkusz (1) hipotézis (1) hodújév (1) holloumi sajt (1) hurma (4) húsvét (1) indiai (3) indiai citromfűolaj (1) indiai kenyerek (4) indiai konyha (38) indiai menü (3) iráni konyha (1) italok (7) japán konyha (13) jégcsapretek (2) jégsaláta (1) jiaozi (2) joghurt (1) kacsamell (1) kakukkfű (6) kalács (3) kalinji (2) kanape (1) kapor (5) káposzta (6) kapszaicin (1) karácsony (2) kardamom (5) karfiol (1) kávé (4) kávékülönlegesség (1) kaviár (2) kelkáposzta (1) kelt tészta (8) kenyerek (4) kenyérfélék (21) kerttől az asztalig (2) keserű saláta (1) keserű sóska (1) keshudió (1) kesudió (2) két cica (1) kijevi torta (2) kimcsi (3) kínai gyógyító táplálkozás (9) kínai kel (2) kínai konyha (24) kínai metélőhagyma (1) kínai újév (3) klafuti (1) kókusz (2) kókusz tej (4) köles (1) koleszterinszint (6) kömény (1) könnyű ételek (5) konyha (3) konyhafelszerelések (1) könyvajánló (1) koreai konyha (5) köretek (1) koriandermag (1) koriander zöldje (4) körte (1) kovász (2) közel keleti konyha (1) krémlevesek (5) krémsajt (1) kukorica (1) kurkuma (3) kutatás (2) kutatások (1) lasagne (1) lazac (11) lazackaviár (1) lazacpisztráng (4) léböjt (4) lekvár (1) lemongrass (1) lencse (4) lencse ártalmas tulajdonságai (1) lenmag (2) lenolaj (2) lepények (4) lepény kenyér (1) lestyán (1) leveles tészta (2) leves (3) levesbetét (1) levesek (47) listeria (1) lóbab (1) londoni diós szelet (1) lumaconi gigante (1) magas (1) magreb konyhaművészet (4) májbetegek étrendje (1) májbetegségek (1) majoránna (2) mák (3) makréla (1) mandula (1) mangó (4) mangold (7) mángold (1) marokkói konyha (3) mártogató (1) mascarpone (1) masnitészta (2) mazsola (4) medvehagyma (12) medvehagymás gombóc (1) meggy (3) meggy csatni (1) menta (2) méregtelenítés (2) mese (1) mesék (1) metszés (1) mexikói konyha (2) méz (2) microplane reszelők (1) miso (5) mítoszok (1) mizuna (1) mogyorós (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mungóbab csíra (3) nagyvilágból (1) narancs (3) népi gyógyászat (2) nori (1) nuoc mam (1) okra (2) olajok (1) olasz ételek (1) olasz konyha (8) omega3 olajok (1) omega 3 (1) omlós tészta (3) örök fiatalság (1) orosz konyha (9) orosz tárkony (1) padlizsán (28) padlizsán lekvár (1) padlizsán torta (1) pakchoi (1) pakora (2) palacsinta (7) paleolit táplálkozás (1) paneer (2) paprika (6) paprikás csirke (1) paradicsom (25) paradicsom mártás (1) paratha (2) parmezán (1) pekmez (1) pesto (5) petrezselyem (2) petrezselyemzöldje (2) pite (1) plov (1) pogácsa (3) polenta (1) ponty (1) porcsin (1) portulaca (1) posírozás (1) puri (1) quinoa (1) rák (1) rebarbara (1) recept (1) receptek (238) retek (3) retek levél (1) rétes (1) reuma (1) Rezi (1) ribizli (1) ricotta (1) riportok (1) rizottó (1) rizs (28) rizsételek (8) rizsgolyók (1) rizsliszt (1) rizstészta (2) rókagomba (1) rózsavíz (1) rozskenyér (2) rucola (1) rugelach (1) rukkola (2) sáfrány (7) sáfrányszedés (1) sajtos ételek (2) saláta (4) saláták (40) sárgabarack (1) sárgabarack csatni (1) sárgabarack lekvár (1) sárgarépa (15) savanyúság (1) savanyú káposzta (3) scsi (1) selfness (1) shiitake (1) shiitake gomba (8) shimenjii (1) shimenjii gomba (1) (1) sóska (1) spanyol konyha (2) spárga (16) spárgatök (5) spárga termesztése (2) spenót (5) spenótos börek (1) sushi (1) sütemény (5) sütőtök (15) szabdzsi (2) szardella (1) szecsuáni bors (3) szegfűszeg (1) szépség (1) szépség a konyhából (2) szerecsendió (1) szezámmag (2) szezonális (2) szilva (4) szilvás lepény (1) szójaszósz (2) tadzsin (1) tahini (3) talajtakarás (1) táplálék kiegészítők (1) táplálkozás (6) táplálkozás az egészségért (1) tárkony (1) tarlórépa (7) tartósítás (4) táskák (2) tatshoi (1) tavaszitekercs (1) tavaszi ételek (1) tavaszi tekercs (1) távol keleti konyha (3) tazsin (1) tea (3) teák (2) tej (2) tejes italok (1) tejföl (1) tejtermék (1) tejtermékek (3) teljeskiőrlésű liszt (1) teljes kiőrlésű liszt (11) tengeri algák (3) terhesség (1) természetes arcápolás (2) természetes szépségápolás (2) természetgyógyászat (6) természetgyógyász nap (2) testtömegindex (1) tészta (2) tészták (12) tet ünnepe (1) téveszmék (1) tévhitek (1) thai konyha (5) tisztítókúra (5) tofu (8) tojás (2) tökfélék (1) töltött zöldségek (1) tomatillo (1) tönköly búza (1) tormalevél (1) török (3) török ételek (1) török konyha (4) torták (7) tortilla (1) transzzsírok (1) trigonella termesztése (1) tulipánvirág (1) túró (5) túrótorta (3) tűzhely (1) uborka (9) uha (1) újburgonya (2) újkáposzta (1) ukrán konyha (3) umeboshi (1) ünnepek (12) upma (1) üvegtészta (1) üzbég konyha (1) vágódeszka (1) vaj (2) vajas tészta (1) vargánya gomba (1) vegetáriánus (201) vegetariánus (5) vegetáriánusreceptek (1) vérnyomás (4) vese (1) video (19) videók (5) video recept (3) vietnami konyha (4) vietnam konyhaművészete (4) világkonyha (79) vitaminok (1) vörös kaviár (1) vörös lencse (4) wasabi (1) wokban készült ételek (18) zab (4) zablepény (1) zabpehely (3) zeller (1) zellerszár (12) zellerzöldje (3) zöldalma (1) zöldbab (12) zöldborsó (3) zöldségalaplé (2) zöldségek (114) zöldségek palacsintatésztában (1) zöldséglevek (1) zöld a hóban (1) zöld tea (2) zsálya (3) zsidó konyha (7) Címkefelhő

BORSCS LEVES


Mint a blog nevéből is kitűnik, fontosnak tartom a valódi dolgokat, az eredeti recepteket, és ételkészítési eljárásokat, különösen a mai rohanó világban, amikor mindenki mindenhez ért -egy kicsit. Amikor más népek ételeit készítjük az autenticitás elve vezéreljen . Ne hasonlítson, és ne emlékeztessen a mi megszokott  konyhánkra. Ha átveszünk valamit egy receptből, vagy hozzáadunk, illetve ami leggyakrabban történik, leegyszerűsítjük, úgy gondolom, adjunk új nevet is neki.  Az igazán különleges remekművek idő és munkaigényesek. A harmadik elengedhetetlen követelmény a friss, és jó minőségű alapanyagok. Mindezen szigorúság után próbáljuk ki milyen örömöket nyújt a „tiszta forrásból” származó ételek elkészítésének folyamata, és az ízek élvezete – erről fog szólni az ” autentikus receptek”.

Elsőként választottam a BORSCS levest. Ennek az ad aktualitást, hogy már szépen kezdenek nőni az idei cékla gumói, és éppen kezembe akadt egy elferdített recept erről a híres levesről.

A borscs leves az ukrán konyha remeke, és elterjedt a világ minden földrészén a kivándorló ukránoknak, mint a megismerés mozgató erejének köszönhetően.
A borscs elengedhetetlen része a cékla, amely megadja alapvető ízét és színét. A szakács hozzáértése mindig lemérhető első ránézésre már azon, hogy a leves mennyire őrzi meg a cékla színét.
    Megkülönböztetünk húsalaplével, csontalaplével, hús-csont alaplével készült és böjti borscsot. A csontalaplevet 4-6 órát, a húsalaplevet 2-2,5 órát főzzük, a vegyes alaplénél először elkezdjük főzni a csontokat, utána a főzési idő vége előtt 2 órával hozzáadjuk a húst, és így együtt készítjük el az alaplevet, mindig lassú tűzön főzve. A marhaszegy a legideálisabb erre a célra. A leszűrt alaplével folytatjuk a zöldséges részét a borscsnak, és 10-15 perccel a leves elkészülte előtt beletesszük a kivett főtt húst. Az alaplevet marhahúsból vagy marha és disznóhúsból  2:1 arányban készítjük. Ezenkívül készülhet még liba, tyúk, vagy kakasalaplével. Ezek a klasszikus változatok, természetesen minden szakácsnak és családnak megvan a saját variációja, és titkos receptje.
    A zöldséges rész sajátossága, hogy minden összetevőt külön készítünk elő. A céklát mindig magában pároljuk meg, előtte meglocsolva némi citromlével, vagy ecettel, amely a piros szín megőrzéséhez kell, így tesszük a meleg olajba, vagy szalonnazsírba, és készre pároljuk. Lehet a céklát előkészíteni a sütőben héjastól félig megsütve, majd meghámozzuk és a továbbiakban ugyanúgy járunk el mint a nyers céklával (ez a kis plusz munka biztos sikert jelent a leves színét illetően). A zöldségeket mindig julienre( vékony csíkokra ) vágjuk, kivéve a burgonyát, amelyet nagyobb kockákra,  ugyan régen a parasztok nagy darabokra vágták a zöldségeket, hiszen  hol lett volna idejük a zöldségmetélttel bajlódni, és a hússal együtt betették egy fokhagymás szalonnával kikent agyagedényben a kemencébe, ahol minden íz összehangolódott a hosszú órákig tartó folyamatban. A zöldségeket a céklához hasonlóan megpároljuk és a végén sűrített paradicsomot, vagy apróra vágott paradicsomot adunk hozzá, és mindaddig pároljuk, amíg a zsír át nem veszi a paradicsom színét.
    Nagyon fontos a zöldségek alapléhez adásának időrendi sorrendje, a főzési idejüktől függően. A leves elkészülte előtt 30 perccel a burgonyát, - 20 perccel a káposztát – 15 perccel a megpárolt céklát, 10 perccel az együtt megpárolt sárgarépát, hagymát, petrezselyemgyökeret -2 perccel a fokhagymát.
     A borscsot alapvetően a sertés szalonna zsírjával készítjük. A leves savanyú ízének eléréséhez erjesztett céklalevet un. kvaszt is használhatunk, a főzés végén adva a húsalapléhez. A böjti, vagyis hús nélküli változatnál pedig a kvaszt használjuk alapléként.
    Amikor a leves elkészült még 20 percig hagyjuk összeérní az ízeket a tűzhely szélén.
    A borscs leves különböző variációi annak a helynek a nevét viselik, ahonnét származnak, így találkozhatunk kievi, poltavai, lvovi stb. elnevezésekkel. Hogy mi a különbség köztük? Általában hogy az alaplé milyen húsból készül, és a zöldségek összetétele, így a cékla, sárgarépa, káposzta, burgonya, hagyma, paradicsom, petrezselyemgyökéren kívül – szárazbab megfőzve, savanyú alma, tarlórépa, spárgatök is lehet benne.
    Bizonyos vidékeken készítenek rántást a leves besűrítésére, de ez teljesen eltompítja a borscs ízvilágát.
    A tejföl elfogadott adalék, amelyet külön tálalunk a leves mellé.


Egyszerű ukrán borscs leves

4-5 adaghoz
500g marhaszegy
¼ közepes káposzta
5 közepes burgonya
1 nagy cékla
25g sertés szalonna
25g vaj
2 közepes paradicsom, vagy 2 evőkanál sűrített paradicsom
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
2 közepes vöröshagyma
1 evőkanál friss citromlé
1 teáskanál cukor
3 babérlevél
4-5 gerezd fokhagyma
5-6 szem bors
3 szem szegfűbors

1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldje
1 evőkanál apróra vágott kapor

A húsból alaplevet főzünk, melynek  mennyisége 1,5-1,75 l ez azt jelenti 3 l vizet veszünk hozzá.

1.    A céklát megpároljuk a szalonnazsír felével, citromlével, cukorral, és a sűrített paradicsommal.
2.    A hagymát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, megpároljuk a vajban.
3.    A burgonyát, és a káposztát 15 percig főzzük a fűszerekkel és a sóval együtt a húsalaplében, aztán hozzáadjuk a párolt zöldségeket, és még10 percig főzzük. Tálaláskor a tetejére tesszük a petrezselyemzöldjét, és a kaprot.
 


Böjti borscs leves

4- 5 adaghoz
A zöldségalapléhez:
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér,
1 vöröshagyma
5-6 káposztalevél
2 babérlevél
5-6 szem bors
½ teáskanál koriandermag
A borscshoz
4 közepes burgonya
2 közepes cékla a zöldjével együtt
50g vaj
2 közepes paradicsom, vagy 2 evőkanál sűrített paradicsom
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
2 közepes vöröshagyma
1 evőkanál friss citromlé
1 teáskanál cukor
4-5 gerezd fokhagyma
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldje
1 evőkanál apróra vágott kapor


1.    A zöldségalapléhez feltesszük 2,5-3l vízben a hozzávalókat, és 1-1, 5 órát főzzük.
2.    A céklát megpároljuk a vaj felével, citromlével, cukorral, és a sűrített paradicsommal.
3.    A hagymát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, megpároljuk a megmaradt vajban.
4.    A burgonyát, és a káposztát 15 percig főzzük a fűszerekkel és a sóval együtt a zöldséglaplében, aztán hozzáadjuk a párolt zöldségeket, a csíkokra vágott céklalevelet és még10 percig főzzük. Tálaláskor a tetejére tesszük a petrezselyemzöldjét, kaprot, és az összetört fokhagymát.
A céklalevél nyári időszakban terem, hiszen az őszi betakarításkor lecsavarjuk a gumókról. Ha nem áll rendelkezésre mángold levéllel, vagy káposztalevéllel készíthetjük a borscsot.
Amennyiben egytálételként, vagy tartalmasabb levesként szeretnénk elkészíteni, főtt babot adhatunk hozzá a párolt zöldségekkel egy időben.
 

2010.06.26. meiszner.kati

Csatlakozás a ValódiSáfrány facebook oldalához: Klikk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá!

Címkék: ételek levesek főzőiskola világkonyha autentikus receptek böjti ukrán konyha


A bejegyzés trackback címe:

http://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr992112569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.