MARINÁLT MAKRÉLA ZÖLDSÉGEKKEL
2010. június 26. írta: meiszner.kati

MARINÁLT MAKRÉLA ZÖLDSÉGEKKEL

Namban-dzuke ez az egyik legismertebb elkészítési módja a makrélának Japánban. A halat lisztbe forgatják, olajban megsütik, és aztán marinálják ecetes szójaszószban, és hogy specifikus ízt és különleges aromát kapjon a hal zöldségekkel együtt készül.

4 személyre
500g makréla
2-3 evőkanál búzaliszt (lehet kukoricaliszt)
100ml olíva olaj
Zöld, sárga és piros színű paprika, mindegyikből fél-fél
Egy lila sonkahagyma
1 kis sárgarépa
2 káposztalevél
1 csokor zellerzöldje
150ml víz
150ml világos szójaszósz
150ml rizsecet vagy almaecet

 

 

A halfilét 1cm széles csíkokra vágjuk (a szardíniát egészben szoktam kisütni, és egy kis halat számítok személyenként), és megforgatjuk a lisztben, hagyjuk állni, amíg elkészítjük a marinádot. A halat nem kell sózni!
Minden zöldséget vékony egyforma csíkokra vágunk. Egy lábasban felforraljuk együtt a vizet, szójaszószt és ecetet, és néhány másodpercig főzzük, hogy megszabaduljunk az ecet savanyú szagától. Még forrón a zöldségekre öntjük, és kézzel jól összekeverjük.
Az olajban szép lassan megsütjük a haldarabokat, és papírtörlőre kiszedjük. Megint felforrósítjuk az olajat, és újból átsütjük a haldarabokat, ettől lesz ropogós.
    A halat rögtön tálalhatjuk, de marinálhatjuk néhány órát, vagy egy napot. Így finom különbözőségeket tudunk elérni  ugyanazon étellel.
Első esetben a kisütött halat tányérra helyezzük, ráhalmozzuk a marinált zöldségeket, és rögtön tálaljuk. A másik esetben az olajból kivéve egy lezárható üvegtálba tesszük, ráöntjük a zöldséges marinádot. Hideg helyen 1-2 napig eláll, ez alatt jól összeérnek az ízek.


    Nagyon gyakran megkóstolva a marinált makrélát, még a halételekhez szkeptikusan viszonyulók is változtatnak álláspontjukon, és megkedvelik. Általában előételként szoktam tálalni, főételként kókuszos lajm leveles jázmin rizst adok hozzá. Gyakran készítem szardínia filéből is, kicsit vékonyabb ez által még ropogósabb a hal ebben az esetben.

Szómagyarázat:
Marinade fr.-  Ecetes sós lében pácolt hús vagy hal.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr392110728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása