PANEER Házi friss sajt készítése
2010. december 04. írta: meiszner.kati

PANEER Házi friss sajt készítése

Az iparilag előállított sajtok és más tejtermékek, nagyon finomak lehetnek, de sajnos, rendszeres fogyasztása nem használ az egészségünknek.
A frissen házilag készült alapanyagok, és ételek az egészséges táplálkozás alfája, és omegája.
Főzzünk magunknak! — legalábbis minden lehetséges alkalmat ragadjunk meg erre — készítsünk kis adagokat, amennyit egy étkezés alatt elfogyasztunk, hogy legközelebb megint friss ételt ehessünk.
A házi sajt csak friss nyers tejből készíthető, ezért ha eddig nem kerestük, most felfedezhetjük, hol tudunk, beszerezni a környékünkön kimért termelői tejet. Friss tejet vásárolhatunk a termelőtől, a piacokon, és tartályokban, némely élelmiszerboltban is fellelhető. A „régi szép időkben”, az utcánk aljában, a Rózsa tehén adta tejet hozhattam haza. Sokszor, ha korábban odaértem még láthattam a fejés végét, és Magdi néni kimérte az üvegeimbe a csodálatosan gőzölgő friss tejet. Aztán pár éve öregecske lett a gazdasszony is meg a tehénke is, és több tejbeszerzési viszontagság után, most már Zalavárról Zentaiék házhoz szállítják a kifogástalan termelői tejet.
Az ultrapasztőrözött és homogénezett tej már nem egy friss alapanyag, és mint olyan kerülendő, nehezen, illetve sokak számára egyáltalán nem emészthető, az ájurvéda szerint nyálka (áma) képződik belőle szervezetünkben, amely a betegségek ideális táptalaja.

2l tej
½ citrom leszűrt leve, vagy 2-3 evőkanál természetes ecet, vagy 200ml joghurt



A tejet egy nagy lábasban felforraljuk. Forrás közben hozzáöntjük a savanyító anyagot, Nem keverjük meg, magától ki fog csapódni egy túrószerű fehér réteg, és csomókban összegyűlik, a savó pedig szép sárgászöld színű. Amennyiben még fehér tejes színű, még egy kis savanyító anyagot öntsünk hozzá. Néhány percnél tovább ne főzzük, mert kemény lesz a paneer.
Közben egy nagyobb szűrőkanalat kibélelünk gézzel, vagy muszlinnal.
Amikor tökéletesen különvált a savó és a túró leszűrjük, a ruhának összefogjuk a sarkait megtekerjük, vagy összekötjük, és egy nehezéket teszünk rá. A leszűrt savóval telt kancsót szoktam használni, mert ez ilyenkor kéznél van.
Ebből a tejmennyiségből a minőségétől és a préseléstől függően 200-250g paneer készíthető.


A savanyító anyagot még a préselés előtt a szűrőt folyóvíz alátartva kimoshatjuk, e nélkül kellemes savanykás íze lesz a sajtnak. Akkor szoktam kimosni, amikor édességet készítek belőle. A felhasználástól függően ízesíthetjük már az elején a tejet, különböző fűszerekkel, mint római kömény, kurkuma, koriander, szerecsendió, kardamom, vagy zöldfűszerekkel, mint bazsalikom, kakukkfű, és természetesen gyömbérrel is.



A paneer felhasználása igen sokrétű lehet, és a megszokott recepteken kívül a fantáziánk messze szárnyalhat vele. Fogyaszthatjuk önmagában felszelve, mint bármely sajtot. Kockára vágva, vagy golyókat formálva ghíben megsütve az ünnepi sáfrányos rizshez, zöldséges ételekhez adhatjuk. Ezzel tehetjük teljes értékűvé az ételt.
A keletkezett savó rendkívül finom és üdítő ital, különösen melegben, és a kapha típusúak számára. Tehetünk hozzá kevés mézet, kardamomot, és rózsavizet, ezek a savó savanykás alap ízét tökéletesen kiegészítik.




 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr102492034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2010.12.04. 23:29:55

Öreganyám is hasonlóképp csinált sajtot. Ej, az a szép gyerekkor! ;)

bagamoyo 2010.12.04. 23:53:04

Oszt az iparilag előállított (minőségi) sajt mitől nem használ az egészségnek..?
Tényszerűen, ne csak a bioködöt hintsed!
Amit ideírtál annak annyi köze van a sajtkészítéshez mint a rántotta készítő koleszosnak, a michelin csillagos séfhez..
Aki fikáz, az tudjon virítani is..
De rántottának, (közepesnek) elmegy..

toroloco 2010.12.05. 01:17:01

"Házi friss sajt készítése"
Talán nem illene a téma kapcsán szemantikailag szemétkednem de a cím kikényszeríti belőlem a kérdést, hogy akkor ezek szerint házi nem friss sajt is van meg annak receptje?
És ha van az mennyire egészséges.
Mint az ipari vagy kevésbé?
Erről esetleg a következő postban?

Gasztrogagyi meg bioblődli rulez a hétvégi hírsivatagban .

nyesta 2010.12.05. 03:52:08

De ebből szerintem, így még nem lesz sajt. Ez még csak túró. De lehet, hogy tévedek.

nyesta 2010.12.05. 03:56:40

De ez még nem sajt! Ez csak túró, amit összepréseltél.

doubting thomas 2010.12.05. 06:46:00

Ugye a kurkuma, a szerecsendió és a kardamom is a biokertedből való, nem holmi bolti E-formulával és tartósítószerrel mérgezettet teszel a sajtodba? :D

guga 2010.12.05. 07:15:35

Ahhoz, hogy sajt legyen (nem túró) oltóanyagra van szükség, amit megvásárolhatsz 5kg-os kiszerelésben,jó drágán. Tudom, mert van tejfeldolgozó ismerősöm, aki elég nagy mennyiségben készít házi tejfölt, sajtot, stb.

De túrónak nyilván kiváló :)

Itten e:

logout.hu/bejegyzes/guga/szaladj_gazda_kapjal_blogra/hsz_1-50.html

indust · http://indust.hu 2010.12.05. 07:22:37

Szvsz lehet sajtnak nevezni, csekk en.wikipedia.org/wiki/Paneer - mondjuk én Csíziópárti vagyok. :D

kpityu2 2010.12.05. 07:31:14

Tudomásom szerint a túró az friss sajt. Külhonban. Bár nem vagyok egy Gordon "Frissalapanyag" Ramsay.

uni1002 2010.12.05. 08:14:41

"Az ultrapasztőrözött és homogénezett tej már nem egy friss alapanyag, és mint olyan kerülendő, nehezen, illetve sokak számára egyáltalán nem emészthető, az ájurvéda szerint nyálka (áma) képződik belőle szervezetünkben, amely a betegségek ideális táptalaja."

Viszont a friss tej, amit a laborban vegyész rokonom szokott bevizsgálni, olyanokat tartalmaz, amitől kizárólag pasztörizált tejet képes meginni, mióta a tejgyárban dolgozik...

Bikfenc 2010.12.05. 08:45:20

Van itt néhány félreértés.
A cím alapján mindenki azt várná, hogy megtudja hogyan is történik a trappista elkészítése házilag. Ez nem az!
A PANEER, amiről szó van a blogban az indiai "sajt" ami a mi fogalmunk szerint inkább a házi túróhoz hasonlít.
Szóval itt az indiai "ajurvedikus" táplálkozás egyik fontos alapanyagáról van szó.
A postban van erre néhány utalás: "az ájurvéda szerint" "a kapha típusúak számára." "ghi" stb.
Probléma, hogy ez a post most kikerült az Index címlapra és sem elsőre, sem sokadikra nem nagyon derül ki ebből az írásból, hogy ez nem az, amire az olvasó elsőre számít. Így aztán vannak csalódott kommentek is...

Ps: Mindenki úgy étkezik, ahogyan neki jólesik, én megmaradok a füstölt kolbásznál :)

Ленина · http://szanalmas.hu 2010.12.05. 09:32:04

Ez még valóban nem sajt. "állati gyomorból készült tárolóedénybe rakott tej egy idő után aludttejre és savóra bomlott" azaz a valódi sajtot birka, vagy marhagyomorból származó oltóval oltják be, állni hagyják, különböző technológiai maceráknak teszik ki, esetleg ízesítik, majd ez után főzik vörösréz lábosban (nem mindegy, hogy miben!!) és az alján összeállt túrót anyagba téve lecsöpögtetik, majd ezt formába téve lenyomtatják, és egy idő után ebből lesz majd a sajt...

repens 2010.12.05. 10:28:44

Igen, valóban így készítette anno a túrót nagymamám. Na persze biomaszlag nélkül, és eszébe nem jutott sajtnak hívni.

babsz 2010.12.05. 22:40:09

Hehehe próbálnád ezt itt Svájcban eladni sajtnak, hólapáttal kergetnének fel a tehenek közé a hegyre :D

ildsisy 2010.12.07. 11:16:15

Ritkán, de szoktam ilyen "házi" sajtot készíteni. Mindig jól sikerül. Fokhagymásat, vagy köménymagosat, fűszerest is csináltam. Lehet sokféleképpen variálni.Aki szereti a sajtot, az ezt is szereti. :)
süti beállítások módosítása