A kedvenc reszelőm a kedvenc boltomból
2011. december 06. írta: meiszner.kati

A kedvenc reszelőm a kedvenc boltomból


Rögtön egy kérdéssel kezdeném: ki az aki szeret reszelni? Természetesen a zöldségek, és más élelmiszerek reszelésére gondolok. 

Úgy tűnik reszelni csak Jamie Oliver szeret — mert Ő mindent szeret, ami a főzéssel kapcsolatos. Majd szét veti a boldogság ahogyan forog a konyhában, valamit rádob a forró serpenyőre, energikusan szeletel, és természetesen céltudatosan reszel. A könnyedtség és öröm okai között nem utolsó sorban vannak a kitűnő minőségű konyhai eszközök. Mindennel nem tudjuk felszerelni a konyhánkat de akár egy egy jó minőségű darab is sokkal könnyebbé és vidámabbá teszi a munkánkat.
Ezek közé tartoznak a Microplane reszelők — egyébként Jamie is imádja őket. Azt már szinte egyértelmű hogy ezeket a reszelőket használják a legjobb éttermek konyháin világszerte.


Függetlenül attól hogy a Microplane reszelők világelsőnek számítanak, számomra azt jelentik, hogy nem fogom elvágni a kezem, gyorsan és nagyobb erőfeszítés nélkül tudok nagyobb mennyiséget is lereszelni, élességének köszönhetően nem görbülnek el a vékony és hosszúkás jellegű zöldségek sem, ezen kívül nem roncsolja a zöldségeket, így mindezek által jobban megtartják a nedvességet.

Egyébként végezhetjük a reszelést acetát szálas kesztyűben, ami megvéd az esetleges sérüléstől.


Az Amerikai Microplane valóban világelső a konyhai reszelők terén. Minden vágó felület kíváló minőségű sebészeti acélból készül ezért különösen élesek, és nem oxidálódnak. Mindenki emlékszik, ha almát reszelünk egy szokványos reszelővel a kellemetlen „fémízre”, ezzel a Microplane reszelő használatakor sohasem fogunk már találkozni.


Az első Microplane reszelőmet még 10 évvel ezelőtt kedves barátnőn hozta Amerikából, azóta is mindig hálával gondolok rá, amikor kezembe veszem ezt a tökéletes tárgyat (De jó Györgyikém hogy sok ilyen emléktárgy vesz körül!) Ez a reszelő teljesen olyan mint új korában fényes és éles, úgyhogy a garantált 20 évet már félig teljesítette.
A másik gyakorlatilag ugyanolyan fontos dolog, hogy fantasztikusan szépek ezek a reszelők. A szép dolog a konyhában pedig olyan, mint egy növény, amely állandóan virágzik. Kellemes ránézni, és kézbe venni.


Mára már egész sor Microplane reszelőm van, de szerintem mindig a számunkra legszükségesebbel kell kezdeni.


Univerzális reszelő


Akármilyen nagy legyen a konyhánk minden, nem férhet el benne a kezünk ügyében, ezért tenném ezt a modellt az első helyre (ugyan azt hiszem ez a legdrágább). Három oldalról finom, közepes és durva reszelő felület, a negyedik oldalon pedig egy vékony szeletelőkés. Első látásra a hagyományos reszelőkre emlékeztet, de miután kézbe vettük rögtön ráérezhetünk a különbségre — hogy álmaink reszelőjével van dolgunk. Legalábbis így éreztem, amikor a boltban ott ált a sor végén, és kézbe vettem. Ami a hátránya a többoldalú reszelőknek, hogy nehezen elmoshatóak, itt ez megoldódik mivel az egyik oldala kivehető.


Citrus és sajt reszelő


A parmezán forgácsokra, és a citrusfélék héjának a különválasztására sok-sok ételnél szükségünk van. Tudvalevő, hogy elég nehéz finom leheletnyi sajtforgácsokat farigcsálni, és a citrom sem adja olyan könnyen a héját. Ezeknél különösen elkél a megfelelő reszelő. Egyébként ezzel a klasszikus reszelővel kezdődött a Microplane brend — amikor az amerikai háziasszony férje szerszámai között meglátta a citromhéj reszeléséhez az ideális eszközt.


A kedvenc boltom ahol mindezen reszelők, teljes választéka megtalálható a de Buyer Magyarországi képviselete a Párizsi utca 9. alatt Budapesten.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr393441382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása