Céklakrém leves
2010. december 04. írta: meiszner.kati

Céklakrém leves

A krémlevesek valamikor nagyon munkás feladatot jelentettek, manapság egy turmix gép segítségével, csodálatosan bársonyos állagot tudunk elérni. A céklából bármikor bármit készíthetünk, nem csak ecetesen lehet elképzelni. Mindenképpen póréhagymát használjunk hozzá, mert a vöröshagyma nagyon kiérzik a végén, különösen a leves illatát fogja befolyásolni, ha nincs póréhagymánk, anélkül is elkészíthetjük.

 


1 nagyobb, vagy két közepes cékla
1 póréhagyma fehér része
1 evőkanál vaj
¼ teáskanál bio cukor
½  teáskanál só
½  teáskanál őrölt bors
½  teáskanál őrölt koriander
½  teáskanál őrölt kömény
½  teáskanál kakukkfű
1 evőkanál hideg vaj
100ml tejszín, vagy szójatejszín
1 csomag friss kapor

A vajat felolvasztjuk egy nagy lábasban, a karikára vágott póréhagymát, cukrot, és a fűszereket megfuttatjuk rajta (néhány másodpercig, állandóan keverve), a csíkokra szelt céklát hozzáadjuk, és felöntjük ½ liter vízzel. 20-30 percig kis tűzön főzzük, majd a tejszínnel együtt turmixgépben pürésítjük. Visszaöntjük a főzőedénybe, és összemelegítjük, de már ne hagyjuk felforrni, vajdarabkákat keverünk bele, ettől még bársonyosabb állagot tudunk elérni.
Az összevágott kaporral, és frissen tört borssal szórjuk meg a tetejét.
Nagyon finom hozzá a fokhagymával bedörzsölt vajban pirított rozskenyér, vagy a vajban pirított kenyérkockák.
Ha túlfőztük a levest ezáltal elveszítette a szép „céklaszínét”, és unalmas barna lett , némi friss céklalé hozzáadásával, megint csodálatos bordó színt varázsolhatunk.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr662493536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása