Az egyik legnépszerűbb padlizsános étel, melynek eredeti török változatában zöldségekkel készül. Van a török és az arab konyha padlizsános receptjei között sok hússal készülő, - ezeknek más nevet adtak ezzel is megkülönböztetve őket.
A legenda szerint az Imám elájult amikor belépve házába megérezte ennek az ételnek a csodálatos illatát.
Készíthetjük meleg előételként, vagy több fogásos ünnepi étkezés részeként. Pita kenyérrel melegen tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre
2 padlizsán
2-3 vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
5-6 nagy paradicsom
1 nagy csokor petrezselyem apróra vágva
1 teáskanál cukor, só, őrölt bors
olíva olaj
A padlizsánoknak csíkokban lehámozzuk a héját, és hosszában félbevágjuk, a szárrésszel együtt, majd 21-25 percre hideg sós vízben hagyjuk állni.
Egy serpenyőben megmelegítjük az olíva olajat és a félbevágott padlizsánokat rátesszük, időnként megmozgatva kis tűzön sütjük, amíg megpuhul.
Párhuzamosan elkészítjük a tölteléket. Nagyobb kockákra vágjuk a hagymát és olíva olajon üvegesre pároljuk, közben meghámozzuk a paradicsomokat kiszedjük a magjukat, és ezt is nagy kockákra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához és tovább pároljuk, állandóan kevergetve, így könnyebben elfővi a levét. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk.
A megsült padlizsánokat vágott felükkel felfelé fordítjuk, mélyedést nyomunk a közepébe, és erre halmozzuk a tölteléket. Kiolajozott tűzálló tálba sorba rakjuk, tetejére friss fehér sajtot szórunk , és egy török fajta zöldpaprikát (olyan mint a pepperoni) teszünk rájuk. Betesszük az előmelegített 180 fokos sütőbe, addig sütjük amíg a tetején lévő paprika enyhén barnulni nem kezd.