Az E VITAMIN JELENTŐSÉGE TÁPLÁLKOZÁSUNKBAN
2011. január 11. írta: meiszner.kati

Az E VITAMIN JELENTŐSÉGE TÁPLÁLKOZÁSUNKBAN

Nem is gondolnánk mennyire fontos számunkra az E VITAMIN.
Sok tudományos értekezésben méltatták az E vitamin, azaz az alfa-tokoferol értékeit, de mai napig nem mindig ismerik fel az E vitaminhiányt. Már azt is hallottam, hogy ne adjunk a gyerekeknek E vitamint a hipersexualitás veszélye miatt, habár már régen megállapított hogy a nemi szférára való hatása nem a libiditásra hanem a fertilitásra (termékenység) hat.
    Már fél évszázaddal ezelőtt állatkísérletekben kimutatták, hogyha vas sókat adnak a patkányok ételéhez – amely lebontja az E vitamint – akkor a hímek sterilekké válnak, a nőstények pedig nem tudnak teherbe esni, vagy nem tudják kihordani a magzatot, az utódok koraszülöttek és különböző fejlődési rendellenességgel jönnek a világra. Az E vitaminhiánynál a felnőtt egyedeknél anémia, prosztata megnagyobbodás, máj vesebántalmak, izomleépülés, időelőtti öregedés jelentkezik. – Ugyanez megfigyelhető az embereknél, ha a vérükben kevés az E vitamin vagy teljesen hiányzik.
Az E vitamin  1 I.E. (egység)megfelel 1 mg-nak.
A telítetlen zsírsavak bőséges fogyasztása megnöveli az E-vitamin igényt
1g egyszeresen telítetlen zsírsavra 0,3g E-vitamin
1g kétszeresen telítetlen zsírsavra 0,6mg E-vitamin
1g háromszorosan telítetlen zsírsavra 0,9mg E-vitamin szükséges
Minimális adagja 8-12 de korábban naponta felvett 150 I.E. de amióta az emberiség a finomlisztet választotta kizárva ezzel a búzacsírát étrendjéből több E vitamin pótlásra lenne szükség más forrásokból. Az E vitamin különböző tokoferolok keveréke és a különböző olajokban, diófélékben, magvakban található. Az alfa tokoferol viszonylagosan ellenálló, a többi t. érintkezve a levegő oxigénjével, melegítés hatására, fagyasztáskor és hosszas tároláskor könnyen lebomlanak. A sütés közben az olajban lévő E- vitamin 98 %-ban lebomlik. Ha az olajat kémiai extrahálással (kivonással) állítják elő abban E-vitamin egyáltalán nincs ugyanúgy, mint a finomlisztben, vagy a gyorsan elkészíthető pelyhekben és müzlikben.
Diófélék, friss búzacsíra, a hidegen préselt olajak, teljeskiőrlésű kenyérfélék, teljes gabonából készült kásák mindezek az E-vitamin természetes tárházai.Ha ezek az alapanyagok rendszeresen szerepelnek étrendünkben nics okunk az aggodalomra, természetes úton kellő mértékű E vitamin jut a szervezetünkbe.
Ezenkívül az E-vitamin csak akkor szívódik fel, ha a belekbe egyidejűleg zsírok és epe is van. Ha gyereket zsírmentes tejjel készült táplálékkal etetjük az E-vitamin gyakorlatilag nem érvényesül a szervezetben.
Az egyik funkciója az hogy megvédje az oxidációtól a telítetlen zsírokat, a-vitamint, béta-karotint, a hipofízis hormonjait, a mellékvesékét és a nemi szervekét, maga az E-vitamin pedig lebomlik.
    Az E-vitamin feltétlenül szükséges a DNS és RNS színtéziséhez, és részt vesz minden  sejtmag membránjának a kialakulásában. Ezenkívül fontos a sejt közötti struktúrák és kapcsolatok megerősítésében.
Tehát ennek a vitaminnak a hiányában  a zsírsavak oxidálódnak, és a sejtstruktúrák lebomlanak.
    Az egyik jellemző megnyilvánulása az E-vitamin hiánynak a különböző szövetekben barnás pigment lerakódások megjelenése, amely a telítetlen zsírsavak oxidációjának eredménye. A nőknél a menopauza idején fokozódik a vitaminszükséglet, különösen, ha beleegyeznek a  hormonális kezelésbe. Gyerekeknél E vitamin hiányt jelezhet, ha a fogak színe elváltozik, és Ca lerekódások is lehetnek.
    A terhes nők E-vitamin hiánya a leggyakoribb oka a vetéléseknek és koraszüléseknek.
233 önkéntesen végzett vizsgálat kimutatta, hogy ha 100ml vérben 0,5mg alá megy az E-vitamin mennyisége, annak megnyilvánulásaképpen, a vizeletben megnő a kreatin érték , vagyis a lebomlott izomsejtek. A másik módja az E-vitamin hiány kimutatásának a vörösvértestszám, amelyek az oxigén jelenlétében lebomlottak. Megvizsgálható a lebomlott sejtek mennyisége bármely testszövetben – szemekben, májban, vesékben, izmokban. Így derült ki hogy a ki nem hordott magzatoknak kifejezett E-vitamin hiánya van.
Minden újszülöttnek kevés zsírban oldódó vitamin van a szervezetében (A, D, E, K). Ez azzal kapcsolatos, hogy abban a közegben amelyben nő a magzat alig van oxigén, és rögtön  a megszületéskor  a belélegzett oxigén elkezdi rombolni az esszenciális zsírsavakat ezért fejlődött ki  az inkubátorban nevelt koraszülötteknek retrolentális fibroplasiája, ezért ha rögtön kapnak 150 I.E.  E-vitamint ez megelőzhető, e nélkül minden ötödik koraszülött csecsemőnek látáskárosodása lett, vagy megvakult.
Valószínűleg az E-vitamin hiánnyal okolható hogy a gyermek rövidlátó lesz.
Ha a terhesség alatt az anyának E-vitamin hiánya volt a levegő oxigénjének hatása előidézheti a vörösvértestek oly tömeges lebomlását, hogy sárgaság lép fel. Ennél az un. Hemolitikus sárgaságnál a sárga bőrszin a vörösvértestek lebomlásából ered. Amikor E-vitamint adnak  abbamarad a lebomlás és a sárgaság megszűnik.
Az E-vitamin hiány lehet az egyik alapvető oka az újszülöttek anémiájában,  - a vörösvértestek lebomlása gyorsabb mint keletkezésük. Ez megelőzhető ha a terhes E-vitamint kap illetve közvetlenül a szülés előtt egy nagyobb adagot (600 I.E.)
Az anémia bármely korban előfordulhat különösen a csecsemők, serdülők, a terhesség és a menopauza idején. Ez hasonlít a vashiányos vérszegénységre, ilyenkor a vérvizsgálatkor a vér  E-vitamin  tartalmát is meg kéne vizsgálni – ugyanakkor ez ritkán írják elő, egyszerűbb vastartalmú gyógyszer felírása, ez még elmélyülhet azzal, hogy bizonyos vassók lebontják az E-vitamint. Ezért nem mindig hatásos a vassók növelése, még ha gazdagabb az étrend és B-vitaminokat is adnak. Ha vaskészítményt írnak elő 8-12 óra különbséggel kell az E-vitamint bejuttatni a szervezetbe.
    Az izomszövet sejtjei ugyanúgy gyengülnek és lebomlanak mint a vörösvértestek. Ha a terhesség idején nem volt elegendő  E-vitamin , az újszülött izmai gyengék, nem tartja a fejét, későn kezd felülni, mászni, állni, járni. E-vitamin hiány esetén nem ritka az izomnyalábok szétnyílása, gyengesége, sérv. Az E-vitamin segítségével meg lehet erősíteni a szemizmokat és rendbehozni a kancsalságot.
.
    Az izomsorvadás distrofia esetén az izomsejteket felváltja a hegesedés, ha  a korai stádiumban,  E-vitamin kezelést kap a beteg ez nem történik meg.
Az E-vitamin növeli a férfiaknál a sperma minőségét, növeli a spermiumok számát és aktivitását is.
    Az E-vitaminnak köszönhetően az oxigén gazdaságosabban használódik fel. Tapasztalt sportolók különösen alpinisták tudják, hogy az E-vitamin növeli a munkaképességet, és a tűrőképességet.
    A sebészeti hegek szebben gyógyulnak.
    A hegesedés különösen a szervezeten belül veszélyes, szívbillentyűk, májszövet, húgyhólyag.
Djupontrem kontraktúra esetén a kézujjak merevsége.
Reumatizmus esetén az összenövések megelőzhetőek lennének.

