DVARAKA BURFI indiai édesség
2011. október 18. írta: meiszner.kati

DVARAKA BURFI indiai édesség

 

Az indiai édességek — nagyon édesek és omlanak, szétolvadnak a szájunkban. Amikor már ezen túl vagyunk, akkor szoktam elárulni, hogy ez az ellenállhatatlan csoda, amiből még egyet kell venni, mert annyira finom, — csicseriborsó lisztből készült.


A csicseri borsó liszt — kiváló fehérjeforrás, és sok könnyen oldódó étkezési rost, úgynevezett összetett szénhidrát található benne. A növényi rostok javítják az emésztést, és erősítik az immunrendszert.
Ezen kívül a csicseri borsó liszt gazdag E és B vitaminban, káliumot, kálciumot, magnéziumot, vasat, és cinket tartalmaz.
Ezért bármilyen csicseri borsó liszt hozzáadásával készült étel, vagy édesség magas biológiai értékkel rendelkezik.

 
400g vaj
400g csicseri borsó liszt
250ml tej
250ml víz
250g finomítatlan nádcukor (por)
1 teáskanál őrölt kardamom
50g kesudió, vagy dió durvára vágva

Egy nagy lábosban kis tűzön felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a frissen őrölt, vagy átszitált csicseri borsó lisztet, és állandó kevergetés mellett 15 percig pirítjuk. Ekkorra szép világosbarna színt kap, és finom dióillatot áraszt.


Egy másik edényben elkészítjük a szirupot. A vizet, tejet, és a cukrot mindaddig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, és nyúlóssá válik, ekkor belekeverjük a megpirított csicseriborsó lisztbe. Még néhány percig együtt főzzük, a végén hozzáadjuk a kókuszt, kesudiót, és a kardamomot.


Hagyjuk kicsit hűlni, és egy formában, 2 cm vastagságban elsimítjuk, bejelöljük, mekkorára vágjuk, és minden kockára egy szem kesudiót, vagy diót nyomunk. Amikor kihűlt, és megdermedt teljesen kivágjuk.
Készíthetjük kis formákban, vagy golyókat is formázhatunk belőle.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr93310683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása