Zöldséges búzadara — Upma
2012. január 19. írta: meiszner.kati

Zöldséges búzadara — Upma


A sokféle zöldség, a vajban pirított búzadara együttesen egy kellemes állagú gazdag ízvilággal rendelkező ételkülönlegesség. Indiában készítik reggelire és ebédre egyaránt.
Elkészítésében gyors, mert piríthatjuk párhuzamosan a búzadarát, és a zöldségeket, közben pedig felforraljuk a vizet és eme három dolgot egyesítve, kapjuk az eredményt.



Hozzávalók 4 adaghoz

500g különböző zöldség (paradicsom, vastag húsú paprika, brokkoli cukkini, sárgarépa, zöldbab, zellerszár, batáta, burgonya) kis darabokra vágva
4 evőkanál ghí
1 teáskanál fekete mustármag
2 teáskanál római kömény
½ teáskanál görögszéna mag
2 teáskanál reszelt friss gyömbér
1 piros chili paprika
6 curry levél, vagy 2 babérlevél
1 teáskanál kurkuma
csipet aszafoetida
1,5 l víz
30g mazsola
1 teáskanál só
450g finomra őrölt búzadara
200g vaj, vagy ghí
Őrölt bors
½ citrom leve
2 evőkanál vaj

A három evőkanál ghíben a felsorolás sorrendjében beletéve, fél percig pirítjuk a fűszereket, majd beletesszük az összevágott zöldségeket, és állandóan kevergetve megpirítjuk őket, majd kevés vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk.



Felolvasztjuk a vajat, vagy ghít egy nagyobb lábosban, beleszórjuk a búzadarát, és kevergetve pirítjuk, vigyázva, hogy meg ne égjen. Ez a folyamat 10-15 perc alatt elkészül, és a búzadara szép halvány barna színt kap.


Amikor a víz felforrt, a zöldségeket, mazsolát, és a búzadarát összekeverjük, beleöntjük a forró vizet, amivel legyünk nagyon óvatosak, tartsunk fölé egy fedőt, mert fröcsögni fog!
Erőteljesen keverjük, hogy csomómentes legyen, majd lefedve még 5 percig kis tűzön tartjuk. Ez idő alatt a búzadara magába szívja a vizet és megkeverve egy selymes állagot fogunk tapasztalni. Hozzáadjuk az őrölt borsot, megöntözzük a citromlével, és a tetejére téve hagyjuk ráolvadni a vajat.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr813575874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása