Ricottás krumplis pogácsa teljes kiőrlésű lisztből
2012. február 23. írta: meiszner.kati

Ricottás krumplis pogácsa teljes kiőrlésű lisztből


A krumplis pogácsa lehet tömör, ami frissen finom, talán legjobban érződik benne a krumpli íze, viszont másnap már kemény szívós darabokkal birkózhatunk. Ezt valamennyire lazítja a teljes kiőrlésű liszt, és fokozhatjuk, az élesztővel (amitől nem kell félni), és a ricotta is meghatározó nedves ugyanakkor laza állagot eredményez. A burgonya és a ricotta olyan mértékben nedvesíti a tésztát, hogy nincs szükség finomlisztre, és nyugodtan az egész lisztmennyiség lehet teljes kiőrlésű lisztből.


Bármilyen tészta készítésénél, különösen a kelt tészták és a piskóta esetében mindig szitáljuk át a lisztet, akár kétszer, háromszor is. Ezáltal telítődik levegővel, az ájurvéda szerint pránával.


Sokféle pogácsát el lehet képzelni miszerint , bátran improvizálhatunk, viszont ha már konkrét elgondolásunk van róla milyet szeretnénk, akkor forduljunk a bevált receptekhez.


450g teljes kiőrlésű búzaliszt
350g héjában főtt burgonya
250g vaj
250g sima ricotta túró
3g élesztő
100ml tej
1 teáskanál bio cukor
1-2 teáskanál só
2-3 evőkanál lenmag
2-3 evőkanál sűrű joghurt (ha nehezen áll össze a tészta)

A burgonyát héjában megfőzzük, még forrón a krumplinyomón átnyomva pürésítjük, majd hagyjuk kihűlni.

A langyos tejben feloldjuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot és egy evőkanálnyi lisztet, és meleg helyen ruhával letakarva felfuttatjuk.


A lisztet kétszer átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, lenmagot, és a ricottával, a kihűlt krumplival és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk, ekkor látni fogjuk, kell e némi joghurt is, hogy egy lágy tésztánk legyen. Amikor összeállt beledolgozzuk a felolvasztott és langyosra hűlt vajat.
Megformázzuk, és egy tálban letakarjuk beolajozott fóliával, és meleg helyen hagyjuk megkelni. (50-60 perc).


Amikor megkelt a tésztánk kisodorjuk 1cm vastagságúra a tetejét be lehet vagdosni, vagy simán hagyni, kiszaggatjuk, kikent tepsibe rakjuk, és vízzel, vagy tejjel megkenjük. Hagyjuk 15-20 percig kelni — addig bemelegszik a sütő — ahol 180-200 ºC-on aranybarnára sütjük.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr294176774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.28. 20:12:34

"350g héjában főtt burgonya"
A krumplival meg kell tölteni egy héját? 350g nem fér bele! :)
Bocs!

meiszner.kati 2012.02.28. 23:58:38

@TrueY: mivel lehetnek kidobandó rossz burgonyák is ezért úgy vegyed, hogy a héjában megfőzöd a burgonyát, és utána megtisztítod, és akkor legyen 350g, a liszt burgonya arányt lehet változtatni természetesen ha kicsit több vagy kevesebb, ízlés szerint.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.29. 14:09:30

@meiszner.kati: Vicclegelni óhajtottam volt. :)

Képzelj el egy Accipiter brevipes-t ( hu.wikipedia.org/wiki/Kis_h%C3%A9ja ) krumplival töltve. Biztos finom! Bár ragadozó madarakat nem szoktak megenni. :)

Én 3 hónapig éltem Írországban és ott nemzeti étel a héjában főtt krumpli. Sok ideig nem bírtam rá se nézni utána a krumplira. :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.01. 08:59:52

@meiszner.kati: Akkor peniglen mi volt azzal a kidobandó rossz burgonyával? ;) Kéretik a(z ál)naiv kommentelőt nem félrevezetni! ;)

meiszner.kati 2012.03.01. 12:27:17

@TrueY: Azzal az van, hogy amikor héjában főzzük a burgonyát, csak a hámozáskor derül ki, hogy belül rossz, ezért célszerű mindig többet megfőzni, ha mégis egészséges volt akkor a krumplis pogácsa esetében (ha még emlékszünk rá miről van szó) nem baj ha kicsit több burgonya kerül bele. Más esetekben vagy arányosan növeljük a többi hozzávalót, vagy valami máshoz felhasználhatjuk a maradék burgonyát.
süti beállítások módosítása