Bolgár agyagedényben sült zöldségek
2011. október 12. írta: meiszner.kati

Bolgár agyagedényben sült zöldségek

  
 

Olyan közel van hozzánk Bulgária, mégis kevesek ismerik nálunk konyhájuk sajátosságait, és különlegességeit. Megvallom első találkozásom a bolgár konyhával Nekem is elég lehangoló volt — a tengerparti szállodák éttermei a 80- as években — aztán egyszer eljutottam Szandanszkiba (Сандански) ahol a hegyek közt megáll az idő, és úgy érezheti magát az ember, mintha teljesen megszűnne a külvilág. Ebben a mesevilágban volt alkalmam végigkóstolni a konyhájuk különlegességeit a sokféle agyagedényekben sült zöldséges ételtől a baklávákig.


    A régi bolgár konyha jellegzetessége a kemencében, tűzön, faszénen, vagy köveken, cserépen, agyagedényekben készülő étel. Ezért az élelmiszerek hőkezelése a főzésre, párolásra, sütésre korlátozódott.


    Hogy mit is esznek a bolgárok? Egész Európában közismerten híres kertészek, és ismertek a tartósított zöldségeik. Ezzel összefüggésben sokak táplálkozása túlnyomórészt zöldséges ételekből áll. Étkezésükben minden évszakban fontos szerepet töltenek be a legkülönbözőbb saláták. A Sopszka saláta és társai.
A fűszernövények frissen és szárítva reneszánszukat élik a mai bolgár konyhában, ugyan ott eleve megmarad az emberek emlékezetében régi tudás, a fűben-fában milyen orvosság rejlik folyamatos alkalmazása.


    Ezzel kapcsolatos emlékem is Szandanszkihoz kötődik. Egy téli út alkalmával olyan sokáig voltam fent a havas hegyen a szikrázó napsütésben, hogy éjszaka arra ébredtem, mintha homokot szórtak volna a szemembe, és nem bírom kinyitni, reggel pedig már a repülőtérre kellet indulni. Valahogyan tapogatózva lebotorkáltam a szobámból és a recepciós valamilyen teát készített. Ezzel a borogatással aludtam el. Reggel már össze tudtam pakolni a holmimat, mert tisztán láttam!

Teljesen mindennapos a különböző hegyi „gyógy”növényekből készült teák rendszeres fogyasztása — melyeket nem csak akkor isszák, amikor már valami bajuk van.


    Fontos helyet foglalnak el a bolgár kulináriában a tejtermékek, nevezetesen a joghurt, melyet a hosszú egészséges élet egyik titkának tartanak. Közismertek a friss sajtok, mint a Kaskával a „szirene”(брынза) melyet elő és főételekbe tesznek vagy csak egyszerűen fehér kenyérrel esznek. De szirénével készül a neves banica is.


    Igen népszerűek a tökfélék, padlizsán, borsó, zöldbab, paradicsom, paprika felhasználásával készülő raguk, melyeket hús, hal, tészta és tejtermékek mellé adnak.

     A zöldségeket többnyire kevés vízzel, olajjal gazdagon meglocsolva fedeles agyagedényben hosszú lassú tűzön készítik, hagyma, fokhagyma, és illatos fűszerek, mint a menta, borsikafű, kakukkfű, petrezselyem, kapor, hozzáadásával.


A bolgár konyha remekei a muszaka, és a töltött zöldségek, ebédnél pedig fontos a leves  nemzeti étel a „csorba”, és szeretik nyáron a „tarator”-t  —  amely egy hideg leves uborkából, joghurttal, fokhagymával, és dióval.


    Úgy tartják a bolgár ételek között sok az erős, fűszeres fogás. Ez csak annyiban igaz, hogy nem az ételt csinálják erősre, hanem az asztalra friss erős zöldpaprikát, és  nagyon erős olajban eltett kis paprikát tesznek. Ebből az olajból aztán elegendő néhány csepp az ételünkbe, vagyis bánjunk az adagolásával óvatosan!


    Így együtt az elkészítési módok kíméletessége, és a zöldségek dominanciájának köszönhetően a bolgár konyhát a legegészségesebbek közé sorolhatjuk itt Európában.


    Kezdjük a bolgár ételekkel való ismerkedést egy egyszerű agyagedényben készülő fogással, melyet kisebb méretű egyszemélyes tálakban sütünk, és azokban tálalva, az asztalnál vesszük csak le a fedelét. Ezzel igen kellemes meglepetést tudunk okozni, a feltáruló látvány, és a forró még sülő étel mindeddig összegyűlt illatai —együttesen fenomenális! Nagyszerűen elővezetik az elkövetkezendő ízélményeket, a szájban szinte elolvadó zamatos falatokat. Az agyagedény pedig mindvégig ideálisan megőrzi az étel melegét.



4 személynek
2 közepes hagyma karikára vágva
4 nagyobb paradicsom, lehámozva, karikára vágva
4 sült kápia, vagy más vastag húsú piros paprika, megsütve és lehámozva, kimagozva
8 szelet sziréné, ha nincs feta sajt
olíva olaj
só, bors
4 tojás

Az agyagedénykékben szépen sorba rakjuk a hozzávalókból a rétegeket.

Először hagyma azt megöntözzük olajjal, arra paradicsom, majd rámorzsolunk egy szelet szirenét,

locsolás olajjaj, következik megint a hagyma,rá a sült paprika, olajos locsolás szirené, amire a szélén körbe rakunk paradicsomból egy karikát és a középre ütünk egy tojást,

sózzuk borsozzuk, és lefedve legalább egy órára betesszük a meleg sütőbe.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr813296411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása