A tej a teljesértékű táplálék
2010. december 10. írta: meiszner.kati

A tej a teljesértékű táplálék

A tej talán az egyik legcsodálatosabb élelem. Az ember születése után vele találkozik először, és ilyen vagy olyan formában végigkíséri az életét. Szinte az egyetlen élelmiszer, amely tartalmazza a teljes értékű táplálkozáshoz szükséges anyagokat. A tejből annyira sokféle termék készíthető, a legkülönbözőbb tulajdonságokkal, és tartalommal.


Sokan azt tartják, hogy „a tej a borjú itala”, és az embernek csak kis gyermekkorban lehet tejet inni. Legalábbis így tartják, akik nem rendelkeznek azzal a laktáz enzimmel, amely lebontja a tejben lévő laktózt monoszacharidokra, és természetesen a tej nem emésztődik meg a gyomrukban ez által, egy sor kellemetlen tünetet okozva. Ilyen esetben valóban ellenjavallt a tej, és tejtermékek fogyasztása, de azért ez nem ok arra, hogy kijelentsük az egész emberiségnek ártalmas a tejfogyasztás. Azért többségünknek kifejezetten ajánlott, mivel nem igen helyettesíthető más táplálékkal.
A tej, mint fontos kalciumforrás feltétlenül szerepelnie kell a gyermekek táplálkozásában, elősegítve az intenzív csontfejlődést, és feltétlenül szükséges időskorban, különösen a nőknél, amikor jelentősen megnő a csontok kalcium kimosódása, amely csontritkuláshoz vezet, megjegyzem a vegetáriánusok között, nem találkoztam ezzel a betegséggel. A terhes, és szoptató nőknek feltétlenül szükségük van a zsírtartalmú tejtermékekre.
A tej lúgosító hatással van a szervezetre ellensúlyozva a hús-hal, gabona ételek hatását, melyek túlsúlyba kerültek a mai ember étrendjében.
Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a legtöbb tejtermék nagyszerű közeget hoz létre a különböző betegségokozó mikroorganizmusok számára. A gyorsan romló élelmiszerek közé tartoznak, és bizonyos szabályokat be kell tartani a feldolgozásuk, és tárolásuk során. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni, azon tapasztalatokról, ahogyan őseink alkalmazták a tejet, és tejtermékeket a gyógyításban, mint a forralt tej fügével a köhögésnél, a vaj mézzel a tüdő betegségeinél.
Az ájurvéda tudománya szerint, a tej feltétlenül szükséges az ember harmonikus testi-lelki fejlődéséhez. A tejben lévő értékes tápanyagok, olyan formában hatnak, amely nélkülözhetetlen a lelki fejlődés, megértése, és a tökéletesedés útján. Tudván, hogy a tej a ghí alapanyaga, nem csak táplál, hanem sokrétű gyógyító tulajdonságokat hordoz magában.
Mindez több ezer évvel a pasztörizálás, és homogénezés, alkalmazása előtti időkben íródott. Amikor nem adtak a tehenek takarmányához növekedési hormonokat. Szulfamidok, peszticidek avagy un. növényvédő szerek, antibiotikumok még nem léteztek. Teljességgel elképzelhetőnek tartom, hogy a manapság annyira elterjedt tejallergia (laktóz intolerancia) esetében, nem magát a tejet utasítja el a szervezet, (hiszen több ezer évig ezzel semmi bajunk sem volt) hanem mindaz, amivel etetik a teheneket a tejbe kerül, illetve azok a kezelési eljárások melyeken keresztülmegy a feldolgozás során. Ezért érdemes természetes módon táplált, és tartott a gazda által szeretett és megbecsült tenektől kapni a tejet.  Ha utánajárunk, és sikerül aznap fejt tejet venni, ennek fogyasztása nagyon egészséges, és hasznos lesz. A nem friss tejterméktől inkább tartózkodjunk, vagy nagyon ritkán fogyasszunk belőle. Legértékesebb a frissen fejt, még meleg tej, amely tartalmaz egy ideig bizonyos anyagokat, melyek gátolják a tejbe került baktériumok szaporodását, sőt el is pusztítja azokat. Ennek az antibakteriális hatásnak az időtartama függ a tej tisztaságától, és a tárolási hőmérséklettől. A tiszta tej 14 ºC-ig  36 óráig áll el.
Hogy nem tudjuk megemészteni a tejet ennek másik oka, lehet még, hogy nem megfelelően lett előkészítve. A friss tejet fogyasztás előtt mindenképpen fel kell forralni, ez egyik oldalról elpusztítja a baktériumokat, másik oldalról könnyebben emészthetővé teszi a szervezet számára. Ha valamilyen receptben hideg tejet ajánlanak, akkor felforraljuk, és lehűtjük, mielőtt felhasználnánk. A tejet ízesíthetjük fűszerekkel, és ezzel még könnyebben emészthetővé válik. Két pohár tejhez ¼ teáskanál kurkumát, és egy csipetnyi kardamomot teszünk, elkeverjük és felforraljuk.

