Sózott lazac házilag
2010. október 07. írta: meiszner.kati

Sózott lazac házilag

A halak egyik legősibb tartósítási módja a szárítás mellett a besózás. Régen már a halászhajón sóval rétegezve nagy fahordókba rakták a kifogott halat.
Hogyha sikerül egy szép friss lazacfilét „kifognunk” még különlegesebb ételeket készíthetünk belőle, ha előbb besózva érleljük.
Kell hozzá:
Egy szép vastag lazac filé a bőrével együtt
durva tengeri só és barna nádcukor egyforma mennyiségben, összekeverve

1.    Előkészítünk egy akkora tálat, amelybe éppen belefér a lazacfilé. Az aljára szórunk egy réteg só-cukor keveréket. Ráhelyezzük a lazacot bőrével lefelé, és rászórjuk, majd beledörzsöljük a filébe a sós cukrot. Lefedjük egy fóliával, vagy szorosan záródó tetővel.
2.    Két órát szobahőmérsékleten hagyjuk, majd a hűtőszekrényben érleljük tovább.
3.    Egy napi érlelés után már felhasználható. Ekkor puha, még nedves, enyhén sós halat kapunk. Minél tovább tartjuk a sóban annál több nedvesség fog kiválni a halból. Két- három napi érleléssel elég intenzíven sós tömör állagú eredményt kapunk.
4.    Felhasználás előtt kivesszük a filét, és papírtörlővel leitatjuk a nedvességet róla.
5.    Lehet nyersen előételként tálalni. Ehhez a két-háromnapos pácolást ajánlom. A halfilét vékony szeletekben levágjuk a bőréről, ahogyan a képen látható.


6.    A sütéshez az egy napos pácolást ajánlok. A halfilét bekenjük olíva olajjal, és 20 percre 160 ºC-os sütőbe tesszük. Nagyon jól illik hozzá egy kapros paradicsomsaláta.

A kapros paradicsomsalátához:
A paradicsomot és lilahagymát vékony karikákra vágjuk, megszórjuk sok apróra vágott friss kaporral, megöntözzük citromlével, és olíva olajjal.

Nem mindegyik halfajta alkalmas a sózásra, illetve a sózás jelentős kihatással van az elkészítési módokra.
Az Északi népek kaprot is szoktak keverni a sós cukros páchoz.
Keleten füstölik is a sóban pácolt halat, zöld teával, vagy fűszerekkel.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr842352194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása