Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.


Bemutatkozás

Az ételed a gyógyszered
- minden mellékhatás nélkül!




Hirdetés

Közösség

           

Saját tevékenységek

bannervalodisafrany250.jpg

Friss topikok

  • motoroskonyhaja: Ez szóról-szóra igaz - sajnos :( Ami pedig még elkeserítőbb, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. Nem cs... (2014.03.19. 19:49) Honnét kerül asztalunkra a garnélarák?
  • Dalit: Köszönöm, ez tényleg nagyon finom, és gyors. (2014.03.14. 23:03) Villámgyors tofu recept
  • meiszner.kati: @Mária: Ezt úgy értem, hogy az a káposzta amely biológiai művelésből származik, 23%-kal kevesebb v... (2014.03.03. 19:09) Savanyú káposzta leves
  • meiszner.kati: @bIasius: Sáfrány hagymákat Magyarországon a Fexin eredeti holland virághagymákkal foglalkozó cégn... (2014.02.27. 23:38) Ilyen egy sáfrányszüret
  • Don Tejbegríz a féllábú matrac: Gondolom véletlen sem ezért találták ki, hogy időnként érdemes elindítani egy tisztító-fertőtlenít... (2014.02.23. 17:34) A mosogatógépekben veszélyes gombák tenyésznek

Partnerek

 

hevizre_banner_kicis (1).jpg

selfness_logo_csillnelkul.jpg

 

Legjobb receptes blogok

Felhaszhnálás

A valódi sáfrány blog képeinek és írásainak felhasználásakor a forrásra való egyértelmű hivatkozással(link megnezvezés) történjen.

Címkék

adalékanyagok (3) áfonyaédeskömény (1) agyagedényben készült ételek (4) ajurvéda (2) ájurvéda (69) ájurvédikus (2) alapanyagok (18) alga (1) algériai konyha (1) alma (8) almás lepény (1) almás pite (1) alma csatni (2) alma torta (1) amalfi citrom (1) amur (1) ananász (1) antioxidánsok (2) antropozófia táplálkozástan (1) arab konyha (3) arctisztítás (1) árpa (1) aszalt (1) aszalt gyümölcsök (3) aszalt sárgabarack (3) aszalt szilva (1) auguszt cukrászda (1) autentikus receptek (126) avokádó (6) ayurvéda (3) ayurveda (1) azeri konyha (1) a (1) a konyha (1) à table francia pékség (1) bab (2) babfélék (2) bab ételek (4) bakui lepények (1) bambuszrügy (1) bámia (3) bámia termesztése (1) banán (3) bárány (3) bárány curry (1) bárány vese (1) basmati rizs (4) batáta (3) bazsalikom (7) bébicékla (1) befőzés (2) bejgli (1) beluga lencse (2) bemutatkozás (1) bimbós kel (1) bio (24) biodinamikus (1) biogazdálkodás (4) biokert (56) birs (1) birsalma (1) biryani (1) blini (2) bodzavirág (1) böjt (5) böjti (2) böjti (1) bolgár konyha (2) bor (1) börek (1) borscs leves (1) brokkoli (10) bulgur (1) burgonya (13) burgonyakrokett (1) burgonya lepény (1) búza (4) búzacsíra (2) búzadara (3) capunti (3) cékla (17) chili (1) cicákról (1) citrom (2) citromcirok (2) clafoutis (1) coeliákia (2) csalán (1) csana (2) csatni (3) csatnik (1) csicseriborsó (9) csicsóka (3) csipkebogyó (1) csirke (1) csőben sült (2) csokoládémousse (2) csontritkulás (1) csúcsgasztronómia (2) cukkini (9) cukor (1) cukorbetegek étrendje (3) cukorbetegség (1) cukorborsó (2) curry (7) C vitamin (1) c vitamin (3) datolya (2) datolyaszilva (4) datolyaszirup (1) delikátesz (1) délutáni teázás (1) desszert (27) desszertek (1) dhal (2) diéták (9) dió (10) díó (1) diós padlizsánkrém (1) dip (1) durum liszt (1) édeskömény (3) édesség (36) édességek (10) egészséges (6) egészséges életmód (69) egészséges táplálkozás (239) egytálételek (40) egzotikus ízek (33) ehető virágok (8) élesztő (2) életmód (4) életstílus (2) elhízás (4) előadás (2) előételek (39) eper (2) eperlekvár (1) erdei gomba (1) ételbemutató (1) ételek (1) ételmérgezések (2) e vitamin (2) fahéj (4) farfalle (2) fekete (2) fekete bab (2) fekete olajbogyó (1) fekete ribizli (1) felfedezések (1) félrefordítások (1) felszerelése (1) fenntartható mezőgazdaság (1) fitness akadémia (1) flódni (1) főételek (2) fogas (2) fogyás (2) fokhagyma (2) Föld napja (1) főtelek (1) főzelék (1) főzőiskola (15) főzősarok hotel Helios (1) főzőtanfolyam (4) francia konyha (1) francia krémes (1) friss sajt (1) füge (4) füge lekvár (1) fűszerek (12) fűszernövények (7) gabonák (37) garnéla (3) garnéla rák (6) gastro humor (1) gasztronómia (4) gazpacho (2) gesztenye (1) gesztenye liszt (1) gluténmentes (1) gomba (14) gombaételek (15) gombamártás (2) görögdinnye (1) görögdinnye dzsem (1) görögdinnye héj (1) görögszéna (6) grapefruit (1) gratin (1) gravlax (1) grill receptek (1) grúz konyha (2) guacamole (1) gumós kömény (1) gyerekek (1) gyermekek táplálkozása (6) gyógynövények (6) gyömbér (3) gyümölcs (3) gyümölcskenyér (2) gyümölcslé (1) gyümölcsök (7) gyümölcsös édesség (7) hagyma (6) hagymahéj (1) hajdina (8) hal (3) halak (1) halalaplé (1) halételek (37) halszósz (1) hámán táska datolyával (1) hántolt mungóbab (1) harcso leves (1) házi kenyér (2) hibiszkusz (1) hipotézis (1) hodújév (1) hurma (4) húsvét (1) indiai (3) indiai citromfűolaj (1) indiai kenyerek (4) indiai konyha (35) indiai menü (3) iráni konyha (1) italok (7) japán konyha (12) jégcsapretek (2) jégsaláta (1) jiaozi (2) joghurt (1) kacsamell (1) kakukkfű (6) kalács (3) kalinji (3) kanape (1) kapor (5) káposzta (6) kapszaicin (1) karácsony (2) kardamom (5) karfiol (1) kávé (4) kávékülönlegesség (1) kaviár (2) kelkáposzta (1) kelt tészta (8) kenyerek (3) kenyérfélék (19) kerttől az asztalig (1) keserű saláta (1) keserű sóska (1) keshudió (1) kesudió (2) két cica (1) kijevi torta (2) kimcsi (3) kínai gyógyító táplálkozás (9) kínai kel (2) kínai konyha (24) kínai metélőhagyma (1) kínai újév (3) klafuti (1) kókusz (2) kókusz tej (4) köles (1) koleszterinszint (6) kömény (1) könnyű ételek (5) konyha (3) konyhafelszerelések (1) könyvajánló (1) koreai konyha (3) köretek (1) koriandermag (1) koriander zöldje (4) körte (1) kovász (2) közel keleti konyha (1) krémlevesek (5) krémsajt (1) kurkuma (3) kutatás (3) kutatások (1) lazac (11) lazackaviár (1) lazacpisztráng (3) léböjt (4) lekvár (1) lemongrass (1) lencse (4) lencse ártalmas tulajdonságai (1) lenmag (2) lenolaj (2) lepények (2) lepény kenyér (1) lestyán (1) leveles tészta (2) leves (3) levesbetét (1) levesek (46) listeria (1) lóbab (1) londoni diós szelet (1) lumaconi gigante (1) magas (1) magreb konyhaművészet (4) májbetegek étrendje (1) májbetegségek (1) majoránna (2) mák (3) makréla (1) mandula (1) mangó (4) mángold (1) mangold (7) marokkói konyha (3) mártogató (1) mascarpone (1) masnitészta (2) mazsola (4) medvehagyma (12) medvehagymás gombóc (1) meggy (3) meggyszirup (1) meggy csatni (1) menta (2) méregtelenítés (2) mese (1) mesék (1) metszés (1) mexikói konyha (2) méz (2) microplane reszelők (1) miso (5) mizuna (1) mogyorós (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mungóbab csíra (3) nagyvilágból (1) narancs (3) népi gyógyászat (2) nori (1) nuoc mam (1) okra (2) olajok (1) olasz ételek (1) olasz konyha (8) omega3 olajok (1) omega 3 (1) omlós tészta (3) örök fiatalság (1) orosz konyha (9) orosz tárkony (1) padlizsán (24) padlizsán lekvár (1) padlizsán torta (1) pakchoi (1) pakora (1) palacsinta (7) paleolit táplálkozás (1) paneer (1) paprika (5) paprikás csirke (1) paradicsom (21) paradicsom mártás (1) paratha (2) parmezán (1) pasztinák (1) pekmez (1) pesto (5) petrezselyem (2) petrezselyemzöldje (2) pite (1) plov (1) pogácsa (3) polenta (1) ponty (1) porcsin (1) portulaca (1) posírozás (1) puri (1) quinoa (1) rák (1) rebarbara (1) recept (1) receptek (217) retek (2) retek levél (1) reuma (1) ribizli (1) ricotta (1) riportok (1) rizottó (1) rizs (27) rizsételek (8) rizsgolyók (1) rizstészta (2) rókagomba (1) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rucola (1) rugelach (1) rukkola (1) sáfrány (7) sáfrányszedés (1) sajtos ételek (2) saláta (4) saláták (36) sárgabarack (1) sárgabarack csatni (1) sárgabarack lekvár (1) sárgarépa (15) savanyúság (1) savanyú káposzta (3) scsi (1) selfness (1) shiitake (1) shiitake gomba (8) shimenjii (1) shimenjii gomba (1) (1) sóska (1) spanyol konyha (2) spárga (15) spárgatök (5) spárga termesztése (2) spenót (5) spenótos börek (1) sushi (1) sütemény (5) sütőtök (14) szabdzsi (2) szardella (1) szecsuáni bors (3) szegfűszeg (1) szépség (1) szépség a konyhából (2) szerecsendió (1) szezámmag (2) szezonális (2) szilva (3) szójaszósz (2) szulforafan (1) tadzsin (1) tahini (3) talajtakarás (1) táplálék kiegészítők (1) táplálkozás (6) táplálkozás az egészségért (1) tárkony (1) tarlórépa (7) tartósítás (5) táskák (2) tatshoi (1) tavaszitekercs (1) tavaszi ételek (1) tavaszi tekercs (1) távol keleti konyha (3) tazsin (1) tea (3) teák (2) tej (2) tejes italok (1) tejföl (1) tejtermék (1) tejtermékek (3) teljeskiőrlésű liszt (1) teljes kiőrlésű liszt (12) tengeri algák (3) terhesség (1) természetes arcápolás (2) természetes szépségápolás (2) természetgyógyászat (6) természetgyógyász nap (2) testtömegindex (1) tészta (1) tészták (12) tet ünnepe (1) téveszmék (1) tévhitek (1) thai konyha (5) tisztítókúra (5) tofu (6) tojás (2) tomatillo (1) tönköly búza (1) tormalevél (1) török (3) török ételek (1) török konyha (4) torták (7) tortilla (1) transzzsírok (1) trigonella termesztése (1) tulipánvirág (1) túró (4) túrótorta (3) tűzhely (1) uborka (7) uha (1) újburgonya (3) újkáposzta (1) ukrán konyha (3) umeboshi (1) ünnepek (12) upma (1) üvegtészta (1) üzbég konyha (1) vágódeszka (1) vaj (2) vajas tészta (1) vargánya gomba (1) vegetáriánus (187) vegetariánus (5) vegetáriánusreceptek (1) vérnyomás (4) vese (1) video (19) videók (5) video recept (3) vietnami konyha (4) vietnam konyhaművészete (4) világkonyha (75) vitaminok (1) vörös kaviár (1) vörös lencse (4) wasabi (1) wokban készült ételek (18) zab (4) zablepény (1) zabpehely (3) zeller (1) zellerszár (12) zellerzöldje (3) zöldalma (1) zöldbab (11) zöldborsó (3) zöldségalaplé (2) zöldségek (103) zöldségek palacsintatésztában (1) zöldséglevek (1) zöld a hóban (1) zöld tea (2) zsálya (3) zsidó konyha (6) Címkefelhő

A tápláló és melegítő vörös lencse


A vörös lencse rendelkezik a lencsefélék minden pozitívumával, a hántoláskor megszabadítják a nehezen emészthető héjtól, és a rostanyag tartalma kevesebb lesz mint a teljes barna vagy zöld. lencsének. Főzés előtt nem kell beáztatni, és sokkal gyorsabban megfő, mint más hüvelyesek.


A lencsefélék közül a legkönnyebben tudjuk emészteni, és próbálkozhat vele az is aki egyébként nem fogyaszt babféléket a gázképző tulajdonsága miatt. Különösen, ha a belőle készült ételt gazdagon fűszerezzük az emésztést elősegítő római köménnyel, fekete mustármaggal, korianderrel, kurkumával.


A jól megfőzött lencse, javítja az anyagcserét, növeli az immunitást, és normalizálja a nemi és vizeletkiválasztó rendszer működését.


Egy átlagos adag lencseételben szinte az egész napi szükséges folsav mennyiséget megkapjuk.

Kevesebb a zsírtartalma mint például a borsónak, viszont tartalmaz omega-3 és omega 6 zsírsavakat.


A lencse oldékony rostokat tartalmaz, ezáltal javítja az emésztést, és segít a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében.


Tápláló tulajdonságait tekintve a lencse kiválthatja a kenyérféléket, gabonaféléket, és jelentős mértékben a húsféléket.


A lencse, mint minden babféle kiemelkedően gazdag nyomelemekben, különösen magnéziumban, amely elengedhetetlen a teljes értékű szívműködéshez, és az idegrendszer működéséhez. Magas a vastartalma, viszont ahhoz, hogy ez jól  felszívódjon a szervezetben, a lencseételeket feltétlenül C vitaminban gazdag  friss zöldségekből készült salátákkal együtt tálaljuk. Ez lehet paprika, paradicsom, friss zöld leveles zöldségek, télen kínai kel, rukkola, és más fagytűrő zöldségek. Megszórhatjuk a lencseétel tetejét tálalás előtt nagy csomó korianderzölddel, vagy petrezselyemzölddel.


A lencse gazdag olyan mikroelemekben, mint kalcium, kálium, foszfor, vas, mangán, réz, bór, jód, kobalt, cink.


A lencse nagyszerű forrása a triptofán nevű aminosavnak, amely a szervezetben szerotoninná alakul. Mint ismeretes a szerotonin hiány pedig depresszióhoz, nyugtalansághoz, lehangoltsághoz vezet, különösen a naphiányos téli időszakban.
A szerotonin szintet növelhetjük a barnarizzsel, a legelérhetőbb triptofán forrással, és ugyanúgy a lencsével, illetve mindkettőt együtt tartalmazó ételekkel.


A lencse a mellrák megelőzését segítő isoflavonokat tartalmaz. Az isoflavon teljes mértékben megmarad a főzés után is.


A római korban már ismeretes volt, hogy a rendszeres lencse fogyasztás, az embert nyugodttá és türelmessé teszi.



A kínai orvoslás szerint a lencse melegítő tulajdonságokkal rendelkezik, és különösen ha szintén melegítő fűszerekkel készítjük el akkor még növeljük eme tulajdonságát. Ezért a lencse és a belőle készült leves nagyon megfelelő táplálék a téli hideg időszakban.

Ajánlom mindig legyen vörös lencse az élelmiszertartalékaink között, hiszen nagyszerű fehérjeforrás, különösen rizzsel együtt már teljesértékű ételt alkot, és nagyon gyorsan megfő. Elegendő akár 20-30 perc és már ehetjük is a gőzölgő illatos piros lencse levest. Adhatunk hozzá különböző zöldségeket, az arab konyha általában együtt főzi, az indiai  vagy együtt főzi vele, vagy olajban (ghíben) megsüti és utána teszi a levesbe. Nagyon jól illik hozzá a sárgarépa és a sütőtök.

Konyhai előkészítés


A vörös lencsét főzés előtt nem kell beáztatni, csak válogassuk át, mert kis kövek rossz szemek, magok lehetnek benne, majd többször váltott vízben mossuk meg. Általában vízben főzzük meg. Ilyenkor a forrás után a tetején keletkező habot távolítsuk el. A főzés során "kifakul", azaz elveszti szép élénk  narancsszínét.
A piros lencse teljesen megfő 30-40 perces főzéssel, és így is több mint felét megőrzi a hasznos vitaminoknak, és nyomelemeknek.


Egyiptomi piros lencse leves

1csésze piros lencse
1-2 sárgarépa
1 paradicsom
1 hagyma
(1 burgonya)
¼ teáskanál római kömény

A hozzávalókat felöntjük vízzel. Ha sűrű kásaszerű ételt szeretnénk, akkor a víz csak kétujjnyira fedje a lábos tartalmát. Ha hígabb levest szeretnénk, akkor több vizet adjunk hozzá már a főzés elején.
Ha utólag öntjük fel, azaz hígítjuk a levest, az ízek is felhígulnak!
Puhára főzzük 25-30 perc alatt, és mixerrel pürésítjük.



Indiai dhal piros lencséből

Dhalnak nevezik a hántolt lencsét, borsót, babot, és ugyanígy nevezik a belőlük készült ételt. A dhalt leginkább egy sűrű leveshez hasonlíthatjuk. Zöldséges ételekkel, rizzsel, valamilyen lepénykenyérrel együtt fogyasztják. Így együtt teljesértékű tápláléka a védikus konyhának.

1 csésze piros lencse
2 l víz
1 evőkanál ghí vagy vaj
2 db babérlevél
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál friss gyömbér lereszelve
1 kis chili paprika
3 paradicsom meghámozva apróra vágva (elhagyható)
2 közepes sárgarépa, lereszelve
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál korianderzöldje, vagy petrezselyemzöldje
1 teáskanál só

Vízben feltesszük a piros lencsét főni, amikor már nem keletkezik hab a tetején hozzáadjuk a sárgarépát, és 30 percig főzzük.
Egy kis serpenyőben felmelegítjük a ghít, vagy a vajat, és a felsorolás sorrendjében beletesszük a fűszereket. Kevergetve 20 másodpercig pirítjuk és a leveshez öntjük. Már lefedve összeforraljuk, és néhány percig még főzzük. Tálalás előtt sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet, és az összevágott zöldet.

A vörös lencse levesről készült video    http://valodisafrany.blog.hu/2012/09/22/indiai_menu_dhal_voros_lencsebol_parathaval_video#axzz273FJGsQp
 

2012.02.09. meiszner.kati

Csatlakozás a ValódiSáfrány facebook oldalához: Klikk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá!

Címkék: vörös lencse vegetáriánus egészséges táplálkozás levesek indiai konyha ájurvéda dhal autentikus receptek


A bejegyzés trackback címe:

http://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr884080335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.