A fenti módon elkészített tejet önmagában fogyasszuk. A tej fogyasztása egy külön étkezés, ne keverjük más ételekkel, és élelmiszerekkel, mert akkor valóban emészthetetlen lesz.

Tejes italok KHIREK
Az indiai pudingok nagyon folyékonyak, inkább nevezhetőek italnak, mintsem a mi fogalmaink szerinti pudingnak. Különböző fűszerekkel készülnek, amelyek segítenek semlegesíteni a tej nyálkaképző tulajdonságát, és különleges ízekkel teszik gazdagabbá a tejet.

Datolyás khir

2 személyes adaghoz

1 csipet sáfrány
1 evőkanál tej
7-8szem kimagozott datolya
2 pohár tej
2 csipet őrölt kardamom
1 teáskanál ghí

A sáfrányt 10 percre beáztatjuk 1 evőkanál tejben. A datolyát fél pohár tejjel mixerben pépesítjük, és leszűrjük, mivel a héj nem mindegyik datolyafajtánál pépesíthető.

Felforraljuk a többi tejet, hozzáadjuk a kardamomot, a beáztatott sáfrányt, és a datolyás pépet, majd a ghít, és 5 percig kis tűzön főzzük, ügyelve, hogy ki ne fusson.

Poharakba öntjük, és melegen fogyasztjuk.

Ez egy nagyon tápláló étel, lehet a reggelink, vagy egy finom esti ital.

A kapha típusúak egy csipet gyömbért is tegyenek hozzá, és ritkán mértékkel fogyasszák.

Mákos khir

2 személyes adaghoz
1 csipetnyi sáfrány
1 evőkanál tej
½  pohár mák
2 pohár tej
¼ teáskanál kardamom
1 csipetnyi szerecsendió
1 teáskanál hántolt őrölt mandula
½ evőkanál ghí
1-2 evőkanál édesítőszer (rizsszirup, nádcukor)

A sáfrányt 10 percre beáztatjuk 1 evőkanál tejben. A mákot megpirítjuk egy vastag aljú serpenyőben, mindaddig, amíg el nem kezdenek pattogni a szemek, közben állandóan keverjük. Majd egy mixerbe tesszük, ½ pohár tejjel, és pépesítjük.  A maradék tejet felforraljuk, hozzáadjuk a kardamomot, szerecsendiót, mandulát, a beáztatott sáfrányt, és a pépesített mákot. Főzzük, a forrástól számított öt percig, belekeverjük az édesítőszert és a ghít. Melegen poharakba töltjük és tálaljuk.

Ez a mákos-tejes ital nagyon jól elaltat, és hasznos hasmenés esetén.

A következő részben írok a kazeinről a sovány és zsíros tejtermékekről,  érdekes tötténetek lesznek a tejről, és hogy miért is nevezzük friss házi sajtnak a paneert.





 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr562505758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása