Három változatát adnám közre ennek a Kínában talán leggyakrabban készülő levesnek. A tojásfelhő készítés titkát megismerve, pedig bármilyen tojásos levesben alkalmazhatjuk ezt a módszert.
Amikor először láttam, hogyan csorgatják a levesbe a felvert tojást arra gondoltam ez csak valamilyen szakács faxni. Aztán az első kanálnyi leves után rögtön tudtam, ez az, amit eddig nem árultak el Nekem, és a kínai konyha titkai közé tartozik.
A költői elnevezés jelzi a leves könnyedtségét, emellett ha rendelkezésünkre áll a zöldségalaplé, vagy a kínai konyhában használatos csirkealaplé nagyon gyorsan elkészíthető.
A leves aktualitását adja, hogy az őszi vetésű spenót, és az időben elduggatott hagyma a kedvező időjárásnak köszönhetően még mindig szedhető a kertben.
4 személyes adaghoz:
1 tojás felverve
2 szál zöldhagyma, vagy egy csokor kínai metélőhagyma
1 l alaplé
½ teáskanál cukor
1 ½ teáskanál híg szójamártás
Az alaplevet felforraljuk, beletesszük a cukrot és a szójamártást, a csíkokra szelt zöldhagymát.
A felforrt levest levesszük a tűzről, és 30 40 cm-el felette tartott villán keresztül belecsorgatjuk a felvert tojást, majd rögtön lefedjük, egy perc után ettől a tojás olyan lesz, mint a puha felhők az égen, és a leves tetején fog úszni.
Csészékbe merjük néhány csepp pirított szezámolajat teszünk bele, és rögtön tálaljuk.
Tojásfelhő leves paradicsommal
4 személyes adaghoz:
1 tojás felverve
2 paradicsom szeletekre vágva
1 l alaplé
½ teáskanál cukor
1 ½ teáskanál híg szójamártás
1 teáskanál kukoricakeményítő
Az alaplevet felforraljuk, beletesszük a cukrot és a szójamártást, a csíkokra szelt paradicsomot, a hideg vízzel elkevert keményítőt, és 4-5 percig főzzük.
A felforrt levest levesszük a tűzről, és 30 40 cm-el felette tartott villán keresztül belecsorgatjuk a felvert tojást, majd rögtön lefedjük.
Csészékbe merjük néhány csepp pirított szezámolajat teszünk bele, és rögtön tálaljuk.
Tojásfelhő leves spenóttal
4 személyes adaghoz:
1 tojás felverve
2 tő spenót, vagy két maréknyi spenót levél a nagyobbak összevágva
1 l alaplé
½ teáskanál cukor
1 ½ teáskanál híg szójamártás
1 teáskanál kukorica keményítő
Az alaplevet felforraljuk, beletesszük a cukrot és a szójamártást, a hideg vízzel elkevert keményítőt, majd a spenótleveleket, és 2-3 percig főzzük.
A felforrt levest levesszük a tűzről, és 30 40 cm-el felette tartott villán keresztül belecsorgatjuk a felvert tojást, majd rögtön lefedjük.
Csészékbe merjük néhány csepp pirított szezámolajat teszünk bele, és rögtön tálaljuk.