Elhízásban szenved minden kilencedik felnőtt a Földön
2011. február 09. írta: meiszner.kati

Elhízásban szenved minden kilencedik felnőtt a Földön


A Föld felnőtt lakóinak 12%-a vagyis minden kilencedik ember, súlyfeleslegtől szenved, állapították meg egy széleskörű vizsgálat során, melynek eredményeit a Lancet tudományos folyóirat publikált.


Az Amerikai Harvard Egyetem tudósai tanulmányozták a testtömeg index, a koleszterinszint, és a vérnyomás adatokat az egész világra kiterjedően 1980-tól 2008-ig.
A kutatás eredményeképpen kiderült, hogy 2008-ban a férfiak 9,8%-a, és a nők 13,8%-a szenvedett elhízásban. A testtömegindex mutatóik 30kg/m2 (a normális BMI 18,5-24,99kg/m2.


A testtömegindex vagy ritkább elnevezéssel Quetelet-index (angolul body mass index, rövidítve BMI) egy statisztikai mérőszám, mely az egyén testmagasságát és -tömegét veti össze. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével.
 


A vizsgálat eredményei


•    Európában a legtúlsúlyosabb nők: Oroszország, Moldávia
•    Európában a legsoványabb nők: Svájc, Franciaország, Olaszország
•    A leggyorsabb BMI növekedés: USA Új-Zéland, Ausztrália (nők) Anglia (férfiak)
•    A legmagasabb vérnyomás: Baltikum országai, Kelet és nyugat Afrika
1980-ban ezek a mutatók jelentősen alacsonyabbak voltak — 4,8% a férfiaknál, és 7,9% a nőknél.


A kutatásokat végzők arra a következtetésre jutottak, hogy leginkább a magas jövedelemmel rendelkező lakosságú országokban jellemző az elhízás.
A legnagyobb BMI növekedés az utóbbi 28 év alatt az USA lakói produkáltak, utánuk következik Új-Zéland, és Ausztrália (a nőknél), és Anglia (a férfiaknál).


Egyébként a legteltebb emberek a Földön, amennyiben hihetünk az amerikai, és angol tudósoknak, a Csendes Óceáni Szigeteken találhatóak, itt az átlagos BMI 34-35kg/m2, ez 70%-al magasabb, mint némelyik Dél Kelet Ázsiai országban, és Szaharától Délre fekvő Afrikai országokban.


Koleszterin szint


A legkevésbé szenvednek túlsúlyproblémáktól a Svájci nők, és a második, és harmadik helyen a „soványságban” a francia, és az olasz nők állnak. Ezen kívül Olaszország az egyetlen Európában ahol a BMI átlaga csökkent az utóbbi években — 25,2 kg/m2-ről 24,8kg/m2-ra.


Ugyan az elhízott emberek száma növekedett, mégis sok országban jelentősen sikerült javítani olyan mutatókon, mint a koleszterinszint, és a magas vérnyomás.
Például a magas vérnyomás mutatói csökkentek a csendes Óceáni szigeteken, és a férfiaknál Észak Amerikában.


A magas vérnyomástól szenvedők száma általánosságban csökkent.
A legmagasabb vérnyomásmutatókat, a Balti országokban, Kelet és Nyugat Afrikában regisztrálták.


Az átlag koleszterinszint sok nyugati országban csökkent, viszont Kelet és Dél Ázsiában és a Csendes Óceáni területen növekedett.


Jó látni, hogy sok országban sikerült csökkenteni a koleszterinszintet, a BMI növekedés ellenére is — mondja a kutatási eredmények egyik összegzője Majid Ezzati professzor. Mindezen rizikófaktorok csökkenését a magas jövedelmű országokban, valószínűleg a tömeges profilaktikus vizsgálatoknak (screening) köszönhetően, illetve az alacsonyabb só fogyasztás, és az egészség szempontjából hasznosabb telítetlen zsírok fogyasztásának elterjedése eredményezte.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr782648451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása