Francia mandulatorta
2011. július 31. írta: meiszner.kati

Francia mandulatorta



A legkedvesebb édességeim közé tartozik ez a torta, igaz ritkán élvezhetjük mert leveles tésztából készül, amit csak jeles alkalmakra szoktam készíteni. A nagymamám féle krémes tészta mennyiségét már úgy állítottam össze, hogy a tésztájából maradjon ehhez a tortához is.
Ha nekilátunk a leveles vajas tésztának érdemes két háromféle tésztához is egyszerre elkészíteni, és a hűtőben néhány napig tárolható.


Készíthetjük a készen vásárolható leveles tésztából is, ha szoktuk máskor is használni
Legyen egyéni döntés, hogy bajlódunk egy ilyen időigényes tésztával, vagy készen vesszük meg. A torta további része már pillanatok alatt elkészíthető..

Hozzávalók:


két 24-26 cm átmérőjű leveles tészta lap
3 tojás szétválasztva
5 evőkanál nádcukor
200g hámozott darált mandula
vanília

Egy pite formát kivajazunk, beletesszük az egyik leveles tészta lapot, amelyet akkorára nyújtunk, hogy a pite forma szélét is takarja.


A három tojássárgáját habosra keverjük 3 evőkanál nádcukorral, és a vaníliával.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és fokozatosan hozzáadjuk a 2 evőkanál nádcukrot.


A tojáshabba óvatos mozdulatokkal, hogy össze ne törjük, felváltva belekeverjük a kikevert tojássárgákat, és a darált mandulát, majd az egészet az előkészített leveles tésztalapra borítjuk, és elsimítjuk. Rátesszük a másik leveles tészta lapot, és az alsó és felső leveles tészta széleket öszenyomjuk, óvatosan hogy a mandulás hab a kettő között maradjon.


Előmelegített forró sütőbe tesszük és akkor jó ha a tészta világos barna szín kap.
Csak a teljes pitéről tudok képet produkálni, mert felszeletelés után olyan gyorsan elfogyott hogy mutatóba sem maradt egyetlen szelet sem belőle.

A tészta sütés közben megemelkedik, majd kihűlve helyreáll és szép szeleteket vághatunk belőle.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr603115535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása