Shiitake gombás rizstészta
2012. február 24. írta: meiszner.kati

Shiitake gombás rizstészta

 

A zöldséges szósz elkészítését és a tészta forró vízbe helyezését egyszerre időzítjük, hogy mindegyik frissen gőzölögve kerüljön tálalásra. Amennyiben egy kínai menü része ez az étel, akkor a többi kísérő fogást különösen a hidegen tálaltakat már odakészítjük előre, vagy mint ahogyan Kínában szokás a menü végén szolgáljuk fel. 

A shiitake régóta termesztett gombafajta, az Ázsiai országokban ahol az étel gyógyhatását természetesnek tartják — ott a táplálkozás fontos alkotóeleme.

Szárítva vagy savanyítva használják fel leginkább. Így sokkal aromásabb, mint frissen, illetve más jelleget ad az ételnek. Manapság már kapható otthon nevelhető shiitake gomba tenyészet, illetve néha gazdagítja a boltok kínálatát is némely helyen. Nálunk az Intersparban előfordul, de annyira jelentéktelen lehet a kereslet, hogy egyszer van — aztán hónapokra eltűnik megint.

A bambuszrügyhöz nálunk konzervált formában juthatunk hozzá, ennek állaga, és formája teljesen megfelelő ehhez az ételhez.

A bambusz kitűnő szénhidrát és fehérjeforrás ugyanakkor nem hizlal. A zöld bambusz az egészség forrása különleges gyógyító tulajdonságainak köszönhetően.

Az allergiás, asztmás betegek étele, és javítja a szívműködést, a bőr, és a haj állapotát. A bambusz többek közt kiemelkedő kovasavforrás, amely fenntartja a haj, bőr, csontok állapotát, megnyugtatja a depressziós állapotot.

 

2 adaghoz

250g rizstészta

6-8 shiitake gomba beáztatva és szeletekre vágva

80g bambuszrügy (többnyire konzervált) szeletelve

1 kis hagyma, vagy 2 szál újhagyma szeletekre vágva

2 cm-es gyömbér csíkokra vágva

3-4 gerezd fokhagyma csíkokra vágva

kis piros chili paprika kimagozva és összevágva

1 evőkanál mogyoró olaj

1 evőkanál szójababpaszta

1 evőkanál főzőbor

a gomba áztatóleve

1 teáskanál kukorica keményítő

1 teáskanál világos szójaszósz

1 teáskanál pirított szezám olaj

koriander zöldje (ennek híján zeller zöldje)

 

A shiitake gombát hideg vízben beáztatjuk, legalább egy nappal előbb, majd használat előtt a tönkjét kivágjuk, és azt eldobjuk, mert nagyon kemény és gyakorlatilag nem emészthető. A gombafejet pedig vékony csíkokra vágjuk, és felhasználásig lecsöpögtetjük.

A többi hozzávalót is előkészítjük, és felforraljuk a tésztafőzéshez szükséges vizet. és beletesszük a rizstésztát.

A wokban vagy egy mély serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a gyömbért, fokhagymát, chili paprikát, hagymát 1 percig kevergetjük, hozzáadjuk a shiitake gombát, és tovább kevergetve pirítjuk, majd egy perc után beleöntjük a főzőbort, aztán jöhet  a bambuszrügy a szójababpaszta a szójaszósz és a gomba áztatóleve amelybe elkeverhetünk egy teáskanál keményítőt is. Állandóan forgatva még egy percig sütjük, és rászórjuk a zelle r zöldet.

A tésztát leszűrjük, előmelegített tányérokra szétosztjuk, tetejére kanalazzuk a shiitake gombás bambuszt, és meglocsoljuk a pirított szezám olajjal.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr944191698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása