Mentás csirke tazsin – tajine csicseribosóval
2011. június 22. írta: meiszner.kati

Mentás csirke tazsin – tajine csicseribosóval


A tazsin maga az edény melyben az étel készül, egy cserépedény, különlegessége a teteje vagy kupolája, amely kónusz formájú, hasonlatos a varázslók süvegéhez, és valóban varázslat ami alatta végbemegy.

Annyira nagy különbséget nem tudnék tenni a többi cserép edénnyel szemben, hiszen egyszerűen mindegyiknek megvannak a saját jellegzetes ételei melyeket éppen abban az edényben készítünk, és itt nagy szerepe lehet az illúziónak melyet kelt a forma. A tazsin kupolája alatt nagyobb légtér van, így kering a levegő, és annyi a különbség azt hiszem egy lapos tetejű cserépedény és a tazsin között, mint a légkeveréses és a sima sütő között.
Mivel Marokkó a cserépedényeivel elég messze van, ami a beszerzési lehetőségeket illeti, ezért körülnézve az edényeink között biztos lesz egy fedeles sütőformánk, és majd lehet hogy valahol megkóstolunk egy cserépedényben készült ételt, és utána biztosan fontos lesz egy ilyen eszköz beszerzése a konyhánkba.


A világ különböző konyháinak megvannak a jellegzetes ételkészítési eljárásai, az egyik ilyen a tazsinban készült ételeké. Ismerve ezeket az alapelveket, már szakácskönyv illetve recept nélkül tudjuk alkalmazni és a saját ízlésünk szerint megfőzni a legkülönlegesebb ételeket is.
A tazsinban készülő ételhez van amikor a felhasznált húsfélét 10-20 percre besózva és fűszerezve előbb állni hagyják, aztán olíva olajban megpárolják a hagymát, fokhagymát, beleteszik a fűszereket, a húst, majd a zöldségeket, és mindig lefedve zajlik ez a folyamat.
A marokkói családok elég nagy létszámúak, és ehhez igazodnak az edények méretei, a kisebb mázas tazsint inkább tálaláshoz használják, így a lefedett étel nem hűl ki amíg kihozzák illetve az asztalon, amíg sorra kerül.


Mentás csirke tazsin – tajine csicseribosóval


Menta az ételben ez mindig egy nagyszerű segítség az emésztőrendszerünknek.
Persze nem fogunk ezért minden ételbe mentát tenni, viszont evés közben egy kis csésze menta tea ugyanígy megteszi a hatását.


8 adaghoz

2 evőkanál olíva olaj
2 nagy hagyma vékony karikákra szelve
10-12 gerezd fokhagyma szétnyomva
2 evőkanál reszelt gyömbér
2 evőkanál édes pirospaprika
2 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt koriandermag
1 teáskanál őrölt római kömény
¼ teáskanál őrölt fahéj
3-4 pohár víz
250 g főtt csicseri borsó (lehet konzerv is)
3-4 paradicsom meghámozva, és kis kockákra vágva
1 evőkanál koriander zöldje összevágva
1 bio citrom hosszában vékony csíkokra vágva
4 evőkanál citromlé
8 alsó, felső csirkecomb bőre nélkül
2 csirkemell kicsontozva, bőre nélkül négybe vágva
6 közepes sárgarépa 5 cm hosszú hasábokra vágva.
200g zöld színű zöldbab 5 cm-es darabokra vágva
½ teáskanál menta összevágva

Mindent begyűjtve a hosszú fűszerlistából, felmelegítjük az olíva olajat, és lefedve puhára pároljuk a hagymát, fokhagymát, gyömbért. Beleszórjuk az összes fűszert, amikor megérezzük az illatukat hozzáöntjük a vizet, beletesszük a csicseriborsót, paradicsomot, koriandert, , citromot, és a citromlevet, és várjunk amíg ez a fantasztikus dolog felforr, és 10 percig hagyjuk főni lefedve. Ez idő alatt besózzuk és borsozzuk a csirkedarabokat. Már mindent együtt további 30 percig főzünk. Jön a sárgarépa és meggyőződve arról hogy mindent befed a víz, ha nem pótoljuk, megint magára hagyjuk a lefedett edényt 10 percre a tűzön. Utoljára belekerül a zöldbab, sózzuk, borsozzuk, fedő nélkül összeforraljuk, és a fináléban a mentával megszórjuk.
Tálaláskor kuszkuszból vagy rizsből készítünk egy alapot, és erre szedjük ki a tazsinban elkészült ételt. Végül koriander zöldjével megszórjuk.


Ezt az ételt elkészíthetjük csirke nélkül vegetáriánus változatban.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr833004710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása