Vietnami tavaszi tekercs azaz a Nem
2011. december 05. írta: meiszner.kati

Vietnami tavaszi tekercs azaz a Nem

 Tavaszi tekercs Vietnamiul a Nem Ran vagy a Cha Gio, ez az ujjnyi vastagságú tekercs olajban kisütve, majd mindenféle illatos zöldfűszerekbe és salátalevélbe tekerve az egyik legismertebb Vietnami étel.

 

Készítik nyers változatban, ami egy igen frissítő kellemes fogás. Alapvetően a menta és a bazsalikom helyi változataival, illetve koriander levéllel fogyasztják.


Valóban úton útfélen találkozhatunk vele, hiszen a rengeteg utcai, és piaci, a talán büfének nevezhető féltetők alatti faszéntűzön főző-sütő helyek ahol mindig frissen készül a következő adag egymást követik az utca forgatagában.

 

 


Az Északiak Nem Ránnak, a Déliek pedig Cha Gio-nak nevezik.


A világon a legnagyobb tavaszi tekercset 33 m hosszúságban egy tonna súllyal 2009 januárjában a Tet ünepére készítették el Nha Trang üdülőhelyen, a hozzávalókat Vietnam legkülönbözőbb vidékeiről szállították a helyszínre.


A tavaszi tekercs töltelékéhez szinte minden élelmiszer választható, az egyetlen biztos pont a rizstészta lap, avagy rizspapír amelybe tekerjük. Használhatjuk a szárított boltban megvehető változatot, de otthon frissen is elkészíthetjük a tésztáját. Vannak húsos rákos, és zöldséges változatok.


Néhány Nem recept a végtelen választékból


Tavaszi tekercs sertéshússal és rákkal


Hozzávalók:
500g sovány sertés, vagy marha darált hús (ennek egy részét rákkal helyettesíthetjük). 2 tojás, rizstészta metélt, rizstészta lap (papír), halszósz, koriander zöldje, zöldhagyma, babcsíra, sárgarépa, fekete bors, szárított gomba, fokhagyma, vöröshagyma, piros erős paprika, cukor, ecet, vagy citromlé.


Először elkészítjük a tölteléket: a gombát vízben beáztatjuk 30 percre, majd, kivesszük, és apróra vágjuk. A rizstésztát beáztatjuk forró vízbe 15 percre, majd leöntjük a vizet és összevágjuk. A sárgarépát vékony csíkokra szeljük. A babcsírát összevágjuk, a vöröshagymát apróra vágjuk. A tojást enyhén felverjük. Az egészet sózzuk, és összekeverjük a darált hússal.


Másodszorra készül a mártogató: szétnyomjuk és összevágjuk a fokhagymát, összevágjuk az erős paprikát. Egy kis pohár meleg vízben elkeverjük a cukrot, fokhagymát, ecetet, majd hozzáadjuk a halszószt, és az erős piros paprikát.
Harmadszorra elkészítjük magát a tekercset: A rizspapírba tekerjük a tölteléket, a tekercseket szorosan feltekerjük, és mindössze 5-7 cm-esek legyenek, hiszen Vietnamban pálcikával fogyasztják őket.


Már csak a sütés maradt hátra: erősen felmelegítjük az olajat, és óvatosan beleeresztjük a tekercseket, az olaj lepje el őket, majd csökkentve a hőfokot ropogósra sütjük, egy rácsra kiszedjük, és azonnal tálaljuk.


Tavaszi tekercs csirkével, és sonkával


Hozzávalók: Rizstészta lapok, 1 tekercs rizstészta metélt, 1 csirkemell, ugyanolyan súlyú enyhén füstölt sonka, 5-6 szárított gomba, 1 közepes sárgarépa, 3 evőkanál vietnami halszósz, 1 tojás nyersen, só, fekete bors, olaj a sütéshez.


A szárított gombát beáztatjuk. A rizstésztát leforrázzuk és 10-15 perc múlva, leszűrjük,. A húst megfőzzük. Minden hozzávalót összevágunk vékony csíkokra, és hozzáadva a tojást, és a halszószt összekeverjük. Ha száraznak tűnik még egy tojást adhatunk hozzá.


A rizstészta lapokat meleg vízbe mártjuk, és egy sima felületre fektetjük, mindegyikre egy evőkanál tölteléket teszünk és a két oldalát behajtva szorosan feltekerjük.
Forró bő olajban kisütjük, vigyázzunk össze ne ragadjanak!


Tavaszi tekercs rákkal és gombával


Hozzávalók: 1 tekercs rizstészta metélt, 5-6 szárított gomba, 4 szál zöldhagyma, 1 kis sárgarépa julienre vágva, 100g rák, rizstészta lap (10-12 db), őrölt bors, olaj a sütéshez, koriander zöldje, salátalevelek.


A szárított gombát beáztatjuk. A rizstészta metéltet forró vízben 8 percig áztatjuk, majd leszűrjük, és összevágjuk.
Egy evőkanál forró olajon megfuttatjuk az összevágott zöldhagymát, beletesszük a sárgarépát ezzel is egy percig pirítjuk, majd a gombát, és már a tűzről levéve a töltelék többi hozzávalójával, mint tészta, halszósz, bors, összekeverjük.
A beáztatott kiterített tésztalapokra vékony csíkokban felhalmozzuk, a két szélét behajtva szorosan feltekerjük, és bő olajban kisütjük.


Vegetáriánus tavaszi tekercs


Hozzávalók: 1 tekercs rizstészta metélt, 5-6 szárított gomba,100g babcsíra, 4 szál zöldhagyma, 2 kis sárgarépa julienre vágva, 100g tofu, rizstészta lap (10-12 db), őrölt bors, olaj a sütéshez, koriander zöldje, salátalevelek.
Elkészítési módja megegyezik a fenti változattal. 


Mire ügyeljünk a tavaszi tekercs készítésénél


Ha kész rizstészta lapot használunk azt meleg vízbe mártjuk, sima felületen kiterítjük, és néhány perc múlva tölthetjük. Lehetséges, hogy néhány lapot „elrontunk” azaz túlázik, vagy elszakad.


A tekercsek ne érjenek egymáshoz, amíg nyersek mert összeragadnak, erre ügyeljünk asütés közben is.


Tálaláskor salátaleveleket, a beszerezhető lehetséges zöldfűszer leveleket, és kis tálkákban mártogatót adjunk hozzá. Szokták csíkokra szelt uborkával is köríteni.

Tálalhatjuk forrón, melegen, vagy akár hidegen is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr153437895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meiszner.kati 2011.12.05. 22:35:36

Kedves blackdogone köszönöm a korrekt helyreigazítást
süti beállítások módosítása