Élesztő a kenyérben — ártalmas-e az ember számára ?
2011. június 27. írta: meiszner.kati

Élesztő a kenyérben — ártalmas-e az ember számára ?


 

Az élesztő a gombák közé tartozik, és igen értékes alkotóelemei vannak. A sörélesztő normalizálja a vér összetételét, és javítja az anyagcserét. A sütőélesztő, és a sörélesztő pedig ugyanahhoz a Sacharomices családhoz tartoznak.
Nem szabad összekeverni a termofil tejsavas baktériumokkal, melyeknek szintén óriási hasznát látjuk.


 

A hagyományos sütőélesztő 25 ºC szaporodik 30C erjed és 50ºC feletti hőmérsékleten már elpusztul.
A kenyér belsejében a sütés során a hőmérséklet eléri a 98 ºC, ezáltal a sütés után nem marad életben egyetlen élesztősejt sem, csak az inaktív biomassza, amely igen értékes összetétellel rendelkezik, mint fehérjék, lipidek, vitaminok, és ásványi anyagok.


Tehát a kenyérben  nincsenek élő élesztőgombák — így ártalmasak sem lehetnek.


Termofil élesztő nincs, csak termotoleráns, ami azt jelenti kibírják a hőhatást 45 ºC-ig.
A termotoleráns élesztőt együtt alkalmazzák a tejsavas és szeszes erjesztéssel, így kétféle erjedési folyamat zajlik tejsavas, és alkoholos, de ez nem azt jelenti, hogy a termotoleráns élesztő élő sejtjei megmaradnának a kenyérben.

Lényegében ez nem is fontos, mert az élő élesztősejtek nem a kenyérrel kerülnek a gyomorba!

A kenyér fogyasztásról teljesen lemondó ember gyomortartalmának mikrobiológiai összetételében is megtalálható legalább 20-30 Sacharomices élesztőfajta. Az élesztő a zöldségekkel savanyú tejtermékekkel, és más élelmiszerekkel kerül a szervezetünkbe.

Még azzal is szoktak ijesztgetni bennünket, hogy a sütőélesztő mesterséges eredetű — mintegy az emberi kéz alkotása. Ugyanakkor a Sacharomices élesztőt nem az ember hozta létre, és valóban mindenhol élnek, a zöldségek-gyümölcsök felületén, a salátaleveleken, és az almán egyaránt. Ők vannak a joghurtban, kefirben, és minden savanyú tejtermékben. Ott vannak a kezünkön és a levegőben. Amikor a szokványos almánkat, vagy salátánkat esszük a rajtuk lévő élesztő bekerül a szervezetünkbe, amennyiben nincsenek megfőzve, mielőtt elfogyasztanánk.

A hideg vízben történő mosással az élesztőfélék nem pusztulnak el.


A kenyér nem az élesztő miatt, hanem akkor ártalmas ha finomlisztből készül .
A gluténtartalmú kenyér csak a cöliákiában szenvedők számára ártalmas, és kerülendő.

Nincs kovász, élesztő nélkül
A kenyérellenes véleményekben sokszor hivatkoznak az élesztő nélküli kenyér hasznosságáról, melyet ősi receptek alapján kovásszal készítenek, sokszor komlóval, melyben szerintük nincsen mesterséges élesztő.

 

Következő téma : Nincs kovász, élesztő nélkül
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr673017481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avissi 2011.06.27. 10:21:28

Értékes adalék ez a candida-hisztéria ellen is, aminek sajnos, elég sok "áldozata" van. Kár, hogy a józan ismeretterjesztés sosem kap akkora nyilvánosságot, mint az önjelölt szakértők, a szenzációhajhászás, a félrevezetés.

khmm... 2011.06.27. 15:27:24

Csatlakozom az előttem szólóhoz. :-)

Köszönjük a posztot, nagyon hasznos volt. Tényekkel, és logikus okfejtéssel.

Még több ilyet! :)

meiszner.kati 2011.06.28. 17:49:18

@khmm...:- így már mindenképpen folyt. köv.

meiszner.kati 2011.06.28. 17:49:43

@Podruzsik:A dolgokat valódi mélységeiben nem akarják meghallani és tudomásul venni az emberek, nem kell mindenkinek a tudás. Ezen kívül az az információ érint meg bennünket amelynek a befogadására készen állunk.
Köszönöm a megértést.
süti beállítások módosítása