Palacsinta karamelizált gyümölcsökkel
2011. augusztus 08. írta: meiszner.kati

Palacsinta karamelizált gyümölcsökkel


Varázsszavak — a gyorsan és könnyen elkészíthető, ezt a desszertet a bonyolult ebédek utáni délutáni teázáshoz szoktam készíteni.

Az évszaktól függően választom meg a gyümölcsöket. Most nyár végén az őszibarack, nektarin, alma, körte, szilva, télen banán, narancs, ananász, és lehet bármikor az egész évben tárolható alma fahéjjal és vaníliával ízesítve.


A desszert egyszerűsége miatt különösen fontosak a jó minőségű alapanyagok.

Amikor megkóstolják nálam a vendégek ezt a palacsintát leginkább az „életemben nem ettem ilyen finomat” vélemény szokott elhangzani, pedig biztos mindenki rengeteg palacsintát megevett már előtte.


Akkor sorban felfedjük a titkát a lágy, puha, és gyorsan elkészíthető palacsintának.
Először: nem tejet, hanem joghurtot használok hozzá.
Másodszor: ha teszek bele, felverem a tojásokat.
Harmadszor: durum lisztből készítem.
Negyedszer: vajban sütöm ki, de csak annyiban, hogy ne legyen nehéz tőle a tészta.
Ötödször: öntöttvas palacsintasütőben sütöm.


Személyenként két palacsintát szoktam feltálalni, ehhez kell
1 tojás
4 evőkanál joghurt
2 púpozott evőkanál durum liszt
annyi víz, hogy közepesen sűrű tésztát kapjunk


Mivel nem csak magunknak készítjük, ezért legalább 4 palacsintához kell:
1 őszibarack
1 közepes rétesalma
8-10 szem szilva
2 evőkanál finomítatlan nádcukor
1 evőkanál vaj
½  citrusféle leve, és lereszelt héja (ehhez a variációhoz jól illik a narancs a banánhoz a zöldcitrom)


A tojást egy kézi habverővel könnyedén felverjük, belekeverjük a joghurtot, de már finoman. majd a lisztet, és simára keverjük.


Az egyetlen időigényes szakasza következik a palacsintának — húsz percet, egy ruhával letakarva állni hagyjuk.


Ez idő alatt elkészítjük a karamelizált gyümölcsöt.


Még gyermekkorom késő őszi lekvárját idézi az őszibarack, szilva és alma trió.
A gyümölcsöket megtisztítjuk, a szilvát csak kimagozzuk, és mindegyiket apró kockákra vágjuk.


A megolvasztott vajban karamelizáljuk a cukrot, és ahogyan megéreztük a kellemes illatot belekeverjük a gyümölcsöket. Amikor megpuhultak, hagyjuk hűlni. Ha sok lé marad akkor azt leszűrjük, besűrítjük , és ezzel a sziruppal leöntjük tálaláskor, vagy külön mártásos tálkában adjuk mellé.


A palacsintákat vajjal kikent palacsintasütőben elkészítjük, mindegyik egy negyedére halmozzuk a langyos karamelizált gyümölcsöt, négybe hajtjuk, vagy háromszögre, és mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

Sűrű joghurtot, felvert tejszínt, kaymakot tehetünk mellé.

Tökéletesen kiegészíti a desszertet a rászórt pirított mandula.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr53135459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása