Padlizsánragu — Padlizsáncurry — Padlizsán szabdzsi
2010. szeptember 09. írta: meiszner.kati

Padlizsánragu — Padlizsáncurry — Padlizsán szabdzsi


Ehhez a recepthez kisméretű, puhább állagú padlizsán fajtát keressünk. A kicsi padlizsánokat egyben hagyjuk, nem vágjuk fel, amitől más jelleget kap ez az étel. Természetesen, ha a hagyományos padlizsán áll rendelkezésünkre abból is elkészíthetjük. A látvány és az íz nem teljesen ugyanaz, de annyira finom, hogy ne várjon senki, amíg esetleg jövőre tud kis kerek szivacsos padlizsánokat termeszteni, vagy venni. Úgyis miután kipróbáljuk keresni, fogjuk a hozzáillő padlizsánt, hogy minél tökéletesebben és autentikusan elkészíthessük. Nekem könnyű dolgom van, mert a kertben ötféle padlizsán terem (mindegyik másféle ételhez való). Lelőhelyként ajánlhatom a budapesti biopiacot ahol mindenféle ritkaságszámba menő zöldséggel, találkozhatunk, és a Szép Kis India (Bp. Wesselényi u.36.) boltját.


Kétféleképpen készíthetjük ezt a curryt, lábasban lehetőleg vasedényben, vastag aljú fémedényben, vagy cserépedényben és a sütőben befejezve.
A curry receptekben általában szerepel valamilyen savanyítószer, itt a tamarindot használjuk. Mindenképpen ajánlom beszerezni, mert telt íze mellett sok áldásos hatása van, ezért szeretem vele savanyítani az ételeket.

4 adaghoz
5-6 evőkanál friss kókusz
1-2 chili paprika, kimagozva és összevágva
1 teáskanál koriandermag
½ teáskanál római kömény mag
4 evőkanál ghí, vagy hidegen préselt olaj
½ teáskanál fekete mustármag
4 gerezd fokhagyma összevágva
2 cm-es gyömbérdarab összevágva
5-6 curry levél
2 nagy hagyma
½ teáskanál kurkuma
10-12 db kis padlizsán szára levágva, alján kereszt alakban bevágva
400 ml víz
1 teáskanál só
2 evőkanál tamarindpép


1.    Pirítsuk meg egy száraz serpenyőben a kókuszt, vigyázzunk, mert nagyon hamar megéghet, kanalazzuk egy tálba, és kevés olajon pirítsuk meg a római köményt, koriandermagot, és a chilit, majd az egészet egy mozsárban, vagy mixerben kevés vízzel pépesítsük.
2.    A maradék olajat forrósítsuk fel a főzőedényben és pattogtassuk ki benne a mustármagot, adjuk hozzá a curry levelet, kurkumát fokhagymát, gyömbért, és a hagymát, ezt 20 percig kis tűzön világosbarnára pirítjuk.
3.    Hozzáadjuk az előkészített fűszerpépet, és azzal süssük még 10 percig, ha kell kis vizet adhatunk hozzá.
4.    Felöntjük a vízzel, beletesszük a padlizsánokat, sózzuk, és 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a tamarindpépet és még 5- 10 percig, — attól függően mikor puhulnak meg a padlizsánok — főzzük.
5.    Főtt rizzsel, vagy lepénykenyérrel tálaljuk.



Az ájurvéda szerint a padlizsán pikáns, fanyar ízzel, és melegítő hatással rendelkezik, ezen kívül erős utóhatása van. Könnyű és száraz, egyensúlyba hozza a kaphát. Ezekkel a fűszerekkel elkészítve a Váta alkatúaknak is megfelel. A Pitta alkatúak ritkán fogyasszák ezt az ételt, és ne tegyenek hozzá mustármagot.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr542281828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása