Ica néni kakaós kalácsa
2010. december 02. írta: meiszner.kati

Ica néni kakaós kalácsa

Nem sokkal Cserszegtomajra költözésünk után kaptam ezt a receptet az erdő alatti szomszédunktól, Ica nénitől. Úgy hívta a kalácsot, hogy „Nem lehet abbahagyni”. Aki megsüti, és megkóstolta mindjárt megérti miért. A krémet megoszthatjuk, és diót, vagy mákot keverhetünk hozzá tetszés szerint. A cukornál mindig kiírom, hogy bio mert annyira fontos, hogy legalább ezt a Nekünk annyira ártalmas terméket kicsit jobbá tegyük. A magas ára majd arra ösztönöz, hogy még jobban takarékoskodjunk vele. Nyugodtan csökkenthetjük a receptekben előírt cukormennyiséget először 20-30 %-al, majd ha ezt megszoktuk, 40-50%-al.



a tésztához
3 tojás sárgája
400ml tej
50g élesztő
pici só
60g cukor
2 evőkanál étolaj (mogyoró olajat szoktam használni)
600g liszt

a krémhez
250g puha vaj
200g bio nádcukor (100g is elég!)
1 vanília rúd belső része
3 evőkanál kakaó

A tészta hozzávalóit időben tegyük meleg helyre, mert a kelt tészták csak a meleg körülményeket szeretik. Meleg helység, meleg hozzávalók, meleg kéz ami dagasztja.
Ebben a receptben elég nagy mennyiségű élesztőt használunk, ezért egyből bedagaszthatjuk az egész tésztát.
A langyos tejben feloldjuk az élesztőt, beleöntjük az átszitált lisztbe, a többi hozzávalóval együtt, és összegyúrjuk, majd jól kidolgozzuk, dagasztjuk. Szép cipót formálunk belőle, és egy tálban letakarjuk megolajozott fóliával. Természetesen kelesztő tálat is használhatunk.
Amíg kel a tészta elkészítjük a krémet.
A vajat a cukorral habosra kikeverjük, és hozzáadjuk a kakaót, illetve elosztva a diót, vagy mákot, és a vaníliát.


Amikor a tészta duplájára nőtt átgyúrjuk, hat egyenlő részre osztjuk, szép kis cipókat formálunk belőlük, és kisodorjuk, a krémmel megkenjük, feltekerjük, jól lezárjuk, hogy a krém ki ne folyjon sülés közben, és hármasával összefonjuk. Tepsibe tesszük, és amikor megkelt előmelegítet sütőben szép arany barnára sütjük.

A vajkrém sülés közben teljesen beszívódik a kalácstésztába, és egy fantasztikusan omlós lágy tésztát eredményez.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr582487457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása