Egyszerű puri — indiai lepénykenyér
2012. február 11. írta: meiszner.kati

Egyszerű puri — indiai lepénykenyér


 

Az indiai konyha elengedhetetlen részét alkotják a frissen sült lapos kenyérfélék melynek  olajban vagy ghíben sült változata a puri.


Hogy a kenyér minél több pránát hordozzon lehetőség szerint közvetlenül minden egyes evés előtt frissen süssük, és még melegen tálaljuk.


A lepénykenyér készítése kellemes, vidám esemény kiváltképpen, ha egyszerre többen foglalatoskodunk vele. Így sokkal gördülékenyebb is a folyamat. A főzőiskolában mindig sok nevetés kíséri a tészta golyók formázását, és az elsőre csáléra nyújtott lepények sütését. Még az első „hibáink is nagyon finomak lesznek. Ha megszeretjük ezeket az illatos friss lepényeket, és gyakran fogunk purit sütni akkor pedig már tapasztalt, határozott mozdulatokkal, gyorsan megvagyunk velük, az ételkészítés elején összegyúrjuk, és a végére időzítjük a sütését.

12 purihoz vegyünk
4 csésze teljeskiőrlésű búzalisztet
2 csésze langyos vizet
¾ teáskanál sót

kell még ghí, vagy olaj a sütéshez

Egy tálban összekeverjük a lisztet a sóval, és egy mélyedést alakítunk a közepébe, ebbe öntjük a vizet ¼ csészénként adagolva amennyit a tészta felvesz. Gyúrjuk sima rugalmas tésztává, amely akkor van kész, ha már nem ragad a kezünkhöz. Letakarva hagyjuk pihenni fél órát.
A tésztából lecsípünk akkora darabokat, hogy 4-5 cm-es golyókat kapjunk. Ezeket két tenyerünk között simára formázzuk, majd egy beolajozott felületen kisodorjuk 3-4mm vastagságú 10-12cm átmérőjű korongokká. Attól függően milyen ételhez kínáljuk, lehet kisebb méretű lepényeket is készíteni.


A ghít vagy olajat felforrósítjuk egy mély edényben, olyan hőfokra, hogy a beledobott kis tésztadarab rögtön felúszik a felszínre.


Minden egyes purit külön süssünk, először ne engedjük a felszínre emelkedni, egy szűrőkanállal lenyomva, majd amikor felfújódott, akkor gyakran forgassuk, amíg aranyszínűre nem sült. Ekkor papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.



Indiában szinte minden ételhez fogyasztják, legyen az, leves, dhal, zöldséges ragu a szabdzsi. Szokták készíteni fűszerekkel összegyúrt tésztából, és édes változatban is.

Olvasható még a blogon ebben a témában Indiai kenyérfélék közé tartozó paratha, és annak burgonyával töltött változata az alu paratha receptje.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr644091969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása