FÜGE  — az ősidők óta termesztett gyógyító gyümölcs
2011. augusztus 08. írta: meiszner.kati

FÜGE — az ősidők óta termesztett gyógyító gyümölcs


 

A füge egy finom gyógyszer, mellékhatások nélkül.

 

A fügéről megemlékeznek az egyiptomi írásokban, már az időszámításunk előtti 2700-as években. A füge, szőlő, és az olajbogyó az alapvető táplálék volt akkor.


A fügét és a szőlőt együtt említi a Biblia, mert egymás mellett termesztették. Szimbólumai voltak a boldogságnak, békének, egészségnek, és az örök életnek. A Biblia azt mondja Ádám és Éva első ruházata volt a fügefalevél.


Az ősi görögöknél a termékenység szimbóluma volt a füge. Dionüszosz ünnepségeken a kosár füge mellett ott állt a fügeboros kancsó. Már akkor sok fügefajtát ismertek, és az ókori görög kertekben minden füge növénynek saját neve volt, mint a családtagoknak. Az Ödüsszeia 24 éneke megemlíti a fügét, melyet apja ajándékozott Ödüsszeusznak.


A puha fügelevelet, mint szalvétát használták az ókori Rómában, és a rabszolgák ezzel törölték meg gazdáik száját a lakomák alatt.


Szinte bármelyik tengerpartra utazunk, biztosan találkozunk a fügével, mert legjobban a kellemes klímájú üdülőhelyeket szereti.


Nagyon sok fajtája ismert (200 feletti) viszont a tudományos vizsgálatok kiderítették, hogy sokszor ugyanazt a fajtát más vidéken másképpen nevezik. Így némelyik fajta akár 10-12 szinonim testvérrel rendelkezik.
A fügefa maga hosszú életű, és jó körülmények között 200 évig is bőséges terméssel ajándékoz meg bennünket.

A friss érett füge belül egy édes „zselé” tele apró magvakkal, mint az eper. Nagyon kényes gyümölcs 1-2 napig áll el és utána megerjed, vagy megpenészedik. Valamikor a molyhos ökörfarkkóró levelébe csomagolva tárolták, és szállították.

A füge termesztése


A Balaton felvidék, és országunk déli vidékei igazán kedvezőek a fügetermesztésre. Amennyiben van kertünk és szeretjük ezt a csodálatos gyümölcsöt, mindenképpen ültessünk a déli oldalra, igazi bio gyümölcs, egyedül a fagytól kell megóvni a fiatal csemetéket 2-3 éves korukig a fügebokrok télen takarást igényelnek.


Termesztése egyszerű, kártevőjével még nem találkoztam, igaz a termést szeretik megdézsmálni a madarak, de amikor már nagyra nőtt a fügebokor ugyanúgy, mint a cseresznyénél az elérhetetlen magas ágak termését nekik adjuk.

A termés mennyisége függ a fügebokor korától és a téltől. Legrosszabb, amikor a jég ráfagy az ágakra, és a nagyon hideg telek után, sok elfagyott ágat le kell metszeni, és kevesebb a termés. Akár idős fák is kifagyhatnak, ha nem hajt ki időben a fügebokor, türelmesen várjunk akár május végéig, akkor már véglegesen kiderül mely ágakat, vagy ágvégeket kell levágni, és a tövéről mindenképpen megújul, vagyis ki fog hajtani a növény. Ezért a mi éghajlatunkon nem célszerű fának nevelni a fügét, jobban megfelel  bokor formában termeszteni.


Megterem a köves agyagos, és a homok talajon is (Észak Afrikában is termesztik), jól bírja a szárazságot évente általában kétszer terem (nagyon meleg hosszú ősz esetében háromszor). Először augusztus elején kezd növekedni és barnulni a termése. Akkor a legédesebb, amikor már alig tudja tartani magát a fán, és lóg, mint egy ráncos zacskó. Az éretlen termés ízetlen „nyers”, és a tejnedve bőrirritációt okozhat, viszont ha tudjuk, mire használjuk segítségünkre lesz.

A füge tartósítása

A legősibb módszerekkel tartósítható. A nyári napsütéses időszakban a napon száríthatjuk, letakarva egy vékony szellőző textillel, hogy ne lepjék meg a bogarak. Több „hozzáértő” pl. Bálint gazda, úgy tartják, hogy a nálunk termő füge nem szárítható, ezzel ellentétben, az a tapasztalatom, hogy a kertünkben a legtöbb fügebokor a keszthelyi barna fajta, és nagyon jól szárítható.


A fügéből készülő lekvárhoz nem kell cukor —hiszen olyan édes — hogy akár más gyümölcsökkel együtt is elegendő a kellemes ízhez, és a tartósításhoz is.


Táplálkozási jelentősége

Frissen sok B vitamint tartalmaz, a nyomelemek közül, pedig, vasat, káliumot, kálciumot, és magnéziumot, pektint, rostanyagot, fehérjét, és szerves savakat,
A friss fügetápláló, cukortartalma a szervezet számára a könnyen elsajátítható glükóz, és fruktóz formájában található.
    A szárított füge még inkább tápláló, mint a nyers a cukortartalma eléri a 60-77%-ot, a fehérjetartalma a 3-6%-ot, amitől igen értékes az egészséges táplálkozás szempontjából.


A füge gyógyhatása

A füge különleges tulajdonságait használja a természetes gyógyítás.


Nagyon jó a szoptatás és a téli megfázás időszakában, kihasználhatjuk, lázcsillapító, izzasztó, gyulladásgátló, hurutoldó tulajdonságait.


A füge vizes, vagy tejes főzete sok hasznos tulajdonsággal bír, ihatjuk a felső légutak betegségei, torokgyulladás, megfázás esetén, és segít a fogínygyulladásnál.


Gazdag káliumban, ennek köszönhetően fogyasztása különösen hasznos a szív és érrendszeri betegeknek, ezen kívül csökkenti a véralvadást, elősegíti a trombusok oldódását.

Este 4 db szárított fügét megmosunk, és 100 ml vízben beáztatjuk, ezt reggel éhgyomorra elfogyasztjuk, és a levét utána megisszuk, majd ugyanúgy beáztatunk 4 szem fügét, és este fogyasztjuk el. Az apró magvak növelik a bélperisztaltikát, ezzel enyhítve a székrekedést, és 3-4 hét folyamatos után a gyulladásban lévő aranyeret is megnyugtatja.

Mivel nagyszerű vérképző tulajdonságokat hordoz ez a gyümölcs, naponta három szem füge, menstruáció alatt segít a vér megújulásában, ezen kívül vérszegénység esetén is ugyanennyit ajánlatos fogyasztani belőle.


A növény tejes nedve, segít kijuttatni a vesehomokot, és a nehezen felszívódó gennyes folyamatok esetében.


Levelének és gyökerének összehúzó tulajdonságát használjuk a vesekő, és húgyhólyagbántalmak esetében.

A füge fogyasztása helyrehozza a betegség következtében megváltozott arcszínt, és segít a pattanásoktól és furunkulusoktól megszabadulni.


A méhviasszal készült kenőcse begyógyítja a hideg okozta repedéseket a bőrön.
A szárított fügét ősidők óta használják, mint lázcsillapító, és izzasztó szert, a megfázásos betegségeknél.

Fügeital köhögés ellen

4 db füge
1 pohár tej
¼ teáskanál kurkuma

A tejet felforraljuk, beletesszük a fügét, és 20 percig lefedve állni hagyjuk. Fél pohárral igyunk belőle melegen négyszer naponta.
A füge egy finom gyógyszer mellékhatások nélkül. A tejjel együtt már nehéz tulajdonságai lesznek.


A füge fogyasztása éhgyomorra, különösen diófélékkel, mandulával együtt, különösen hasznos szervezetünkben a táplálék útjának megnyitására. Ha más étellel együtt fogyasztjuk a fügét, besűrűsödnek a testnedvek, miáltal kifejezetten ártalmassá válik.

Friss túró és sajt készítése


Régóta ismert, hogy a füge fehér nedvétől, összemegy a tej, így segítségével készíthetünk túrót, sajtot.


Mint az egyik legjobb energiaszállító, képes rendkívül gyorsan helyreállítani a szervezet erőit. A római legionáriusok úti tarisznyájában leggyakrabban csak néhány szem szárított füge és mazsola volt, de elegendőnek bizonyult egy felnőtt férfinak a soknapos utazások alkalmával.


Ez az energiát adó táplálék manapság sem hagy cserben bennünket sokféle úti elemózsia helyett elegendő egy kis üveg aszalt gyümölcsökből, és dióból álló tartalékot vinni a kirándulásra, vagy hegymászáshoz, ezáltal nem csak könnyű lesz a hátizsákunk, hanem hasznos energiát adó és finom táplálékhoz jutunk.


Az értelmes ember útravalója


300g szárított füge, 300g aszalt sárgabarack, 300g mazsola, dió, és egy bio citrom teljes egészében. Az egészet ledaráljuk (egy szokványos húsdarálón), és összekeverjük 300g mézzel. Kis üvegekbe vagy dobozokba szétosztjuk, és betesszük a hűtőbe. Reggel 1 teáskanállal eszünk belőle. Segít a nehéz terhelések esetén, és a fárasztó feladatokat megoldani, a gyerekeket megvédi a betegségektől.


A szárított füge

Bárhol és bármilyen évszakban elérhető. A világos sárga színű fügét szárítják, és keleten ezt tartják az értékesebb fajtának. A vásárláskor győződjünk meg, hogy ne legyen vastag héjú és éretlen fügéből készült szárítmány, amit veszünk, illetve többször találkoztam valamilyen savanyító anyaggal kezelt fügével az utóbbi időben, ezért csak olyan helyen vásárolom ahol meg is lehet kóstolni.

Fügedzsem


Készítéséhez, darabokra vágjuk, vagy ledaráljuk a gyümölcsöt, és gyakran megkeverve, hogy le ne égjen sűrűsödésig főzzük, majd üvegekbe rakjuk, lezárjuk, és egymás mellé rakva, egy vastag ruhával letakarva hagyjuk kihűlni.
Nagyon jól illik a fügéhez a bazsalikom és a kakukkfű, kipróbálhatunk egy-egy ágat belefőzni a lekvárba, ezzel növelve télen a megfázás és ifluenza elleni tulajdonságait.
Bio narancshéjat, vagy citromhéjat, gyömbért, vaníliát, vagy fahéjat adhatunk még hozzá, ezekkel még különlegesebb csemegét készíthetünk a fügéből.

Sült füge

A fügéket egy tűzálló tálba helyezzük a tetejüket kereszt alakban bevágjuk, olíva olajjal meglocsoljuk és 20-30 percre 180ºC-os sütőben megsütjük.
Különleges könnyen elkészíthető étel.


Fügekenyér


½ kg füge
1 pohár zabpehely
1 pohár bármilyen dióféle
1 pohár szőlőlé, vagy almalé ha szárított fügével készítjük.
1 biocitrom
6 evőkanál finomítatlan nádcukor
1 teáskanál fahéj.

A beáztatott fügét ledaráljuk. A diót és a zabpelyhet szintén, a kapott keverékhez hozzáadjuk a citrom levét, cukrot, fahéjat és a gyümölcslevet, és jól összekeverjük. Egy sütőlapot kikenünk vajjal, elsimítjuk vékony 1 cm-es rétegben a kapott masszát, a tetejét megszórjuk zabpehellyel, és 20-25 percig sütjük 180ºC-on.


Füge az ájurvéda szerint

A friss füge édes hűtő hatású, édes utóhatással. Nehezen emészthető, megnyugtatja a vátát és a pittát, de növeli a kaphát. Gazdag vasforrás, hasznos a vérképzés számára, nagyszerű a gyermekek táplálkozásában.


Kerülni kell hasmenés, dizentéria esetében. Nem ajánlott tejjel együtt fogyasztani, ami önmagában is hasmenést okozhat, és emészthetetlen.

A fogak és a fogíny erősítésére naponta négy szem fügét fogyasszunk, igen lassan és alaposan megrágva.
Gyermekek székrekedése esetében jó megenni 3 szem meleg vízbe áztatott fügét.

 Írtam egy mesét a fügéről kicsiknek és nagyoknak, beleszőve a fügéről szerzett tudást.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr533132840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

donnavaleria 2012.02.28. 20:21:10

Kedves Katalin.Nagyon tetszett a biokertészetről tartott előadás.Kiváncsian várom a fügés ,diós ,tojás nélküli süti receptjét!
süti beállítások módosítása