Alu paratha - lepény burgonyás töltelékkel
2010. november 21. írta: meiszner.kati

Alu paratha - lepény burgonyás töltelékkel

Az Észak  Indiai háziasszonyok reggelire szokták készíteni ezeket a fantasztikus ízeket rejtő lepényeket, különböző zöldséges töltelékekkel, leggyakrabban burgonyás, vagy karfiolos változatban. Ugyanúgy tálalhatjuk ebédre egy leveshez vagy zöldséges ételhez, valamilyen csatni (erős fűszeres ízesítő) társaságában.


 

Teljes kiőrlésű lisztből készítik, vagy 1/3 rész finomliszttel keverve (bátran elhagyhatjuk a finomlisztet). Lehetséges valamivel több vízre lesz szükség, ahhoz hogy a tészta rugalmas de ne túl lágy legyen (a lágy tésztával nehéz dolgozni, könnyen kifolyik a töltelék)

A tésztához
300g teljeskiőrlésű búzaliszt
3 evőkanál ghí, vagy vaj
125 ml langyos víz
1 teáskanál só

A töltelékhez
3 közepes burgonya
1 evőkanál ghí
1 teáskanál reszelt friss gyömbér
½ teáskanál római kömény
½ teáskanál kurkuma
½ teáskanál őrölt koriander
½ teáskanál chayan bors, vagy erős paprika
3 evőkanál koriander zöldje vagy más zöldfűszer
1 teáskanál citromlé

50g olvasztott vaj vagy ghí a kenéshez és a sütéshez

Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet és a sót, és a felolvasztott vajjal elmorzsoljuk, majd a közepébe öntjük a langyos vizet és összegyúrjuk.


Amikor összeállt a tészta kivesszük és egy sima felületen 5-6 perc alatt simára gyúrjuk.

Egy cipót formálunk belőle és meleg helyen  lefedve állni hagyjuk.


 

Közben elkészítjük a tölteléket. A burgonyákat héjában megfőzzük, lehámozzuk, még melegen összetörjük. Egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük a ghít, beletesszük egymás után a fűszereket, néhány másodpercig pirítjuk, majd hozzákeverjük a tört burgonyát, és 5 percig sütjük állandó keverés mellett. Levesszük a tűzről, megsózzuk, összekeverjük a zöldfűszerrel, és a citromlével. Hagyjuk egy tálon kihűlni.

A tésztát 10 részre osztjuk. Mindegyikből  golyót formálunk, méghozzá oly módon, hogy a két tenyerünk között erősen összenyomva addig forgatjuk, amíg egy lyukat nem látunk a közepén (olyant, mint az ember köldöke). Ennek azért van jelentősége, mert ilyen megformált golyókból tudunk szép kerek lepényeket sodorni.


 

Tehát amikor készen vannak a golyók, egyenként kisodorjuk őket. A felületet nem szoktam a lepények alatt lisztezni, hanem egy pár csepp olvasztott vajjal, vagy ghível kenem be, így nem ragad oda a tészta, és nem fognak a rátapadt lisztszemcsék megégni a sütés közben.
A kisodort  lepényt megkenjük olvasztott vajjal, vagy ghível, a közepére 1-1 kanál tölteléket teszünk, ellapítjuk, és szorosan  összefogjuk körülötte a tésztát, úgy hogy ne maradjon belül levegő, majd finoman először kézzel, utána a sodrófával ellapítjuk, minél vékonyabbra, vigyázva, hogy ki ne lyukadjon, mert akkor kifolyik a töltelék sütés közben. (nem annyira ördöngös feladat, türelem és egy kis gyakorlat kell hozzá, amit a végére meg is szerzünk).
Megszerezhető a tudás és tapasztalat a főzőiskola gyakorlatain is, hiszen többek közt éppen ilyen gasztronómiai titkokról, apró ételkészítési fortélyok elsajátításáról szól.


Felmelegítünk egy vasserpenyőt és megkenjük ghível (semmiképpen ne használjunk teflon edényt). Amennyiben vajat használunk a sütéshez az könnyen megéghet, és nem csak az ízét rontja el a parathának, hanem kancerogén anyagok is keletkeznek, amire senkinek sincs szüksége. Ezért a sütéshez inkább ghít, vagy hidegen préselt olajat használjunk. Ha nagyobb a serpenyőnk egyszerre több parathát is süthetünk. Közben gyakran forgassuk, és ha kell, mérsékeljük a tüzet alatta.

Egy meleg tálra, egymásra tesszük a szép világosbarnára sült parathákat, mindegyiket bekenve vajjal, és ruhával letakarva melegen tartjuk, amíg tálaljuk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr282464190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása