Ájult imám padlizsánja - Imam bayildi
2011. szeptember 30. írta: meiszner.kati

Ájult imám padlizsánja - Imam bayildi

Az egyik legnépszerűbb padlizsános étel, melynek eredeti török változatában zöldségekkel készül. Van a török és az arab konyha padlizsános receptjei között sok hússal készülő,  - ezeknek más nevet adtak ezzel is megkülönböztetve őket.

A legenda szerint az Imám elájult amikor belépve házába megérezte ennek az ételnek a csodálatos illatát.

Készíthetjük meleg előételként, vagy több fogásos ünnepi étkezés részeként.               Pita kenyérrel melegen tálaljuk.

Hozzávalók 4 személyre

2 padlizsán

2-3 vöröshagyma

5-6 gerezd fokhagyma

5-6 nagy paradicsom

1 nagy csokor petrezselyem apróra vágva

1 teáskanál cukor, só, őrölt bors

olíva olaj

A padlizsánoknak csíkokban lehámozzuk a héját, és hosszában félbevágjuk, a szárrésszel együtt, majd 21-25 percre hideg sós vízben hagyjuk állni.

Egy serpenyőben megmelegítjük az olíva olajat és a félbevágott padlizsánokat rátesszük, időnként megmozgatva kis tűzön sütjük, amíg megpuhul.

Párhuzamosan elkészítjük a tölteléket. Nagyobb kockákra vágjuk a hagymát és olíva olajon üvegesre pároljuk, közben meghámozzuk a paradicsomokat kiszedjük a magjukat, és ezt is nagy kockákra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához és tovább pároljuk, állandóan kevergetve, így könnyebben elfővi a levét. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk.

A megsült padlizsánokat vágott felükkel felfelé fordítjuk, mélyedést nyomunk a közepébe, és erre halmozzuk a tölteléket. Kiolajozott tűzálló tálba sorba rakjuk, tetejére friss fehér sajtot szórunk , és egy török fajta zöldpaprikát (olyan mint a pepperoni) teszünk rájuk.  Betesszük az előmelegített 180 fokos sütőbe, addig sütjük amíg a tetején lévő paprika enyhén barnulni nem kezd.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr793268888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása