Indiai menü
2012. február 13. írta: meiszner.kati

Indiai menü

 

Egy egyszerű indiai menü a téli napokra, melyet átalakíthatunk nyáron úgy, hogy a piros lencse leveshez adjunk kókusztejet, ami lehűt - viszont éppen ezért télen nincs rá szükségünk, és friss menta vagy koriander csatnit.

MENÜ

Indiai dhal piros lencséből
Karfiol és burgonya szabdzsi
Mazsolás alma csatni
Puri — indiai lepénykenyér

Fehér rizs fekete mustármaggal

Ez a válogatás nem kíván különleges alapanyagokat, és a fűszerek tekintetében is mértékadó. Mondhatjuk, hogy a receptekben szereplő 6-8 fűszert beszerezve már igen sokféle indiai ételt elkészíthetünk.

Ezen fűszerek közös tulajdonsága, hogy különböző módokon, segítik az emésztést, így rendszeres fogyasztásukat meghálálja szervezetünk.


Amikor 1977-ben megadatott, hogy megismerkedjem az indiai konyha rejtelmeivel, az a fűszerekkel kezdődött, és azzal hogy hogyan lehet különböző állagot és ízeket elérni az ételkészítés során, megőrizve eközben a tápértéket. Egy héten keresztül karfiolos burgonyát tanultam készíteni. Már nem emlékszem lehetséges, ennek okai között lehetett az is, hogy nem állt rendelkezésünkre más alapanyag. Végigpróbálva velük a zöldségkészítés alapmódszerit, minden alkalommal más étel lett belőlük, én pedig megismertem hogyan lehet a zöldségeket megváltoztatni a főzés során, milyen hatással van rájuk a választott módszer. Hiszen ugyanolyan fűszerezés mellett mindegyik más állagot és ízt eredményez.
Ismerve ezt a három módszert bármilyen zöldségek állnak a rendelkezésünkre magabiztosan tudunk belőlük főzni.


Ha valami iránt őszintén érdeklődünk, megkapjuk az útmutatást, ha elmélyedünk valamiben attól, magabiztosak leszünk, és még több tudás birtokába jutunk.


Így alakult ki, hogy megérzem mérőedény nélkül mennyi alapanyagot használjak, megállapítsam ránézésre milyen fűszerek vannak előttem, és kóstolás nélkül megfőzzem az ételt, amelyben majd mindenki örömét leli.


Indiai dhál piros lencséből



Dhálnak nevezik a hántolt lencsét, borsót, babot, és ugyanígy nevezik a belőlük készült ételt. A dhalt leginkább egy sűrű leveshez hasonlíthatjuk. Zöldséges ételekkel, rizzsel, valamilyen lepénykenyérrel együtt fogyasztják. Így együtt teljes értékű tápláléka a védikus konyhának.

1 csésze piros lencse
l víz
1 evőkanál ghí vagy vaj
5 db curry levél
1 teáskanál fekete mustármag
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál friss gyömbér lereszelve
1 kis chili paprika
2 gerezd fokhagyma összevágva
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál korianderzöldje, vagy petrezselyemzöldje
½ teáskanál só

A vízben feltesszük a piros lencsét főni, amikor már nem keletkezik hab a tetején fedő nélkül  30 percig főzzük, időnként megkeverve, hogy le ne égjen..
Egy kis serpenyőben felmelegítjük a ghít, vagy a vajat, és a felsorolás sorrendjében beletesszük a fűszereket. Kevergetve 20 másodpercig pirítjuk, és a leveshez öntjük. Már lefedve összeforraljuk, és néhány percig még főzzük. Tálalás előtt sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet, és az összevágott zöldet.

Karfiol és burgonya szabdzsi



2 csésze karfiol kis rózsákra szedve
2 csésze apró kockára vágott burgonya
3 evőkanál ghí, vagy olaj
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál kurkuma
½ teáskanál só
200 ml joghurt
½ teáskanál garam masala
½ citrom

Egy mély serpenyőben felforrósítjuk a ghít, megpirítjuk benne a római köményt, hozzátesszük a koriandert és a kurkumát, ezekkel is pirítsuk néhány másodpercig, majd tegyük bele a kis burgonyakockákat és süssük , hogy minden oldalról megsüljön. Adjuk hozzá a karfiolt és folytassuk a sütést még 3-4 percig.
A végén belekeverjük a joghurtot, és még néhány percig pároljuk, amíg be nem sűrűsödött, a szósz. Rászórjuk a garam masalát, és megöntözzük friss citromlével, vagy a tálaláskor citromgerezddel díszítjük.

Mazsolás alma csatni



A csatni fő feladata feléleszteni az emésztés tüzét, hogy segítségére legyen az emésztőrendszernek.

4 alma megtisztítva, kis darabokra vágva
30g mazsola megmosva, beáztatva
2 evőkanál ghí, vagy vaj
2 teáskanál gyömbér lereszelve
1 fahéjrúd
3-4 szegfűszeg
½ teáskanál ánizs mag
1-2 szárított chili paprika kimagozva
1 teáskanál kurkuma
3 evőkanál víz
3 evőkanál barna nádcukor

Egy kis edényben felmelegítjük a ghít, és a fenti sorrendben beletesszük a fűszereket, fél percig pirítjuk, hozzáadjuk az almát és 4-5 percig időnként megkeverve tovább sütjük.
Adjuk hozzá a vizet és lefedve 10 percig pároljuk, ha a víz kevés lenne pótoljuk.
Amikor látjuk, hogy az alma már puha, és a nedvességet elfőtte, az egyben maradt darabokat szétnyomkodjuk, beletesszük a mazsolát és a cukrot, és sűrűsödésig tovább főzzük.
2 teáskanálnyi mennyiséget adunk belőle adagonként.

Puri — indiai lepénykenyér



Az indiai étkezések elengedhetetlen részét alkotják a frissen sült lapos kenyérfélék melynek  olajban vagy ghíben sült változata a puri.

4 csésze teljeskiőrlésű búzalisztet
2 csésze langyos vizet
¾ teáskanál sót

kell még ghí, vagy olaj a sütéshez

Egy tálban összekeverjük a lisztet a sóval, és egy mélyedést alakítunk a közepébe, ebbe öntjük a vizet ¼ csészénként adagolva amennyit a tészta felvesz. Gyúrjuk sima rugalmas tésztává, amely akkor van kész, ha már nem ragad a kezünkhöz. Letakarva hagyjuk pihenni fél órát.
A tésztából lecsípünk akkora darabokat, hogy 4-5 cm-es golyókat kapjunk. Ezeket két tenyerünk között simára formázzuk, majd egy beolajozott felületen kisodorjuk 3-4mm vastagságú 10-12cm átmérőjű korongokká. Attól függően milyen ételhez kínáljuk, lehet kisebb méretű lepényeket is készíteni.
A ghít vagy olajat felforrósítjuk egy mély edényben, olyan hőfokra, hogy a beledobott kis tésztadarab rögtön felúszik a felszínre.
Minden egyes purit külön süssünk, először ne engedjük a felszínre emelkedni, egy szűrőkanállal lenyomva, majd amikor felfújódott, akkor gyakran forgassuk, amíg aranyszínűre nem sült. Ekkor papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.

Fehér rizs fekete mustármaggal
4 adaghoz:

300g basmati rizs
750-780 ml víz
1 teáskanál fekete mustármag
4 curry levél, vagy babérlevél
¼ teáskanál asafoetida

A rizskészítésnek ez a módszere a legelterjedtebb Indiában. Nem véletlenül, hiszen olyan finom lesz a rizs a ghível, vagy vajjal, és a fűszerekkel, hogy márönmagában is egy finom étel.
Fontos hogy a rizsfőző edény jól záródó fedővel rendelkezzen.

A rizst hideg vízben megmossuk annyiszor váltva a vizet, amíg átlátszó nem lesz, majd 20 percre beáztatjuk. Leszűrjük, és hagyjuk, hogy lecsepegjen, még jobb, ha van időnk, hogy megszáradjon (ehhez előkészíthetjük már a főzés előtt korábban).
Felmelegítjük a rizsfőző edényben a ghít, beledobjuk a mustármagot, kipattogtatjuk, hozzáadjuk a curry levelet, és az asafoetidát, majd a rizst, összekeverjük, hogy minden rizsszemet bevonjon a fűszeres ghí. Amikor átlátszóvá válnak a rizsszemek, hozzáöntjük a felforralt vizet, hagyjuk együtt felforrni, keverjük meg, és fedjük le a jól záródó fedővel. Kis tűzön 15-20 percig főzzük, miközben ne vegyük le a fedőt.

A rizskészítés ugyanezen módszeréhez használhatunk más fűszereket is, mint kurkuma, szegfűszeg, fahéj, kardamom, bors.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr144100739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása