Az egész dolog gyorsan minden különösebb előkészület nélkül is megtörténhet, ha már van otthon hozzá zab, vagy zabliszt, és végső esetben, akár a zabpelyhet is megőrölhetjük erre a célra.A zab puha olajos gabonaféle, így a kávédaráló is megőrli. A házi malomban célszerű kevés búzával keverve őrölni éppen eme olajossága miatt.
Finom íze mellett, kimagasló élettani hatásai, és tápláló volta miatt akár mindennapos lehet étrendünkben. Gyakorlatilag elképzelhető bármilyen étkezés részeként.
Savlekötő, emésztést segítő, és az idegrendszert megnyugtató hatása már egyszeri fogyasztás után is érzékelhető.
A frissen sült zablepények illatának nehéz ellenállni. Kínálhatjuk vajjal érett sajttal, szezám, vagy tökmagkrémmel, különböző zöldségkrémekkel, leves, vagy főétel mellé. Kisebb formában lehet vendégváró falat.
Hozzávalók 4-6 személynek
200 g közepes őrlésű zabliszt
1 teáskanál só
csipetnyi szódabikarbóna (elhagyható)
30g olvasztott vaj
100 ml meleg víz
A zablisztet, a sót és a szódát összekeverjük, elmorzsoljuk benne az olvasztott vajat, és annyi meleg vizet hogy összeálljon a tészta. Zabliszttel meghintett felületen könnyedén gyúrjuk egyenletessé, némileg ragacsos, de majd a pihentetés után összeáll, és könnyen tudjuk kisodorni belőle a lepényeket. Tehát fél egy órát letakarva hagyjuk állni.
A sütés előtt kis golyókat formálunk belőle, melyeket egyenként lehetőleg minél vékonyabbra 5-6mm kinyújtunk. A széle csipkés lesz, ezért lehet egy tányérral simára szabni.
A lepények mérete tetszőleges, attól függően mihez használjuk, ha nagyra sütjük, cikkekre vágva tálalhatjuk, a kisebbeket pedig egészben.
Vas serpenyőben vagy sütőlapon sütjük, de sütőbe is betehetjük őket egyszerre (így amíg sülnek készíthetünk mellé egy salátát, vagy levest) 180 C fokon kb 20 percre, illetve amíg enyhén megpirulnak a lepények.
Még melegen megkenhetjük a lepényeket vajjal, vagy ghível.