Pampuski
2010. november 13. írta: meiszner.kati

Pampuski

Az ukrán borscs leves kísérőjeként pampuskit szolgálnak fel, amit úgy képzelhetünk el, mint egy töltelék nélküli buktát, sok sült hagymával, és fokhagymával. Hajdina, vagy búzalisztből készítik, a helyi tradícióktól függően.


Aki már evett borscs levest és megsüti mellé a pampuskit egy teljes élményben fog részesülni.
A liszt lehet nem fehérített bio finomliszt, de még inkább ajánlom a teljeskiőrlésű lisztet, melynek fele tönkölybúzaliszt, amelynek magasabb a sikértartalma.
Készíthetjük vajjal, vagy napraforgó olajjal, az eredeti változatban pirított napraforgóból hidegen préselt olajjal készül, aminek már mielőtt beleharapunk, érezzük az illatát, ami csodálatosan keveredik a sült hagyma, és a fokhagyma illatával.

500g  liszt
30g élesztő
180-200ml langyos víz
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
50g olvasztott vaj, vagy napraforgó olaj

Az öntethez
3-4 közepes hagyma apróra vágva, vagy csíkokra
1 fej fokhagyma apróra vágva
100-150ml napraforgó olaj
½ teáskanál só

1.    A langyos víz egynegyedében feloldjuk az élesztőt, cukrot, sót, és 3-4 evőkanál liszttel összegyúrunk egy lágy tésztát, és meleg helyen hagyjuk megkelni.
2.    Hozzáadjuk a többi lisztet, vizet, olajat, és megdagasztjuk. Egy ruhával letakarva hagyjuk másodszor is megkelni.


3.    Először kiszakítunk a tésztából egy darabot, megformáljuk vékony hosszú alakúra, majd késsel, vagy egy lapocskával 4-5cm-es darabokat vágunk belőle.

A vágott felülettel felfelé kikent, lisztezett sütőlapra helyezzük őket. Így a lisztes oldalak, összeérnek majd a harmadik kelesztés során, de nem ragadnak össze, könnyen szétválaszthatóak lesznek, ugyanúgy, mint a buktáknál.


4.    Harmadszor is hagyjuk megkelni, és 180 ºC-on szép világos barnára sütjük.
5.    Az öntethez egy vastag aljú serpenyőben felmelegítjük az olajat, beletesszük a hagymát és kis tűzön, vigyázva, hogy meg ne égjen megpároljuk. A végén hozzáadjuk a fokhagymát. Amikor megéreztük a fokhagymaillat erősödését, megsózzuk, és levesszük a tűzről.

Beleforgatjuk a szétválasztott pampuskikat, amelyeket átitat az illatos olaj, és szépen rátapadnak a hagymadarabok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr502447175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása