A sáfrány az optimizmus és a jó hangulat virága.
Gyönyörű napsütéssel indult az idei sáfrányszüret. Kibontották virágaikat a valódi sáfrányok. A virágzás ideje alatt minden nap szedni kell, mert a le nem szedett virág másnapra elhervad értékes bibeszálaival együtt. Gyűjtésével nem kell megvárni amíg a virág teljesen kinyílik, hanem ahogyan a földből teljesen kibújt, leszedjük, mikor szirmai még összehajlanak.
A sáfrány szedésére legjobb időszak a kora délelőtti órák, amikor a harmat már felszáradt, és a nap heve nem tűz még erősen a virágokra.
Gyűjtése úgy történik, hogy a virágot a föld felett (jobb) kezünk három ujja közé fogjuk és ott lecsípjük, vagy letörjük. Ügyeljünk ilyenkor hogy a hagymákat ne rántsuk ki a földből, inkább szorítsuk egy kicsit a föld felé, ezáltal a virág általában lepattan.
A leszedett virágokat kosárba összegyűjtjük és a feldolgozásig hűvös, szellős helyre tesszük.
Igazán nem értem hogyan szűnhetett meg szinte teljesen Magyarországon a sáfránytermesztés, és elégedtek meg az emberek eme csodálatos fűszer utánzatával?