Egyszerű Indiai saláták
2010. szeptember 03. írta: meiszner.kati

Egyszerű Indiai saláták

Egyszerű Indiai saláták

 

Alapvető közös tulajdonságuk az egyszerű Indiai salátáknak a frisesség. A nyugati konyhák salátáitól eltérően, amelyekre egyébként a bonyolultság jellemző, íz, szín és összetevők szempontjából pedig az átgondolatlanság. Az Indiai salátákat nem különálló fogásként tálalják, egy, két, maximum három összetevőből állnak, fűszerekkel, citromlével, vagy joghurttal, olajjal, vagy ghível.

Függetlenül attól, hogy milyen zöldségekből, vagy gyümölcsökből áll a saláta, és hogy azokat frissen, blansírozva, szárítva, lereszelve vagy darabokra vágva készítjük — frissítő hatású, és színében élénk kontrasztot alkot a főételekkel.

A saláták minősége attól függ, mennyire friss alapanyagokat használunk hozzá.

Az Indiai salátákat mindig közvetlenül tálalás előtt készítsük el, és a főételek mellé adjunk 2-4 kanálnyit belőlük.    


Uborkás raita Indiából

 

Ezt a népszerű salátát nagyon sokféleképpen készítik, most azt írom le, ahogyan legjobban szeretem.

 

 

6-8 adaghoz

2 uborka

2 evőkanál ghí, vagy szezám olaj

½ teáskanál fekete mustármag

½ teáskanál római köménymag

2 babérlevél

csipetnyi cayen bors, vagy friss chili paprika összevágva

½ pohár sűrű joghurt

 

  1. Az uborkát meghámozzuk, félbevágjuk, a magos részt eltávolítjuk, lereszeljük, besózzuk. 10-15 perc múlva kinyomjuk a levét, és egy papírtörlővel felitatjuk a nedvességet róla.
  2. Egy kis serpenyőben felmelegítjük a ghít, beletesszük a mustármagot, római köményt, babérlevelet, amikor elkezdenek pattogni, lehúzzuk a tűzről és beletesszük az erős paprikát.
  3. A joghurtot öntsük egy vászonzacskóba és csöpögtessük le, amíg elérünk egy sűrű krémszerű állagot. (kapható sűrű joghurt az arab élelmiszer üzletekben)  Keverjük össze a joghurtkrémet az uborkával, és a lehűlt fűszerekkel.

 

Ennek a raitának különböző változatait lehet készíteni mindössze attól függően milyen fűszernövényt adunk hozzá. Leggyakrabban mentával, vagy koriander zöldjével ízesítem. Mindkettő tovább növeli ennek a salátának a hűtő tulajdonságait, ezért, csak nagy melegben ajánlom.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr822268009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása