Spenótos ricottás ravioli  ruccolával cikória salátával és sült kápia paprikával
2010. november 30. írta: meiszner.kati

Spenótos ricottás ravioli ruccolával cikória salátával és sült kápia paprikával

Éppen nincs otthon tojásunk, ez ne rettentsen vissza a tésztakészítéstől, nélküle isvalamivel puhább állagú, de nagyon finom tésztát gyúrhatunk. Fontos hogy jó minőségű lisztet használjunk, erre a célra legjobb a durum búzaliszt.
Tulajdonképpen az eredeti ravioli receptje szerint spenóttal és túróval töltött négyszögletes tésztáról van szó, és hogy tojásos tésztával készült- e valamikor, azt eddig nem sikerült kiderítenem.
Az eredmény mennyei, mint minden frissen készült tésztaétel.

300g durum búzaliszt
1 evőkanál olíva olaj
½ teáskanál só
víz

a töltelékhez
200g spenót
200g ricotta, vagy friss fehér sajt
2-3 evőkanál olvasztott vaj

frissen őrölt bors

a befejezéshez

50g  zsályás vaj
egy marék ruccola
¼ kis cikória saláta (lehet jégsaláta, ha nem szeretjük a kesernyés ízt, ugyan ezt ki nem hagynám ebből az ételből)
1 kápia paprika

1.    A lisztet, olajat, sót összegyúrjuk annyi vízzel, hogy kemény tésztát kapjunk. Hogy milyen hőmérsékletű vizet használunk, meghatározza a tészta állagát.
A főzőiskola gyakorlatain a tésztagyúrás témájában kipróbáljuk egyszerre meleg, hideg, és jéghideg vízzel (illetve valamilyen savanyú tejtermékkel, például joghurttal) összeállítani a tésztát. Otthon nem kell feltétlenül egyszerre négyféle tésztát gyúrnunk, de alkalmanként mindenképpen ajánlom kipróbálni, mennyire más jellegű eredményt produkál a víz hőmérsékletkülönbsége.
A mai szakácsok általában folpack fóliába csomagolják a kapott tészta gombócot, én jobban szeretem egy tállal leborítani, méghozzá üvegtállal, akkor látni, hogyan lélegzik, és izzad a tészta, mindezt teszi szabadon és ugyanúgy nem veszít a nedvességtartalmából.
2.    Ez idő alatt felteszünk 4-5 liter sós vizet forralni a tészta kifőzéséhez, betesszük a grillbe a kápia paprikát, és elkészítjük a tölteléket. A spenótot blansírozzuk, hideg vízzel leöblítjük, a vizet kinyomkodjuk, és összevágjuk. Reszelt panírral, azaz házi préselt túróval készítettem most, de a raviolihoz, szoktam az eredeti ricottát, vagy friss sajtot is használni. A töltelék hozzávalóit összekeverjük.


3.    Amikor legalább fél órát pihent a tészta, elkezdhetjük kisodorni. Ezt tehetjük kézzel, és géppel, a tészta vastagsága 1-2mm között legyen, vagyis se, túl vékony se túl vastag. A túl vékonynál főzés közben kifolyik a töltelék, a túl vastag kemény lesz kivéve, ha meleg vízzel készítjük a tésztát. Egy 13-14cm-es csíkot készítünk és ennek az alsó szélére 6-7cm-enként egy-egy kis kanál tölteléket halmozunk, a szélét végighúzzuk vizes kézzel (ettől majd jobban összeragad). A felső széle felől ráhajtjuk a tészta másik felét, és minden töltelék halmocska körül összenyomjuk ujjainkkal a két tészta réteget úgy, hogy ne maradjon benne levegő. Derelyevágóval, vagy ravioli szaggatóval körbevágjuk, és a forrásban lévő vízben, egyszerre 8-12 db ot kifőzünk.
4.    A főzési időt nem percekben szoktam mérni, mert párhuzamosan mást is készíthetünk és elfelejthetünk  az órára nézni, hanem amikor beletettem a raviolikat a forró vízbe, és újból felforr a víz, a tészta pedig felemelkedett, beleöntök egy pohár hideg vizet. Amikor újból felforrt kiszedhetjük a tésztát. Mindig egy szűrőkanállal, vagy szűrőkanálba szedjük ki a tésztát, soha sem a vajba, vagy a szószba, mert akkor eláztatja, és ízetlenné teszi a remekművet.
5.    A kápia paprikáról se feledkezzünk meg, amikor megsült kivesszük, és lehúzzuk a héját, majd kiszedjük a magházát, és eltávolítunk minden kóbor magocskát róla, és vékony hosszú csíkokra vágjuk.


6.    A vajat felolvasztjuk, beledobunk néhány zsálya levelet, 1 percig megfuttatjuk benne, és kivesszük (nagyon vigyázzunk meg ne égjen a vaj, mert akkor kidobhatjuk, először - mert tönkreteszi az öntet ízét, másodszor - mert kancerogén anyagok termelődtek benne a túl magas hőfokon). A megmosott és leszárított ruccolát és a cikória salátát beledobjuk, csak annyi időre hogy a levelek megfonnyadjanak, beleforgatjuk a kápia paprikát, sózzuk, borsozzuk, és az egészet a kifőzött raviolikra kanalazzuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr192484784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása