Cukkini
2011. szeptember 30. írta: meiszner.kati

Cukkini

A cukkini egész évben kapható zöldség lett, mégis a nyári meleg őszi időszakban ajánlatos fogyasztani, hűtő hatása miatt.

Hasonlóan termesztjük, mint a patisszont, vagy a  főzőtököt, mint ahogyan tulajdonságaik is egyeznek. Zsenge vékony héjával, hamar legyőzte vetélytársait, és a kiskertek kedvelt növénye lett. Elkészítésének sokoldalúságát elősegíti a fajtán belüli változatai, hiszen lehet sárga, fehér, világos és sötétzöld, csíkos, formája pedig hosszúkás, vagy  kerek. A fiatal példányok magja még kialakulatlan, így ezt a részét is bátran az ételbe tehetjük.

Gyorsan elkészül, hamar megpuhul, ha más zöldségekkel együtt alkalmazzuk mindig az utolsók között tegyük az ételbe. Nyersen salátának is megfelel az uborkához hasonlóan vékonyra szelve, vagy lereszelve.

Nagyon egyszerűen megsüthetjük grillen vagy a sütőben, egész gerezd fokhagymákkal együtt, némi olíva olajjal meglocsolva, amikor kivesszük sós citromlével meglocsolva.

A képen az  az érdekes valamik - fokhagymavirágok - nálunk ritkán használják az őszi fokhagymát, ha hagyjuk szárba szökkenni (amit nem szoktak hagyni a szigorú kertészek, azt hívén ez a gumó fejlődésének a rovására megy) ami némileg igaz is, de helyette kapjuk a fokhagymavirágot.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr133268941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása