Kókuszos sütőtök leves garnélarákkal
2011. október 09. írta: meiszner.kati

Kókuszos sütőtök leves garnélarákkal

Az egyik legkedvesebb ízkombinációm a sütőtök-spárgabab-garnélarák hármasából készült, Thai leves. A hozzávalókból mindig állandó a sütőtök és a spárgabab, és legtöbbször rák nélkül készítem, húsevőknek pedig csirkealaplével és főtt összevágott csirkedarabokkal gazdagodik ez a leves.

Bármelyik variáció, rizzsel és néhány ízelítő falattal együtt, már önálló ebédként is tálalható.

4 adaghoz

1/2 l zöldségalaplé

2 evőkanál mogyoró olaj

60 dkg sütőtök közepes kockákra vágva

20 dkg spárgabab, vagy zöld színű zöldbab3 cm-es darabokra vágva

2 evőkanál koriandermag

1 teáskanál római köménymag

2 db zöld chili paprika

2 teáskanál cukor

1 teáskanál só

2 cm-es gyömbérdarab

4 gerezd fokhagyma

1/2 szál citromciok karikára vágva

4 szál újhagyma

2 evőkanál bazsalikomlevél

2 evőkanál koriander zöldje, vagy petrezselyem zöldje

1/2 teáskanál őrölt szerecsendió

1/2 l kókusztej

1/2 zöldcitrom leve és héja

Először elkészítjük a fűszeres alapot, ehhez mozsárban összetörjük a koriandermagokat, és a római köményt, majd hozzáadjuk a cukrot,sót,  összevágott paprikát, összevágott fokhagymát, és a lereszelt gyömbért. A kapott pépet a wokban felforrósított olajban állandóan keverve 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldhagymát, ezzel is pirítjuk 1 percig, majd felöntjük a zöldségalaplével, és a kókuszlével, beletesszük  a sütőtököt, a babot, és a citmcirok darabokat, és az összevágott zöldfűszereket. 10 percig főzzük. A zöldcitrom levével és héjával ízesítjük. A tálakba kimerve összevágott koriander zöldjével megszórjuk a tetejét.

A garnélarákos változatban a rákokat a főzés utolsó két három percében adjuk hozzá a leveshez.

A csirkehúsos változatban a csirkét fél óra 40 percig főzzük, a levét leszűrjük, majd ezzel öntjük fel a prított fűszereket, a csirkehúst a sütötökhöz hasonló méretű kockákra vágjuk, és a főzés végén tesszük a levesbe.

A citromcirok (Cymbopogon citratus) nem azonos a Nálunk közismert citromfűvel. Ázsiai élelmiszereket árusító boltokban kapható. Ha nem áll rendelkezésünkre, elégedjünk meg a végén belefacsart laym (zöldcitrom) lével , és annak vékonyan leszelt héjával

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr773288406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása