A kínai konyhaművészet egyik alapreceptje szerint készül, daikon retket is használhatunk hozzá, melyet szinte mindenhol megvásárolhatunk. Bár a piacokon, már többnyire beszerezhető a tarlórépa is, a bio piacon pedig mindenképpen. A tarlórépa nagyszerűsége abban rejlik, hogy minden ízt magába szív, vagyis ha bekötött szemmel kóstoljuk meg ezt az ételt, nem sokan tudnák megállapítani az alapanyagot.
Hozzávalók 4 személyre
3 evőkanál kukorica vagy mogyoró olaj
1cm-es gyömbérszelet vékony csíkokra vágva
5-6 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva
2 zöldhagyma, vagy póréhagyma fehér része karikára vágva, külön a zöld részét
1-2 evőkanál saohszingi bor, vagy más főzőbor
5-6 shiitake gomba, ha szárított előre beáztatva, majd szeletelve
500g tarlórépa, vagy daikon retek 2-3mm vastag szeletekre vágva
A mártáshoz
1 teáskanál kukorica keményítő
5 evőkanál hideg víz
1 evőkanál világos szója mártás
1 evőkanál kagylómártás, vagy szójababpaszta
½ teáskanál ötfúszer keverék
chili paprika
1. Elkészítjük a mártást. Ehhez a hozzávalóit a felsorolt sorrendben összekeverjük, és félretesszük.
2. A felforrósított wokba beleöntjük az olajat, körbefuttatjuk, hogy szintén átforrósodjon, beletesszük a gyömbért, fokhagymát zöldhagymát, a woklapáttal, kevergessük, forgassuk állandóan, kb. egy perc múlva beletesszük a shiitake gombát, további egy percig keverjük, a wok széle mentén beleöntjük a bort, , és ahogyan alábbhagy a sistergés, hozzáadjuk a tarlórépát. Tovább keverve sütjük még 3-4 percig.
3. Ráöntjük a mártást, ha szükséges még adunk hozzá egy kis vizet, és 4-5 percig főzve besűrítjük.
Ha erősen szeretnénk készíteni hozzáadjuk a chili paprikát, és a zöldhagyma "zöld" részével feldobjuk az étel színvilágát.
Kis tálkákban sima főtt jázmin rizst adunk hozzá.