Legközelebb amikor hagymát tisztítunk, ne dobjuk ki a héját!
A hagymahéjat ősidők óta használja az emberiség.
Személyes emlékeim is vannak hagymahéj teáról (igaz abba került a hagyma belső rétegeiből is), amit akkor nagyon nem szerettem, de nagymamám mindig ezzel. kúrált ki a megfázásból.
A Plant Foods for Human Nutrition hasábjain publikálták azon kutatások eredményeit, melyek bizonyítják a hasznos anyagok milyen gazdag tárháza a hagymahéj.
A tudósok azt javasolják váljon funkcionális összetevővé táplálkozásunkban ez a kvercetinben, és egyéb flavonoidokban gazdag élelmiszer.
Tehát a kapott kutatási eredmények szerint a hagyma külső barnára színeződött héja, nagy mennyiségű rostot, és flavonoidokat tartalmaz, és a hagyma alsó részén lévő megvastagodás (innét nőtt ki a gyökérzet) melyet általában kivágunk gazdag kénvegyületekben és fruktóz polimerekben (fruktán).
A külső két barna réteg a hagymán tehát hasznosan felhasználható táplálkozásunkban.
A flavonoidok és rostok, csökkentik a szív és érrendszeri problémák kialakulását, a kvercetin egy unikális flavonoid javítja a hajszálerek állapotát, regenerálja a vér mikrocirkulációját, elősegíti a méreganyagok távozását szervezetünkből, és az emésztőrendszeri betegségek, bélrák, és az időskori cukorbetegség megelőzésében is fontos szerepe van. Ezen kívül a hagymahéjban lévő fenolvegyületek (polifenolok), növelik a megfelelő táplálék felszívódást.
Amikor főzzük a zöldség alaplevet a megmosott hagymahéjat is tegyük bele. Tudni kell hogy a hagymahéjtól szép sötét színű lesz az alaplé (ezért használják a Húsvéti tojások, és textil festésére) ezért a világos leveseknél ki kell hagyni ezt a nagyszerű lehetőséget.
Hagymahéj tea
Egy marék hagymahéjat 2 dl vízben 5 percig főzünk kis tűzön. Melegen kis kortyokban fogyasztjuk.
Hasznos a meghűléses nátha, és az allergiás nátha esetében is.