Shiitake gomba tarlórépával
2011. február 20. írta: meiszner.kati

Shiitake gomba tarlórépával


A kínai konyhaművészet egyik alapreceptje szerint készül, daikon retket is használhatunk hozzá, melyet szinte mindenhol megvásárolhatunk. Bár a piacokon, már többnyire beszerezhető a tarlórépa is, a bio piacon pedig mindenképpen. A tarlórépa nagyszerűsége abban rejlik, hogy minden ízt magába szív, vagyis ha bekötött szemmel kóstoljuk meg ezt az ételt, nem sokan tudnák megállapítani az alapanyagot.


Hozzávalók 4 személyre
3 evőkanál kukorica vagy mogyoró olaj
1cm-es gyömbérszelet vékony csíkokra vágva
5-6 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva
2 zöldhagyma, vagy póréhagyma fehér része karikára vágva, külön a zöld részét
1-2 evőkanál saohszingi bor, vagy más főzőbor
5-6 shiitake gomba, ha szárított előre beáztatva, majd szeletelve
500g tarlórépa, vagy daikon retek 2-3mm vastag szeletekre vágva

A mártáshoz
1 teáskanál kukorica keményítő
5 evőkanál hideg víz
1 evőkanál világos szója mártás
1 evőkanál kagylómártás, vagy szójababpaszta
½ teáskanál ötfúszer keverék

chili paprika

1.    Elkészítjük a mártást. Ehhez a hozzávalóit a felsorolt sorrendben összekeverjük, és félretesszük.


2.    A felforrósított wokba beleöntjük az olajat, körbefuttatjuk, hogy szintén átforrósodjon, beletesszük a gyömbért, fokhagymát zöldhagymát, a woklapáttal, kevergessük, forgassuk állandóan, kb. egy perc múlva beletesszük a shiitake gombát, további egy percig keverjük, a wok széle mentén beleöntjük a bort, , és ahogyan alábbhagy a sistergés, hozzáadjuk a tarlórépát. Tovább keverve sütjük még  3-4 percig.


3.    Ráöntjük a mártást, ha szükséges még adunk hozzá egy kis vizet, és 4-5 percig főzve besűrítjük.

Ha erősen szeretnénk készíteni hozzáadjuk a chili paprikát, és a zöldhagyma "zöld" részével feldobjuk az étel színvilágát.
Kis tálkákban sima főtt jázmin rizst adunk hozzá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr872674251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása