Fűszeres sütőben sült halfilé mandulás hagymás rizzsel és fügével
2011. november 23. írta: meiszner.kati

Fűszeres sütőben sült halfilé mandulás hagymás rizzsel és fügével

 


Ez az egyik legsikeresebb összeállításom a házi  ünnepekre.  Szép színes és könnyű ételsor, természetesen kiegészíthető további fogásokkal is.
Ugyanúgy készíthetjük tengeri és édesvízi halból. Nagyon finom lesz friss pontyból, vagy busából.

 

A halfilével különösen, ha már így vesszük meg a halárusnál könnyű dolgunk lesz Eredetileg a hátán felbontott egész halból készítem (a fej is rajta marad), melyet így teljesen szétnyitva a pikkelyes felével lefelé elhelyezve sütök meg. Alkalmanként faszénparázson sütve még ízletesebb ez az étel.

Még egy lehetőség, amikor előző nap előkészítjük a halat, és besózva, fűszerezve hűvös szellős helyen gézzel letakarva hagyjuk pácolódni.

Hozzávalók4 személynek 1,5 2 kg körüli hal filéje, só, 1 egész fokhagyma, őrölt fűszerek,pirospaprika, koriander, curry fűszerkeverék, bors, kurkuma, összesen 2 evőkanálnyi

A halfiléket jól lemossuk, leszárítjuk papírtörlővel, és szépen elhelyezzük egy sütőtál alján, besózzuk, rászórjuk a fűszerkeveréket, a reszelt fokhagymát, és jól bedörzsöljük mindezekkel a filéket. A szokványosnál több sót, fűszert és fokhagymát használunk, ezt tegyük bátran az eredmény hihetetlenül finom lesz. Betesszük az előmelegített sütőbe és 180-200 ºC-on 20-30 percig sütjük, a filé vastagságától függően.
Mint a legtöbb halételnél, most se felejtsük el citromgerezdeket tenni a tálalásnál melléje, hogy az asztalnál mindenki kedve szerint csorgasson rá belőle.

Marokkói saláta

Hozzávalók: 1 jégsaláta, vagy római saláta, 50g zöld olajbogyó, 50g fekete olajbogyó, 4-5 közepes paradicsom (piros és sárga), 1 marék rukkola, (reteklevél spenót, zsázsa, vagy bármilyen más salátalevél), egy marék petrezselyemzöldje (menta levél, édeskömény, koriander levél) 2-3 evőkanál jó minőségű olíva olaj, 1 citrom leve leszűrve, só.

A salátaleveleket jól megmossuk, hagyjuk leszáradni, és kockákra, vagy csíkokra vágjuk, hozzáadjuk az olajbogyót, nagy kockákra vágott paradicsomot, és a durvára vágott zöldfűszereket, ráöntjük a citrom levét, meglocsoljuk a finom olíva olajjal, és sózzuk. Az egészet lazán kézzel összekeverjük, hogy jól elegyedjek az ízek, és minden összetevőt bevonjon és átjárjon a citromos olajos íz.

Petrezselyem zöldje — mint saláta

Ehhez a salátához azt a bizonyos szokványos petrezselyemzöldjét használjuk mindössze nagyobb mennyiségben mint megszoktuk.

Hozzávalók: egy nagyon nagy csokor petrezselyemzöldje, egy maréknyi fekete olajbogyó, olíva olaj, ½ citrom leve, ½ teáskanál őrölt pirospaprika, csipet erős paprika, só

Jól megmossuk, és leszárítjuk a petrezselyemzöldjét, lecsipkedjük a szárakat, mert nehezen emészthető rostot tartalmaznak, ami érezhető, is rajtuk, hiszen alig lehet elrágni. Hozzáadjuk az édes, és erős pirospaprikát, az olíva bogyót, ráöntjük a citrom levét, és az olíva olajat, sózzuk, és jól összekeverjük.

Mandulás rizs sült hagymával

Hozzávalók 4 személynek: 10 evőkanál basmati rizs, 10-12 szem hántolt mandula, 3 nagy vöröshagyma 100g vaj

A rizst jól megmossuk, és bő forró sós vízben 8-10 percig főzzük, azaz maradjon „al dente”, vagyis nem teljesen megfőzve.
Közben egy mély serpenyőben felolvasztjuk a vajat és beletesszük a nagy kockákra vágott hagymát, és kis tűzön félig megpároljuk, ügyelve arra, hogy nehogy színt kapjon.
Egy sütőformába belekanalazzuk a főtt rizst, hozzáadjuk a mandulát, és a tetejére simítjuk a vajban megpárolt hagymát. Betesszük a sütőbe, és addig sütjük, míg a tetején lévő hagyma aranybarna színt kap – vigyázzunk el ne égessük!
A vaj íze teljesen átitatja a rizst, mindemellett pergős és laza marad. Tálaláskor ügyeskedjük a tetején meghagyni a sült hagyma réteget, hogy ne keveredjen össze nagyon a rizzsel.

Sült gyümölcs

Amikor lehetőségünk adódik rá fügét használjunk hiszen kiegyensúlyozza a húsban, fehérjében és finomított ételekben bővelkedő táplálkozásunk által kialakult savas állapotokat. Egyébként almából, szilvából, és beáztatott aszalt gyümölcsökből is készíthetjük.
A fügéket, illetve a felhasznált gyümölcsöt félbevágjuk, meglocsoljuk olíva olajjal, és a hallal együtt megsütjük.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr583371802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.23. 21:31:14

Csicsókát hol lehet kapni? Van már neki vagy 20 éve hogy láttam.

meiszner.kati 2011.11.23. 23:58:04

@Lakásfelújító Feri: csicsókát a piacokon lehet kapni a kereskedelemben nem láttam, és nagyon egyszerű termeszteni a kertben Erről írok részletesen a blogon a csicsóka az egészség tárháza címen.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.24. 09:32:55

Kedves Katalin!

Én piacon sem láttam mostanában. Ön hol szerezte be? Gyermekkoromban a nagymamánál volt a kert végében sok, de azóta nem láttam.
süti beállítások módosítása