Túrókrémes almatorta
2011. február 02. írta: meiszner.kati

Túrókrémes almatorta

Ebben a tortában az alma és a túró klasszikus harmóniáját kiegészíti a sárgabarack lekvár édes egyben savanykás ízével. Gyorsan elkészül, de aztán nehéz kivárni, amíg kihűl. Ez egy jól bevált recept.
 

 


6 alma
2 evőkanál méz

1 evőkanál rum
½ citrom leve

Az almákat egészben meghámozzuk, kivájjuk a magházat, és karikára vágjuk, a szép szeletekből félreteszünk annyit, hogy befedhessük vele a torta tetejét, a többi részt apró kockára vágjuk, de le is reszelhetjük. Elkeverjük a citromlevet, rumot, és a mézet és az almára öntjük.

A sütőt előmelegítjük, és egy 24 cm-es sütőforma alját kikenjük vajjal.

125g vaj
80g porcukor
3 tojás (ha vegetáriánus tortát sütünk, akkor helyette 1 teáskanál szódabikarbónát, és felkockázott almát a levével együtt adjuk tésztához)
1 bio citrom héja lereszelve
1 teáskanál sütőpor
csipet só
225g átszitált liszt
3 evőkanál darált mandula
250g sima túró
100ml tejföl
2 evőkanál porcukor
1 evőkanál keményítő

1 evőkanál porcukor
25g vaj
3 evőkanál házi sárgabarack lekvár


A puha vajat kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, a citromhéjat, egy csipetnyi sót. Majd belekeverjük a mandulát, és beleszitáljuk a sütiporos lisztet (a lisztet így kétszer szitáljuk át). Végül a masszába forgatjuk az almakockákat.
A túrót, tejfölt, porcukrot, és a keményítőt simára keverjük.
Az előkészített tortaformába kanalazzuk a tésztát, elsimítjuk, majd rákenjük a túrós krémet, ez már egy vékony réteg lesz. Beborítjuk az almakockákkal, megszórjuk porcukorral, és a vajdarabkákkal.
Betesszük az előmelegített sütőbe és 180ºC egy órát sütjük. Az almakockák miatt elég lassan sül meg a torta, ellenőrizzük, hogy átsült-e, és ha kell tegyük vissza a sütőbe 10-15 percre.


Amikor kivettük a sütőből kenjük a tetejére a megmelegített baracklekvárt. Ez lehet egy vékony réteg, melyen szépen áttetszenek az almakarikák, ez egy kifinomultabb változat, és lehet egy vastagabb lekvár réteggel bevonni, ehhez a megadott mennyiségnél többet kell venni, ekkor jobban fog dominálni színével és az édes egyben savanykás ízével a sárgabaracklekvár.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr472633084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása