Paradicsomos óriásbab
2012. január 31. írta: meiszner.kati

Paradicsomos óriásbab



Melegen főétel, vagy köret, hidegen babsaláta.

A teljességhez valóban a lehető legnagyobb fehér babfajtát válaszuk. A fűszerezéssel megadhatjuk az étel irányzatát télen a kakukkfű, amely megvéd a megfázásoktól, torokfájástól, a sok petrezselyemzöldje, ami némi zöld vérhez juttatja szervezetünket. Másik páros a rozmaring –majoránna. Nyáron inkább a hűtő jellegű mentát vagy a bazsalikomot használjuk. Ugyan ez utóbbi szintén nagyszerű a felső légúti betegségek megelőzésére, akár teaként akár az ételhez adva. Mindezen fűszerek ízben nagyszerűen illenek a babhoz és közös tulajdonságuk, hogy emésztéssegítőként, és szélhajtóként ellensúlyozzák a bab nehéz tulajdonságait.

120g szárazbab, vagy 220g frissen kifejtett bab
2 evőkanál olíva olaj
1 közepes hagyma szeletekre vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
3 meghámozott paradicsom, vagy befőzött paradicsom sűrítmény
1 szál kakukkfű
1 nagy csokor petrezselyem zöldje összevágva, és pár szál a tálaláshoz
só, és frissen őrölt bors

A szárazbabot egy éjszakára beáztatjuk, és másnap puhára főzzük (só nélkül!!)
A felmelegített olajban üvegesre pároljuk a hagymát, beletesszük a fokhagymát, azzal is 1-2 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, és a paradicsomot, 10-12 percig kis tűzön főzzük, majd jöhet a megfőzött bab, sózzuk, borsozzuk, és még 10 percig összefőzzük az egészet.
Finom friss kenyérfélével, vagy lepénnyel tálaljuk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr623986681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása