Pogácsa dióval koronázva
2011. február 14. írta: meiszner.kati

Pogácsa dióval koronázva

A leginkább török eredetű pogácsát a magyar konyha szinte a tökélyre fejlesztette, legalábbis nagyon sokféle változata alakult ki. Egy egyszerű de nagyszerű vendégváró falat. Egyszerű mert könnyen összeállítható különösen az élesztő nélküli változata, szaggathatjuk kicsire, nagyra, sőt ha nagyon szorít az idő, akár kis téglalapokat is vághatunk a kisodort tésztából. Nagyszerű, mert önmagában is megállja a helyét, talán nincs is semmi hozzá fogható amit csak így üresen az asztalra tehetünk.


A kedvenc pogácsa receptem eredeti változata: 25dkg liszt, 25dkg vaj, 25 dkg tejföl, 1 kiskanál só. Mindezt összegyúrjuk, hideg helyen egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap 1cm vastagra kisodorjuk, kicsi pogácsákat szaggatunk belőle, a tetejét bekenjük felvert tojással és egy egész, vagy fél diót ültetünk a tetejére. Meleg sütőben szép aranybarnára sütjük. Vigyázzunk a sütőt inkább alsó lángra kapcsoljuk, hogy a dió még véletlenül se égjen meg, mert akkor kifejezetten ártalmassá válik. Lehetőleg olyan kicsire készítsük a pogácsákat, hogy egyszerre be tudjuk kapni a szánkba, így fenséges érzés ahogyan a pirított dió és az omlós vajas tészta íze keveredik.



Ezt a klasszikus változatot alakíthatjuk, formálhatjuk, továbbfejleszthetjük, ahogyan változik az egészséges táplálkozásról való elképzelésünk és ismereteink.

Álljon itt néhány változtatási lehetőség:
A tojás helyett megkenhetjük a tetejét kurkumás vízzel, ettől is sárga lesz, a fűszer pedig kifejtheti áldásos hatását, ez már teljesen vegetáriánus változat.
A liszt lehet teljes kiőrlésű, ahányszor átszitáljuk annyival lesz „üresebb” a liszt, de mindig minden marad benne a teljes gabonaszemből, és ami a leglényegesebb, nem lesz olyan porszerű mint a hengermalomból kijött liszt.
Különböző gabonákból kombinálhatjuk a lisztet, különösen, ha legalább ½ részben tönkölybúzát veszünk alapul, ehhez adhatunk, rizslisztet, zablisztet, köleslisztet, kukoricalisztet, nagyon különleges lesz a hajdinalisztes és az árpalisztes változat.
A vajat kiválthatjuk növényi olajjal, ajánlom a hidegen sajtolt mogyoró olajat, amitől csodálatos ízeket várhatunk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr832661213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ÉtelAdalék · http://adalekanyagok.info 2011.02.14. 21:55:04

Hát ilyet még nem ettem, de ki kell próbálni, imádok film nézés közben rágcsálni valamit, és ez a valami általában pogácsa :)
süti beállítások módosítása