Ilyen egy sáfrányszüret
2011. október 15. írta: meiszner.kati

Ilyen egy sáfrányszüret

 

A sáfrány az optimizmus és a jó hangulat virága.

Gyönyörű napsütéssel indult az idei sáfrányszüret. Kibontották virágaikat a valódi sáfrányok. A virágzás ideje alatt minden nap szedni kell, mert a le nem szedett virág másnapra elhervad értékes bibeszálaival együtt. Gyűjtésével nem kell megvárni amíg a virág teljesen kinyílik, hanem ahogyan a földből teljesen kibújt, leszedjük, mikor szirmai még összehajlanak. 

A sáfrány szedésére legjobb időszak a kora délelőtti órák, amikor a harmat már felszáradt, és a nap heve nem tűz még erősen a virágokra. 

Gyűjtése úgy történik, hogy a virágot a föld felett (jobb) kezünk három ujja közé fogjuk és ott lecsípjük, vagy letörjük. Ügyeljünk ilyenkor hogy a hagymákat ne rántsuk ki a földből, inkább szorítsuk egy kicsit a föld felé, ezáltal a virág általában lepattan.

A leszedett virágokat kosárba összegyűjtjük és a feldolgozásig hűvös, szellős helyre tesszük.

Igazán nem értem hogyan szűnhetett meg szinte teljesen  Magyarországon a sáfránytermesztés, és elégedtek meg az emberek eme csodálatos fűszer utánzatával?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr463303970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacs05 2013.01.13. 16:54:42

Sziasztok!
Adtok el hagymákat?

halk nyöszörgés 2013.08.21. 21:59:57

elnézést a sok kérdésért, de ezután mi történt a virágokkal? csak a bibeszálakat nem lehet esetleg sérülés nélkül kiszedni és a virág sziromrészt a száron hagyni, vagy a szirmokat is fel lehet használni? hol lehet igazi sáfrányt kapni? (kotányit szoktam venni, de azok a bibeszálak nem ennyire hosszúak, mint a fenti képeken)
előre is köszönöm a választ!

meiszner.kati 2013.08.23. 14:59:23

@halk nyöszörgés: Minden nap újabb virágok nyílnak, mint más virágjáért termesztett növényeknél (karfiol, articsóka, sáfrányos szeklice, stb) a felhasználható része miatt termesztjük a sáfrányt, ez pedig a bibeszálak. Egy virágot gyorsabb lecsípni mint három bibeszállal "bíbelődni". Valószínűleg így alakult ki a szedés ezen módja. Igazi sáfrány kapható a Szép kis India boltban, és a Vámház körúti Ázsia boltban.

Gyenge Árpád 2013.11.18. 21:28:48

A virág szirmait, még esetleg kisajtolják, illó olaja miatt tehát nem vész kárba.

bIasius 2014.02.24. 20:41:30

Kedves Kati!

Hagymákat lehet nálad vásárolni?

meiszner.kati 2014.02.27. 23:38:47

@bIasius: Sáfrány hagymákat Magyarországon a Fexin eredeti holland virághagymákkal foglalkozó cégnél lehet rendelni. Célszerű julius-augusztusban megrendelni, és szeptemberben elültetni. Így már ebben az évben virágozni fognak.
süti beállítások módosítása