Jobb a fájdalomtűrő képesség, belsőleg vagy kenőcs formájában fagyások, égések, leégés, sebek, és szívizomgyulladás.
    Az E-vitamin védi az érfalakat. Hiányában könnyen alakulnak ki trombusok és vénás ér tágulat.
    Egy fiatal sportoló nő esete a terhesség hetedik hónapjában szörnyű vénás kitüremkedések jelentek meg a lábán barna foltokkal, már operálni akarták, amitől tartott a terhessége miatt, és elkezdett 300 I.E. egység E-vitamint  minden étkezéskor és 1000 mg C-vitamint fogyasztani.
    Megfelelő táplálkozással és E-vitaminnal néhány hét alatt helyrejön a láb.
Született és szerzett szívbetegségeknél.
Nefritis
    Ha a szervezet el van látva megfelelő mennyiségű E-vitaminnal, akkor a máj megfelelően méregtelenít.
    E-vitamin feltétlenül kell a belső-elválasztású mirigyek normál működéséhez. A hipophizisben a legfőbb hormonális szabályozó szervben 200 szor több E-vitamin van, mint más szervekben.
     Amikor a telítetlen zsírsavak ez a csodálatos építő eleme a sejteknek E-vitamin nélkül lebomlik az oxigén hatására a szervezetbe, könnyen bejutnak a baktériumok és vírusok és allergének. A gyerekeknél fertőző betegségek lépnek fel.
Az E-vitamin nem mérgező még nagy adagokban sem ami napi 600- 1600 mg-ot jelent.
   




 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr622575728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása