Amikor a piaci gombaárusnál megláttam a fenyővargányát rögtön ez a recept jutott eszembe, a kínai konyhaművészet nyomdokain járva, hiszen eléggé sajátos állaga lesz ennek a gombafajtának a főzés során, amit nem mindenki kedvel, ha szokványos recept alapján készítjük el. Viszont, ha megfelelő hatások érik csodálatos delicates válik belőle.
2 adaghoz
2 evőkanál mogyoró olaj
200g fenyővargánya
½ teáskanál gyömbér lé
1 evőkanál rizs bor
2evőkanál világos szójaszósz
1 teáskanál pirított szezám olaj
A gombáról lekaparjuk az esetleges rátapadt szennyeződést, de semmiképpen se mossuk, meg, és 1,5-2-cm-es csíkokra vágjuk.
A wokban vagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a gombát, és egy lapáttal állandóan kevergetve pirítjuk pár percig, a wok pereme mentén hozzáöntjük a bort, majd rálocsoljuk a szójaszószt és a gyömbérlevet, és tovább pirítjuk, amíg ezeket magába nem szívta. Levesszük a tűzről, megöntözzük a szezám olajjal, és tálaljuk.
Mellette párolt fokhagymás spenótot tálalok, és egy tálka sima főtt jázmin rizst.