Kesudiós egészben párolt hal
2011. február 06. írta: meiszner.kati

Kesudiós egészben párolt hal


A Kínai Holdújév Ünnepe alkalmából feltétlenül a sok étel között szerepelnie kell valamilyen egészben elkészített halnak. Úgy tartják akkor hoz szerencsét, ha hagynak belőle a tálon, sőt van, amikor az egész halat érintetlenül hagyják.
Ez a recept a legenda szerint úgy született, hogy amikor a házigazda halat akart vendégeinek feltálalni, de a konyhában már nem volt friss hal, a megsütött halat, pedig már nem lehetett megint átsütni, akkor a szakács megfőzte a levesben.

 


Az egészben tálalt halakhoz 75 dkg és 1kg közötti halat válasszunk, a legmegfelelőbb halfajták pedig a ponty, süllő, vagy tengeri süllő.
2 evőkanál szezám olaj
20g zöldhagyma hosszabb karikákra vágva
4-5 gerezd fokhagyma hosszúkás szeletekre vágva
20g friss gyömbér vékony csíkokra vágva
30-40g kesudió
1 evőkanál világos szójapaszta
1 evőkanál kínai főzőbor
1 teáskanál világos szójaszósz
1 teáskanál cukor
1 teáskanál fehér rizsecet

1.    A halat megtisztítjuk. Ez alatt értendő, hogy lepikkelyezzük, felvágjuk, kiszedjük a belsejét, a kopoltyúit, és a szemeit, majd jól megmossuk hideg vízben.


2.    A wokban vagy egy serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál olajat, és a halat mindkét oldalán 1-1 percig sütjük, majd kivesszük.


3.    Kitöröljük a wokot, és felforrósítjuk benne a másik kanál olajat, beledobjuk a fokhagymát, gyömbért, és a zöldhagyma fehér részét, majd a szójapasztát, kesudiót. Kevergetve 1 percig pirítjuk, majd beleöntjük a bort, szójaszószt, és a cukrot. Beletesszük a halat és felöntjük annyi hallevessel (csirkealaplével szokták), vagy vízzel amennyi éppen ellepi a halat. Ezután kis tűzön 10 percig főzzük, ha sok lé maradna, a halat kiemeljük óvatosan és , nagy lángon besűrítjük, a végén ne feledjük még a rizsecetet belekeverni, ekkor ráönthetjük a halra. Azonnal forrón tálaljuk. Amennyiben nem egy nagy ünnepi vacsora részeként készítjük el, hanem önálló fogásként, akkor sima főtt jázmin rizst, és kínai zöldséget adhatunk mellé.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr792643012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása