Paradicsom és szilva csatni
2011. szeptember 29. írta: meiszner.kati

Paradicsom és szilva csatni

A csatni egy pikáns étvágygerjesztő, amely kiemeli a főétel ízét.   A csatni íze igen tág határok között variálható, az égetően erőstől a kellemesen pikánsig. A főzött csatnik mindenképpen erősek és fűszeresek, lekvárra emlékeztető állaggal. Mindig kis adagot - mint kísérő - 1-2 teáskanálnyit adunk belőle.

Ezt a csatnit olyan ételekhez társíthatjuk melyek jól illenek a paradicsomhoz. Bármilyen rizsből készült fogáshoz, dhálhoz, zöldséges ragukhoz (szabdzsi), és pakorában sült ételekhez.

2 evőkanál tisztított vaj (ghí)

1 teáskanál fekete mustármag

2 cm-es gyömbér lereszelve

1-2 chili paprika kimagozva összevágva (lehet friss, vagy szárított)

1 teáskanál római kömény

5-6 szem szegfűszeg

1 fahéjrúd

1/2 kg paradicsom meghámozva és összevágva

1/2 kg szilva kimagozva

3 evőkanál finomítatlan nádcukor

Felmelegítjük egy nagy lábosban a ghít. A forró, de még nem füstölő ghíbe dobjuk a mustármagot, kipattogtatjuk (addig pirítjuk amíg el nem kezdenek röpködni a kis magocskák) utána a chilit, gyömbért, és a fűszereket is hbeletesszük, és addig pirítjuk amíg  a római kömény meg nem barnult, ekkor óvatosan beleöntjük a paradicsomot és a szilvát.

Addig főzzük időnként megkeverve, és vigyázva hogy le ne égjen amíg besűrűsödik, ekkor hozzáadjuk a cukrot, még 5-10 percig most már állandóan keverve (különben már nem csak leéghet, hanem ki is fröcsög) főzzük.

Ez elég nagy mennyiség, 2-3 napig eltartható jól záródó üvegben a hűtőszekrényben, vagy kidunsztolva a felbontásig ennél tovább is száraz hűvös helyen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr183264049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása