Sült káposzta szecsuáni borssal
2011. november 10. írta: meiszner.kati

Sült káposzta szecsuáni borssal



Egy gyorsan elkészíthető étel, a közismert fejes káposztát használjuk hozzá, és különlegességét, ázsiai jellegét a szecsuáni bors fogja adni.



A szecsuáni bors, vagy japán bors, Zanthoxylum piperitum, nem a borsfélék családjába tartozik rokonságban a rutafélékkel van. Valószínűleg erős ízéért kapta ugyanazt a nevet. Segíti az emésztést és vértisztító.
A termés belső fekete, és kemény magját eltávolítják (nem mindig tökéletesen, az ilyen terméket lehetőleg ne vásároljuk meg, mert ha ráharapunk az ételben igen kellemetlen.)
Egészben vagy őrölt formában használjuk, és több ázsiai fűszerkeverék alkotórésze.
Az íze valóban friss borsos és érdekessége, hogy elzsibbasztja a nyelvet egy időre. Ne gondoljuk, hogy annyira, mint egy fájdalomcsillapító injekció a fogkezelésnél. Csak kellemesen finoman, amitől még nyugodtan tudunk tovább enni és beszélni is.


30dkg fejes káposzta nagy 3x3-as kockákra vágva
1 chili  paprika csíkokra szelve, mennyiségét szabályozzuk attól függően mennyire bírjuk az erőset
1evőkanál mogyoró olaj
½ teáskanál szecsuani bors egészben, szárított chili paprika - 
1 teáskanál főzőbor
1 teáskanál világos szójaszósz
1 teáskanál kukoricakeményítő 1 evőkanál vízben elkeverve (elhagyható)
½ teáskanál cukor
½ teáskanál világos ecet



A mártáshoz elkeverjük a keményítőt a vízben, hozzáadjuk a szójaszószt, és kis sót, ha szükségét érezzük.
Felforrósítjuk a wokot (vagy egy serpenyőt) beleöntjük az olajat ebben néhány másodpercig pirítjuk a szecsuáni borsot és a chili paprikát, ezután szűrőkanállal kivehetjük mindezeket, hiszen az olaj már átvette az aromájukat, tulajdonságaikat és gyengéden továbbítja. Aki szeret ráharapni és szereti, ha kicsit elzsibbad a nyelve hagyhatja őket az olajban.
Beledobjuk a káposztát és állandóan kevergetve 2-3 percig pirítjuk, ekkor ráöntjük először a bort, amitől vidáman sisteregni fog, az étel, majd ezt lenyugtatjuk a mártással, és még 1 percig összefőzzük.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr813367132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása