Mit tegyünk és együnk a rendkívüli hidegben
2012. február 07. írta: meiszner.kati

Mit tegyünk és együnk a rendkívüli hidegben

 

A hét végére szokatlan hideg várható, akár-20-22 ºC alá csökkenhet az éjszakai hőmérséklet, a meteorológiai előrejelzések szerint.
Ez már valóban eltér a megszokottól, és talán nem árt figyelembe venni, hogy ilyen hidegben fenn ál a lehűlés és elfagyás veszélye.

Hogy a rendkívüli téli időjárást problémamentesen éljük meg ahhoz megfelelő szabályokat kell betartanunk, amelyek már nem mindenki számára ismeretesek.

A lehető legkevesebb időt töltsünk az utcán és a szabadban, a gyermekek és háziállatok kint tartózkodását a minimálisra korlátozzuk.


A lehűlés leginkább a gyermekeket, időseket és a szív és érrendszeri betegeket veszélyezteti.

Ilyenkor veszélyes tényezők a szűk és nedves öltözet és lábbeli, az alkoholos állapot, a fáradtság, és a kialvatlanság.  A fagyban való alkoholfogyasztás a melegség illúzióját kelti, és az ember ilyenkor nem veszi észre a lehűlés, és elfagyás jeleit. Szintén mondjunk le, az utcán való dohányzásról. Ez a rossz szokás, mármint a dohányzás, csökkenti a perifériás vérkeringést, és ezáltal, a végtagok sokkal védtelenebbekké válnak.

Hogy elkerüljük a szervezet lehűlését, öltözzünk rétegesen, az így keletkező levegőréteg segít megőrizni testünk melegét. Szedjük elő a meleg gyapjú, és prém sapkákat, kesztyűket, sálakat, zoknikat, és a melegítő talpbetéteket.

Ne feledjük, hogy a fagyban minél intenzívebben mozogjunk.


A nagy hidegek alatt kerüljük a fémből készült ékszereket, gyűrűket, fülbevalókat, mert akadályozzák a normális vérkeringést, és gyorsan lehűlnek.

A lehűlés, vagy fagyás esetén minél hamarabb keressünk szakszerű egészségügyi segítséget.

Segítségnyújtás fagyási sérülés esetén


A sérültet helyezzük melegbe. Vegyük le a hideg nedves cipőt, zoknit, és kezünket rátéve melegítsük a megfagyott testrészt, ha zárt térben vagyunk 34-36 ºC-os meleg vízzel végezhetjük a felmelegítést. A túl gyors felmelegítés a bőr felső rétegeinek elhalását okozhatja.
Fagyás esetén semmiképpen se dörzsöljük a sérült testrészt hóval, ez további sérüléseket okoz a bőrön.

Amennyiben fagyás esete nem áll fenn, javítsuk a vérkeringést, melegítéssel, masszírozással.
Hogy gyorsabban felmelegedjünk, igyunk meleg teát, vagy erőlevest.

A túlélés szabályai a fagyban

Nem csak a súlyos, hanem az enyhébb fagyási sérülések is veszélyesek számunkra, ezért olyan fontos megvédeni magunkat az összes lehetséges módon a fagytól.



Hogy könnyebben átvészeljük a nagy hidegeket ajánlatos

1.    Szüneteltetni az esetleges diétákat, fogyókúrákat, az éhes ember sokkal fázékonyabb.


2.    A hidegnek megfelelő kozmetikai és arcápoló szereket használjunk. Télen a bőr különösen igényli a nedvesítő tápláló ápolást, viszont mielőtt kimegyünk a hidegre a hidratáló nedvesítő krémek használata veszélyes lehet, mivel növeli a fagyásveszélyt. Hogy kellőképpen megvédjük arcbőrünket mielőtt kimegyünk a hidegbe tápláló olajokat, és krémeket használjunk.


3.    Legyünk óvatosak a jeges, csúszós utakon. Törések, ficamok, zúzódások – leginkább ilyenkor történnek. A jégen kis lépésekben járjunk, lábaink legyenek ellazultak, és térdben enyhén meghajlítva, a testünk egy kicsit előre tartott. Ha mégis elvesztenénk az egyensúlyunkat, igyekezzünk az oldalunkra esni, és óvjuk a fejünket.


4.    Ne melegedjünk fel túlságosan mielőtt kimegyünk az utcára. A melegítő italok (forró tea, tej, kávé) hatása körülbelül fél óráig tart, a meleg zuhany, vagy fürdő hatása körülbelül egy óra. Nem  értelmes dolog ilyenformán előre „felfűteni” magunkat, mert ha fürdő , vagy reggeli után kimegyünk a hidegre akkor megfázunk. A hirtelen hőmérséklet változás az erek összehúzódásához vezet, és a fagyban tovább izzadni hirtelen hő leadással jár.


5.    Az erős hidegben legyünk nagyon figyelmesen szedjük be még a szokásos gyógyszereinket is., némelyik hideggel kapcsolatos tüneteket provokálhat. Az értágítók a hőszabályozást zavarhatják meg, a nyugtató szerek tompítják az éberséget.


6.    Ilyenkor több C vitaminra van szükségünk, ez javítja a mikrokeringést. Ha nem kerül szervezetünkbe elegendő ebből a vitaminból, akkor a fellépő vérellátási zavarok miatt, az ember elkezd fázni.


7.    Fokozatosan melegedjünk fel! — amikor bemegyünk, ne akarjunk azonnal felmelegedni. Lassan vegyük le a ruháinkat, ezzel párhuzamosan masszírozhatjuk a lehűlt testrészeinket. Ilyenkor segítenek a melegítő italok, és ételek, a melegítő olajok, és italok, a fűszeres teák — fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, borssal, erős pirospaprikával , mindezek fokozzák a vérkeringést, és segítenek felmelegedni.

A hideg időszakban célszerű tápláló, meleg ételeket fogyasztani, a gabonafélék közül a hajdina, és az árpa, a vörös halak, és a busa, a húsfélék közül a bárány.
Viszont kerüljük a szervezetet lehűtő, ételeket, hideg italokat, sört. Kerülendőek a savanyú tejtermékek, sajtok, nyálkaképző tulajdonságuk miatt.

Melegítő fűszeres tea

1 teáskanál őrölt gyömbér
½ teáskanál őrölt szegfűszeg
½ teáskanálőrölt bors
½ teáskanál őrölt kardamom
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
¼ teáskanál őrölt fahéj

Keverjük össze a fűszereket, és a teakészítésnél egy pohár teához egy csipetnyit használjunk belőle.
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr634073822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása