Gomba és hal agyagedényben sütve
2010. október 03. írta: meiszner.kati

Gomba és hal agyagedényben sütve

Annyira gazdag a gombák íz, szín, formavilága, hogy a belőlük készíthető ételek sora szinte végtelen. Gyakran nem önálló ételként, inkább fűszerezésként adunk különböző gombákat az ételekhez. Ez utóbbit csak erdei vagy mezei gombából tudom elképzelni, és azt hiszem, aki megkóstolta őket, már nem fog megelégedni a termesztett csiperkével. Ugyan ezen a téren ismerek kivételt, a bio termesztésű gombákat. Ez persze csak megerősíti a szabályt. Nem mindig van módunk személyesen gombászni, viszont elég gazdag a piaci kínálat, és ott garantáltan ellenőrzött gombát vehetünk. Fontos tudni, hogy a gomba intenzíven magába gyűjt minden környezeti szennyeződést. Ezért tiszta helyen az országúttól távolabb gyűjtsük, elkerülendő a nehézfémekkel terhelt gombát.

A rizikét választottam a piaci kínálatból, mivel a legízletesebb erdei gombák közé tartozik. Húsa kemény, de ennek ellenére vigyázva dolgozzunk vele különösen a mosása során, mert könnyen törik. A legjobb először lekapargatni róla a rátapadt leveleket, majd levágjuk a tönkjét, és utána gyorsan folyóvízben leöblítjük.
A lelőhelyén szép halvány narancssárga színe van utána, ahogy kézbe vesszük, és sérül, a kifojt tejnedve megzöldül. Ettől semmiképpen ne ijedjünk meg, a főzés során egyöntetű barna színt fog felvenni.

Olyan ételt készítek most a rizikegombából, melyet sokáig száműztem a hozzávalók összeférhetetlensége miatt. Konkrétan a hal és a tejföl miatt. Miután a tejfölt helyettesíthetjük szójatejszínnel, már csak arra ügyeljünk, hogy ez bio szójából készült legyen.
Vegetáriánusok számára ezt a receptet mindenben ugyanúgy készítem csak a halat hagyom el, így a gomba íze fog dominálni.
Szeretem az egy személyes adagokat, mert nem bontjuk meg az étel egységét a tálalásnál. Ennél az ételnél is kis fedeles cserépedényeket használok, amiből minden vendég elé leteszek egyet, és saját maga fogja levenni a fedőt. Ezt úgy nevezem „az étel leleplezése” és különös élvezetet jelent mindenki számára. Lehet nagy agyagedényben, vagy üvegedényben is sütni, ilyenkor is csak az asztalnál vegyük le a fedőt, és egy nagy közös leleplezés szintén a meglepetés élményét nyújtja.

4 adaghoz
300-400g folyami halfilé 2-3 cm-es darabokra vágva, enyhén besózva leginkább a pontyot ajánlom
kevés liszt
200g rizikegomba egyforma csíkokra vágva
3-4 fej hagyma karikára vágva
3-4 szem burgonya karikára vágva
Hidegen préselt olíva, vagy napraforgó olaj
Kevés vaj
só, bors
200ml szójatejszín

1.    A haldarabokat lisztbe forgatjuk, és forró olajban megsütjük.
2.    A hagymát megpároljuk.
3.    A gombát külön megpároljuk, kevés, vajon amíg a saját levét el nem főtte.
4.    Szépen rétegenként minden előkészített alapanyagot az agyagedénybe rakunk. Burgonya, hal, hagyma, gomba, burgonya sorrendben, közben sózzuk, borsozzuk, és a végén ráöntjük a szójatejszínt.
5.    Lefedve betesszük az előmelegített sütőbe, egy óra múlva megnézzük, akkor kész, amikor már a felül lévő burgonyakarikák széle halvány barna színt kapott. A hosszú sütési időnek köszönhetően tökéletesen átjárják egy mást az ízek.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr642342383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása